Vievio paukštynui – bėdos dėl nesumokėtų mokesčių

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pripažino, kad Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) reikalavimas bankrutuojančiai akcinei bendrovei (BAB) „Vievio paukštynas“ sumokėti daugiau kaip 40 tūkst. eurų yra teisėtas.

Vilniaus RAAD pareigūnai 2014 m. atliko BAB „Vievio paukštynas“ patikrinimą ir nustatė, kad įmonė nedeklaravo 2013 m. III ir IV ketvirtį išgauto požeminio vandens kiekio bei nesumokėjo mokesčių, todėl įpareigojo įmonę į valstybės biudžetą sumokėti mokestį padidintu tarifu – 40607,92 Eur. Nesutikdama su šiuo sprendimu, bendrovė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Beveik dvejus metus trukusiame bylinėjimosi procese tašką padėjo LVAT, kuris 2016-07-01 nutartimi atmetė BAB „Vievio paukštynas“ apeliacinį skundą. Teismas nurodė, kad bendrovė mokesčius sumokėjo tik po Vilniau RAAD pareigūnų atlikto patikrinimo, todėl įpareigojimas sumokėti mokesčius padidintu tarifu yra teisėtas ir pagrįstas.

Šiame paukštyne vištos auginamos ir vištų kiaušinių bei kitų produktų gamyba vyksta nuo 1967 m. Įmonė savo veikloje naudoja nemažą kiekį vandens, todėl privalo sumokėti už valstybinių gamtos išteklių naudojimą. Bendrovė turėjo bent kartą per ketvirtį teikti suvartoto vandens deklaracijas bei sumokėti atitinkamą mokestį Valstybinei mokesčių inspekcijai.

„Vievio paukštyno“ veikloje Vilniaus RAAD pareigūnai pažeidimus nustatė jau ne pirmą kartą. Pareigūnų teigimu, įmonė nuolat pažeisdavo jai išduoto Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo sąlygas, todėl už aplinkos teršimą mokėdavo mokesčius taikant padidintą tarifą. 2007 m. įmonė nuslėpė mokestį už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių, nedeklaravo išleistų į aplinką riebalų, todėl už aplinkos teršimą turėjo sumokėti net 56 297,12 Lt (16 304,77 Eur).

BAB „Vievio paukštynas“ 2011 m. rugsėjo 30 d. iškelta bankroto byla, kurioje kreditorių reikalavimai siekia beveik 15,5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių