„Swedbank“ pradeda teikti valstybės remiamas studijų paskolas

  • Teksto dydis:

„Swedbank“ pradeda teikti finansavimą studentams, turintiems teisę į valstybės remiamą paskolą Lietuvoje. Sutartis dėl paskolos jaunuoliai banke galės pasirašyti per mėnesį – nuo spalio 6 d. iki lapkričio 3 d. Praėjusiais metais Lietuvos bankai studijų reikmėms lengvatinėmis sąlygomis iš viso paskolino 11 mln. eurų. Planuojama, kad panašaus dydžio finansavimas bus suteiktas ir šiais metais.

„Studijų paskolos suteikia galimybę siekti mokslo tiems jaunuoliams, kurie nori būti savarankiški arba kurie negali tam reikalingų lėšų gauti iš tėvų arba artimųjų. Suteikiant tokio tipo paskolas bankas netaiko įprastų paskolos gražinimą užtikrinančių priemonių – turto įkeitimo ar laidavimo. Paskolos grąžinimas prasideda praėjus metams po studijų baigimo, tačiau jaunuoliai tai gali pradėti daryti ir anksčiau“, – sako Jūratė Gumuliauskienė, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė.

Studentai gali pretenduoti į trijų tipų paskolas: gyvenimo išlaidoms padengti (iki 1 900 eurų per metus), studijų kainai sumokėti (ne didesnė suma nei aukštosios mokyklos nustatyta metinė studijų kaina) bei studijoms užsienyje (iki 2 280 eurų).

Paskolos vidurkis – 1,5 tūkst. eurų

Pasak J. Gumuliauskienės, pernai metais didžioji dalis studentų skolinosi tam, kad susimokėtų už studijas – šiam tikslui buvo skirta 75 proc. viso „Swedbank“ studentams suteikto finansavimo. Gyvenimo išlaidoms apmokėti  teko 24 proc., dalinėms studijoms užsienyje – 1 procentas skirto finansavimo. Bendras studijų paskolos vidurkis siekė 1,5 tūkst. eurų.

„Swedbank“ yra vienas iš pagrindinių studijų paskolų finansuotojų. 2015 m. 3 iš 4 studijų paskolų buvo suteiktos „Swedbank“ Lietuvoje, kuris iš viso studentams paskolino 8 mln. eurų. Tai sudarė 74 proc. viso finansavimo, kurį šalies bankai studentams suteikė lengvatinėmis sąlygomis.

Studentams skolinama atsakingai

Į valstybės remiamas paskolas gali pretenduoti visų pakopų studentai – bakalauro, magistro ir vientisųjų studijų, taip pat doktorantūroje bei rezidentūroje studijuojantys asmenys.

„Vadovaujantis atsakingojo skolinimosi nuostatais, studijų paskolos teikiamos patikrinus jaunuolių kredito istoriją. Todėl jaunuoliai, turintys pradelstų finansinių įsipareigojimų, negali pretenduoti į studijų paskolą. Tai tik dar kartą parodo, kaip svarbu laikytis finansinės drausmės ir rūpintis savo kredito istorija“, ‒ teigia „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė.

Ilgiausias laikotarpis, kuriam studentams suteikiama paskola, yra 15 metų. Suteiktą paskolą ją gavęs asmuo pradeda grąžinti praėjus metams po studijų baigimo ar jų nutraukimo. Studijų metu ir vienerius metus po jų baigimo mokamos tik palūkanos. Paskolą grąžinant anksčiau laiko mokesčiai netaikomi. „Swedbank“ taip pat netaiko sutarties sudarymo ir administravimo mokesčių. Kiek kainuos išmokėti paskolą per visą jos laikotarpį, galima apsiskaičiuoti „Swedbank“ interneto puslapyje esančia skaičiuokle.

Valstybės remiamas paskolas lengvatinėmis sąlygomis dalina bankai, laimėję Švietimo ir mokslo ministerijos skelbtą konkursą.

Nuo 2009-ųjų metų, kai buvo pradėtos teikti valstybės remiamos paskolos, „Swedbank“ iš viso studentams yra suteikęs 44,5 mln. eurų paskolų ir sudaręs 32 tūkst. sutarčių. 4 tūkst. paskolos gavėjų paskolas jau yra grąžinę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių