Teismas išnagrinėjo D. Mockaus ir VMI ginčą dėl 2 mln. eurų mokesčių

  • Teksto dydis:

Teismas išnagrinėjo vieno didžiausių Lietuvoje verslo koncernų „MG Baltic“ prezidento ir vienintelio akcininko Dariaus Mockaus ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ginčą dėl beveik 2 mln. eurų nesumokėtų mokesčių už D. Mockaus ir jo sutuoktinės parduotas investicijų bendrovės „Minvista“ akcijas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS pranešė, kad teismas bylą išnagrinėjo antradienį, o sprendimą skelbs spalio 24 dieną.

Pasak jos, ginčas kilo dėl paskutinę 2013 metų dieną sudaryto sandorio, kuriuo Darius Mockus ir Ina Mockienė „Minvistos“ akcijas pardavė koncernui „MG Baltic“.

„Šio sandorio pajamas Mockai deklaravo kaip neapmokestinamas pajamas, tuo metu VMI tvirtina, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos jos būtų apmokestinamos ir tikrasis sandorio tikslas buvo išvengti pajamų apmokestinimo“, – aiškino S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Ji sakė negalinti atskleisti D. Mockaus ir VMI ginčo sumos, tačiau verslininko atstovai anksčiau teigė, jog ji neviršija 2 mln. eurų.

D. Mockus jam nepalankų VMI sprendimą buvo apskundęs Mokestinių ginčių komisijai. Verslininko advokatė Inga Žemkauskienė pernai BNS nurodė, kad komisija dalį D. Mockaus skundo patenkino, o dėl likusios sprendimo dalies bus kreiptasi į teismą. Tuomet daugiau informacijos apie ginčą I. Žemkauskienė sakė negalinti pateikti, trečiadienį su ja BNS kol kas nepavyko susisiekti.

D. Mockus beveik 35 proc. jo kontroliuojamos „Minvistos“ akcijų „MG Baltic“ už neskelbiamą sumą perleido 2013 metų gruodžio 31 dieną. Koncerno atstovai tuomet teigė, kad „tai buvo padaryta, siekiant valdymo paprastumo ir efektyvumo“, tačiau rinkos dalyviai neatmetė ir mokestinių sandorio priežasčių.

Nuo 2014 metų panaikinta pajamų mokesčio lengvata gyventojų pajamoms, gautoms pardavus akcijas, įsigytas iki 1999 metų, ir pajamoms, gautoms pardavus ilgiau kaip metus išlaikytas akcijas, todėl, anot analitikų, tokias akcijas buvo verta parduoti dar 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių