Valstybės įmonė pradėjo investuoti į vėjo jėgaines

Vėjo jėgainių parkus Lietuvoje ir Estijoje nusipirkusi įmonių grupė „Lietuvos energija“ skaičiuoja būsimą pelną, o finansų ministrė – didesnius dividendus į valstybės biudžetą. Pirmą kartą į vėjo energetiką investavusi valstybės įmonė jau planuoja tokius parkus statyti pati.

Naujas „Lietuvos energijos“ pirkinys – aštuonios jėgainės vėją gaudo Jurbarko rajone, Rotulių kaimo laukuose. Dar šešios sukasi Estijoje. Jurbarkiečiai vėjo elektrinių statyboms kaimynystėje neprieštaravo.

„Už tai, kad mes jiems leidom gerai dirbti ir netrukdėm, tai jie mums pastatė naujovišką, šiuolaikinę krepšinio aikštelę prie mokyklos. Jaunimas labai patenkintas“, – sakė Rotulių bendruomenės pirmininkė Ona Malinauskienė.

„Lietuvos energijos“ vadovas sako, parkai pirkti, nes vėjo energetika yra vienas efektyviausių ir ekologiškiausių elektros gamybos būdų, didinama ir šalies energetinė nepriklausomybė. Šių jėgainių įranga dabar moderniausia šalyje – elektros 24 megavatų galios vėjo elektrinės pagamina daugiau nei reikia visam Jurbarko rajonui.

„Vienas vėjo jėgainės apsisukimas tai – vienam namų ūkiui vienai dienai skirta elektros energija. Planuojame, kad pelno, skaičiuojant iki mokesčių, turėtume uždirbti apie 4-5 mln. eurų, priklausomai, aišku, nuo gamtos sąlygų“, – teigė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Vėjo elektrinės Lietuvoje ir Estijoje kainavo 28 mln. eurų, didžiąją dalį lėšų bendrovė skolinosi.

„Valstybės įmonė, geriausia valstybės įmonė, kuri moka didžiausius dividendus į Lietuvos valstybės biudžetą, mokės dar daugiau dividendų ir iš to valstybės biudžete mes turėsime dar daugiau pajamų“, – tikino finansų ministrė Rasa Budbergytė.

„Lietuvos energija“ vėjo jėgainių parką planuoja statyti pati, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės teritorijoje. Didžiąją dalį investuotojų į šalies vėjo energetiką vienijanti asociacija skelbia, kad per šį pusmetį vėjas elektros energijos Lietuvoje pagamino maždaug 50 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laiku pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>45

>45 portretas
aha, tada tikrai labai "kainavo":D)..Todėl supirkinėjome(Valstybė) iš visokio plauko viaaaarslininkų tą ventiliatorių energiją kosmine kaina.Kažkaip visi nelinkę viešinti kad tokia energija specialistų yra vadinama nešvaria, nes jos "gryninimo" procesas yra sudėtingas ir nepigus.Na dabar kai jau neina varyti tokio biznio su dykais pinigais, žinoma kad valstybė juo užsiims

Šlykštu kas

Šlykštu kas portretas
Atsibudo...vokiečių Enercon jau senokai mūsų vėją verčia į savo pinigus.

45

45 portretas
Bet jūs pone 666 ir eruditas, pats paskaitykit ką parašėt kokius dešimt kart ir gal suprasit, kad tai visiškas briedas. Prieš 20 m kiek kainavo tos jėgainės? Gaminti jėgaines lietuvoje - net dabar tai būtų, ko gero neįmanomas, iššūkis. Be jungčių su kaimynais netgi fizika neleidžia dirbti. Žodžiu nepanikuokite gerbiamas 666 ir neklaidinkite visuomenės savo piktumu ir pagieža. O gal jums taip reikia?!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių