Tyrimas: jaunimas grįžta prie senelių ir tėvų baldų

Dviejuose iš trijų lietuvių namų yra bent vienas praėjusių dešimtmečių daiktas ar baldas, rodo „IKEA Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas.

Savo namuose daiktų iš praėjusių dešimtmečių turi net du iš trijų apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų. Dažniausiai randamos knygos (65 proc.), namų apyvokos reikmenys ir indai (58 proc.), smulkios interjero detalės ir senos nuotraukos (po 54 proc.), rašoma įmonės pranešime.

Gerokai rečiau lietuviai savo interjere yra išsaugoję baldus. Praėjusių dešimtmečių lovas turi tik 15 proc. apklaustųjų, skrynias - 19 proc. apklaustųjų, tiesa, dauguma jų - aukščiausias pajamas gaunantys respondentai. Vis dėlto bent jau keturiuose iš dešimties namų galima rasti kelių dešimtmečių senumo stalų (43 proc.), spintų (45 proc.), kėdžių (40 proc.). Dažniausiai senieji baldai atkeliavo iš tėvų namų (66 proc.), dar pusė daiktų atkeliavo iš senelių namų. Mažiausiai praėjusių laikotarpių daiktų pas respondentus namuose atsirado iš antikvariatų (11 proc.).

Emocinis prisirišimas - bene pagrindinė praėjusių dešimtmečių baldų populiarumo priežastis. 60 proc. respondentų atskleidė, kad šie daiktai jiems primena šeimos narius, artimus žmones, šiek tiek daugiau nei trečdalis vertina senųjų baldų autentiškumą, ketvirtadalis teigė, kad jiems patinka derinti įvairių laikotarpių ir stilių baldus. Vis dėlto kiek mažiau nei 30 proc. gyventojų tvirtino, kad senieji baldai jiems atrodo tvirtesni ir patikimesni, tiesa, dažniausiai tuo įsitikinę vyresni nei 65 metų amžiaus gyventojai.

Į kai kuriuos senųjų laikų interjero sprendimus respondentai žvelgia ir su ironija. Paklausti, kurie praėjusių dešimtmečių sprendimai jiems atrodo kaip didžiausi nesusipratimai, dauguma minėjo ant sienų kabinamus kilimus (75 proc.), gėrimų skardinių ir panašių daiktų kolekcijas virtuvėse (53 proc.), sekcijas svetainėse (42 proc.).

IKEA yra tarptautinis mažmeninės baldų ir namų įrengimo prekių prekybos tinklas, veikiantis 49 valstybėse ir valdantis daugiau nei 400 parduotuvių. Lietuvoje IKEA valdo parduotuvę Vilniuje bei prekių užsakymo ir atsiėmimo vietas Kaune bei Klaipėdoje. 2017 m. IKEA parduotuvė Vilniuje buvo išrinkta geriausia IKEA tinklo parduotuve pasaulyje.

IKEA užsakymu reprezentatyvią apklausą internetu liepos mėnesį atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“. Tyrime dalyvavo 500 15-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų.


Šiame straipsnyje: Ikeatyrimasbaldai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
jaunimas nori būti toks pat sveikas kaip ir jų tėvai bei seneliai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių