Teismas atmetė skundą dėl „PBK Lithuania“ programos apribojimo

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį paskelbė, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimas apriboti „PBK Lithuania“ transliacijas nepažeidė televizijai atstovaujančių įmonių interesų.

Su prašymu panaikinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) 2013 metų spalio 9-osios sprendimą stabdyti televizijos „PBK Lithuania“ retransliavimą Lietuvoje kreipėsi šį kanalą atstovaujanti bendrovė BMA LT.

VAAT atmetė bendrovės BMA LT skundą kaip nepagrįstą, nurodydamas, kad „pareiškėja nėra Lietuvos teritorijoje veikianti televizijos programų retransliuotoja“.

VAAT nurodė, kad LRTK sprendimas nepažeidė nei BMA LT, nei Latvijos bendrovės „Pirmais Baltijas Kanals“ teisių, nes sprendimas buvo nukreiptas tik Lietuvos rinkoje veikiantiems televizijos programų retransliuotojams.

Teismas pažymėjo, kad abi bendrovės nėra Lietuvoje veikiantys retransliuotojai, o tik jų tarpinininkai, todėl neturi teisės skųsti komisijos sprendimo.

LRTK sprendimu, kurį sankcionavo ir dabartinę bylą nagrinėjantis VAAT, dalies laidų, parengtų ne Europos Sąjungoje retransliacija Lietuvoje pernai buvo sustabdyta trims mėnesiams. Dabar šio kanalo transliacija Lietuvoje atnaujinta.

LRTK sprendimas priimtas įvertinus 2013 metų spalio 4 dieną rodytos laidos „Žmogus ir įstatymas“ apie 1991 metų sausio 13 dienos įvykius turinį bei atsižvelgus į ekspertų išvadas.

Komisija konstatavo, kad buvo pažeistas Visuomenės informavimo įstatymas, nes laidoje paskelbta tautinę nesantaiką kurstanti, tikrovės neatitinkanti informacija apie Sovietų Sąjungos agresijos prieš Lietuvą faktą, jos metu įvykdytus sunkius nusikaltimus, paniekinus kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą. 

Komisija konstatavo, kad programos „Žmogus ir įstatymas“ dalyviai pateikė dezinformaciją apie tai, kad 1991-ųjų sausio 13-osios naktį niekas iš karių nešaudė į Lietuvos žmones, kad nebuvo nė vienos aukos, kurios mirties priežastis būtų buvę SSRS armijos veiksmai, kad į taikius žmones šaudė snaiperiai nuo namų stogų, etc.

BMA LT tvirtina, kad šioje laidoje Visuomenės informavimo įstatymo nuostatos nebuvo pažeistos, todėl LRTK sprendimas yra neteisėtas, o nustatyta sankcija už vienkartinį laidos „Žmogus ir įstatymas“ transliavimą yra „neproporcinga ir diskriminuojanti“.

Holdingui „BMA“ be kanalo „PBK“ taip pat priklauso „1 Baltijos muzikinis kanalas“, „Ren TV Baltija“, „NTV Mir Baltic“.


Šiame straipsnyje: vaatLRTKPBK LithuaniaPBK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių