Viceministrą E. Gustą seka „Toksikos“ šešėlis

  • Teksto dydis:

Lietuvai gali teikti grąžinti 15 mln. eurų ES paramos, skirtos pavojingų atliekų deginimo gamykla „Toksika“. Skubant užbaigti statyti galingesnę nei numatyta gamyklą, tuometiniam ūkio ministrui, o dabar – žemės ūkio viceministrui Evaldui Gustui galėjo daryti įtaką jo aplinkos žmonės. Viceministras tai neigia, rašo portalas lrt.lt.

Portalo teigimu, „socialdarbiečiui“ E. Gustui galbūt darę įtaką žmonės palaikė tiesioginius ryšius su „Toksiką“ stačiusia Italijos bendrove „Hafner Srl“. Šiuo metu teisme nagrinėjamoje byloje kaltinimai pateikti „Hafner Srl“ vadovui Heinrichui Hafneriui ir buvusiam „Toksikos“ vadovui Virginijui Daubarui. Pasak portalo, H. Hafneriui byloje talkina buvęs E. Gusto visuomeninis patarėjas, advokatas Kęstutis Virbickas.

E. Gustas tikino apie tai išgirdęs tik iš žurnalistų ir teigė vertinantis neigiamai. Jo teigimu, jokio spaudimo iš italų jis nejutęs.

BNS primena, kad 2016 metais, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė tyrimą ir perdavė teismui bylą dėl 25,2 mln. eurų vertės pavojingų atliekų deginimo įrenginio statybos „Toksikoje“ šalia Šiaulių, Aukštrakių kaime, ir dviem asmenims bei Italijos bendrovei pareiškė įtarimus dėl didelės vertės sukčiavimo.

Tyrimo metu nustatyta, kad Italijos bendrovės vadovas projekto pirkimo komisijai pateikė melagingus duomenis apie jos kvalifikaciją, pajėgumus ir patirtį statyti tokį įrenginį Lietuvoje. Siekiant laimėti konkursą, buvo apgaulingai nurodyta, kad italai Vokietijoje yra sėkmingai pastatę tris tokius įrenginius.

Pasak FNTT, paaiškėjo, kad buvęs „Toksikos“ vadovas V. Daubaras sudarė sąlygas, jog Italijos bendrovė laimėtų konkursą.

Ūkio ministerijos valdomos „Toksikos“ užsakymu gamyklą 2013 metais pastatė „Hafner Srl“ ir Lietuvos „Senovė“. Projektui skirta 15,2 mln. eurų ES paramos.

S. Skvernelis: nieko negirdėjau

Premjeras Saulius Skvernelis teigia nežinantis, koks galėjo būti žemės ūkio viceministro Evaldo Gusto vaidmuo, už europinius pinigus statant galingesnę nei numatyta pavojingų atliekų deginimo gamyklą „Toksika“. Premjeras sako, jog E. Gustas buvo patikrintas teisėsaugos, skiriant jį į naujas pareigas, ir teigia nematantis problemos.

„Viceministras praeina, patikėkite, labai griežtą patikrų filtrą, tai jeigu pretenzijų ir abejonių niekas neišsakė, jis buvo paskirtas viceministru, ir tą padarė žemės ūkio ministras. Tai jei kažkokios istorijos domina, reikėtų viceministro ar ministro paklausti. Tikrai negirdėjau tos istorijos“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė premjeras, komentuodamas portalo lrt.lt tyrimą.

„Jeigu būtų nustatyti pažeidimai (...), tai, be abejo, reikėtų žiūrėti, kas blogai ar projektą padarė, ar padarė darbus, kurie negali būti finansuojami, ir tada bus vertinimas. Aišku, net ir tūkstantis eurų yra didelė našta, bet tada tikrai man reikėtų specialiai gilintis. Negirdėjau, kad čia kažkokia problema“, – pridūrė S. Skvernelis.

G. Surplys nemato problemos

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys teigia neturintis jokios informacijos apie žiniasklaidoje minimą galimą viceministro Evaldo Gusto vaidmenį, statant galingesnę nei numatyta pavojingų atliekų deginimo gamyklą „Toksika“. Pasak G. Surplio, jis nėra gavęs ir specialiųjų tarnybų perspėjimų dėl E. Gusto. 

„Aš su juo kalbėjausi, jis man papasakojo šitą savo istoriją ir man ji atrodo įtikinama. O visa kita – yra atitinkamos tarnybos, kurios užsiima tais tyrimais. Mano žiniomis, tie tyrimai yra padaryti, nieko neteisėto nerasta. Visi viceministrai ir visi ministro patarėjai privaloma tvarka turi pasitikrinti Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT). Iš STT aš jokių signalų dėl E. Gusto nebuvau gavęs“, – BNS sakė G. Surplys.

Žiniasklaidai skelbiant, kad E. Gustas, būdamas ūkio ministru, galbūt patyrė neteisėtą poveikį, G. Surplys sako, kad jo žiniomis, E. Gustas tik protarpiais dalyvavo gamyklos statybos procese ir galbūt padėjo išvengti europinės paramos grąžinimo.

„Tai labai sena istorija, E. Gustas „Toksikos“ klausimų sprendime dalyvavo labai fragmentiškai, „Toksika“ jau veikė, kai jis buvo ministras. Jo sprendimai, jo parašai, mano žiniomis, yra tik ant veiklos pratęsimo (...) – arba mes stabdome projektą ir grąžiname Europos Sąjungos paramą, tai yra 13 mln. eurų, arba jį tęsiame, teisminius ginčus sprendžiame teisme, kas dabar ir vyksta. Na, ir šiuo metu, kiek esu informuotas, maksimali piniginė grėsmė, sankcija Lietuvai yra 25 proc. nuo tų 13 mln. eurų (tektų grąžinti tokią sumą – BNS)“, – kalbėjo ministras.

Ministras pridūrė nematantis problemų dėl E. Gusto: „Pagal tą informaciją, kurią šiuo metu turiu, tikrai ne“.


Šiame straipsnyje: ToksikaEvaldas GustasFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių