Suskaičiavo vasaros orų kainą: nuostoliai 30 proc. didesni nei pernai

  • Teksto dydis:

Itin permainingi ir stichinėmis liūtimis paženklinti šių metų vasaros orai pridarė nuostolių ne tik gyventojams, bet ir verslui.

Draudikai suskaičiavo, kad lyginant su 2016 m. vasara, šiemet gamtos stichijų nuostoliai turtui vidutiniškai 30 proc. didesni, o labiausiai nukentėjo pietrytiniai šalies regionai.

Draudimo bendrovės BTA Žalų reguliavimo departamento direktorės Karolinos Karpovos teigimu, vasarą visoje Lietuvoje fiksuota 1,7 karto daugiau dėl gamtos stichijų įvykusių draudžiamųjų  įvykių nei pernai. Didesni ir vidutiniai nuostoliai.

„Matome, kad didžiausius nuostolius dėl šių metų gamtos stichijų siautėjimo patyrė verslas. Skaičiuojame, kad įmonės nukentėjo 2,7 dažniau nei pernai. Pasitaikė visko: ne tik stipriai užsemtos prekybinės  ar gamybinės patalpos, rūsiai bet ir dėl žaibo iškrovos sugadinta visa elektros instaliacija bei kompiuteriai, kasos aparatai ir kita technika. Jei 2016 m. išsiskyrė tuo, kad buvo itin didelių pavienių žalų įmonėms, tai 2017 m. tikrai išsiskiria būtent įvykių skaičiumi“, – vardija K. Karpova.

Šią vasarą 1,5 karto dažniau stichijos niokojo ir gyventojų turtą: per liūtis skendo transporto priemonės, buvo užpilti rūsiai ir butai, nuo stipraus vėjo ant tvorų, automobilių, ūkinių pastatų ir net gyvenamųjų namų virto medžiai.

„Skaičiuojame, kad gyventojų patirtos vidutinės žalos ne tik dažnesnės, bet ir didesnės nei pernai. Nors socialiniuose tinkluose šią vasarą dominavo apsemtų automobilių nuotraukos, tačiau didžiausios žalos vis dėlto buvo padarytos turtui. Tarkime administravome atvejį, kai dėl lietaus ir vėtros ant namo nuvirto medis, pramušė stogą, prilijo į namus“, – sako K. Karpova.

Jos teigimu, šiemet keitėsi ir stichijų padarytų nuostolių geografija. Jei pernai didžiausios vasaros žalos buvo fiksuojamos Kauno ir Klaipėdos apskrityse, tai šiemet nuo liūčių ir vėtrų labiausiai nukentėjo sostinė ir Alytaus apskritis.

„Didžiosios vasaros liūtys, nuplovusios sostinę, padarė didelių nuostolių: čia ir draudžiamųjų įvykių daugiausia, ir žalos didžiausios. Tiesiog jei pirmoji birželio liūtis buvo kiek mažiau nuostolinga, tai antrosios liūties jau neatlaikė ir daugiabučiai, ir įmonių patalpos, ir administraciniai statiniai. Alytus labiau kentėjo nuo vėjo ir žaibų. Tiesa, čia ir pernai buvo fiksuojama bene daugiausia draudžiamųjų įvykių, tačiau žalos buvo smulkesnės nei šiemet“, – teigia BTA atstovė.

Draudimo bendrovė BTA yra viena iš didžiausių ne gyvybės draudimo bendrovių Lietuvoje, Baltijos šalių draudimo rinkos lyderės „Vienna Insurance Group AG“ narė. 2016 m. BTA užregistravo beveik 50 000 žalų, klientams atlygino nuostolių už 36,4 mln. eurų. Ilgametę draudimo veiklos patirtį turinti bendrovė savo klientams siūlo vieną plačiausių draudimo produktų pasirinkimą rinkoje. Pernai BTA savo draudimo partneriu pasirinko daugiau nei 500 000 privačių bei verslo klientų, su kuriais pasirašyta apie 1 000 000 draudimo sutarčių už 67,7 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: BTA draudimasliūtysnuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių