Teismas: Ukmergės valdžia „Miesto energijai“ turi sumokėti 1,9 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Ukmergės valdžia verslininko Virginijaus Striogos valdomai energetikos įmonių grupės „E energija“ įmonei „Miesto energijai“ privalo sumokėti beveik dukart mažesnę kompensaciją - 1,94 mln. eurų. Taip baigėsi beveik 6-erius metus trukę šalių ginčai dėl pirmosios ir kol kas vienintelės Lietuvoje nutrauktos šilumos ūkio nuomos sutarties.

Lietuvos apeliacinis teismas vasario 5 dieną nusprendė, kad „E energijai“ priklauso kompensacija už šilumos ūkio nuomos laiką atliktas investicijas į jo modernizavimą, tačiau panaikino pirmos instancijos teismo priteistus nuostolius už Finansų ministerijai grąžintą paskolą, kompensacijas dėl kuro ir vandens kainų skirtumo, už karšto vandens skaitiklių įrengimą ir susijusią su vartotojų skolomis,

„Miesto energijai“ priteista beveik 2 mln. eurų suma yra kompensacija už šilumos ūkio turto pagerinimą (....) Teisėjų kolegija nusprendė, jog „Miesto energijai“ įvykdžius savo pareigą modernizuoti, renovuoti šilumos ūkį bei atlikti investicijas, investicijos, anksčiau pasibaigus sutarčiai (nepriklausomai nuo jos pasibaigimo pagrindo), turi būti kompensuotos“, - rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos teismas pernai kovą buvo nutaręs, kad „Miesto energijai“ turi būti sumokėta 3,67 mln. eurų kompensacija.

Pasak Apeliacinio teismo, byloje yra duomenų, jog ginčo šalims derantis dėl sutarties nutraukimo, Ukmergės savivaldybė pripažino, jog „Miesto energija“ turi teisę į kompensaciją ir net buvo pasiūliusi konkretų jos dydį – beveik 1,6 mln. eurų.

Kompensaciją už modernizavimą, kuri siekia 1,923 mln. eurų, turi solidariai atlyginti Ukmergės rajono savivaldybė ir jos kontroliuojama „Ukmergės šiluma“. Pastaroji „Miesto energijai“ taip pat turi grąžinti 16,9 tūkst. eurų nekilnojamojo turto mokesčio.

Apeliacinis teismas, atsisakydamas priteisti kitus „E energijos“ deklaruotos nuostolius, nurodė, kad sutartis buvo nutraukta dėl „Miesto energijos“ kaltės - netinkamo jos vykdymo, todėl jos nutraukimo pasekmės tenka pačiai „Miesto energijai“.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2000 metais laimėjusi Ukmergės savivaldybės skelbtą konkursą, „Miesto energija“ 10 metų renovavo ir modernizavo rajono šilumos ūkį. Dalį bendrovės investicijų sudarė Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko paskolos lėšos. Tačiau 2010 metais savivaldybė vienašališkai nutraukė nuomos sutartį, nes „Miesto energija“ elgėsi nesąžiningai - jos tiekiamos šilumos kainos buvo per didelės.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2014 metais nutarė, kad Ukmergės valdžia pagrįstai nutraukė sutartį su „Miesto energija“, tačiau pastaroji turi teisę gauti kompensaciją už nacionalizuotą turtą bei investicijas.

Praėjusių metų pabaigoje Ukmergės valdžia ir „E energija“ bandė susitarti taikiai, tačiau deryboms žlugus ginčas vėl persikelė į teismus. Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusis šilumos ūkio nuomos sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių