Stabdo „Geotermos“ pardavimą

Sausio pabaigoje turėjęs vykti bendrovės "Geoterma" privatizavimas stabdomas veikiausiai neribotam laikui. Nes Seimo pritarimu bendrovė įtraukta į antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

Strateginės svarbos objektas

Ekologiniam eksperimentui bendrovėje "Geoterma" patyrus fiasko, buvo mėginama gelbėti situaciją, tad prasiskolinusią įmonę nuspręsta privatizuoti.

Po trylikos metų veiklos dar praėjusį pavasarį sustabdyta geoterminė jėgainė turėjo būti parduota šių metų sausio pabaigoje.

Tačiau privatizavimas stabdomas, nes sausio 12 d. vykusiame Seimo posėdyje balsų dauguma buvo pritarta "Geotermai" pripažinti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios įmonės statusą.

"Planuota parduoti "Geotermos" 100 proc. akcijų paketą už 1 eurą, viešo aukciono laimėtoją įpareigojant grąžinti bendrovės skolą Finansų ministerijai iki rugsėjo 1 d. Taip pat užtikrinant, kad įmonėje būtų tęsiami ES finansuojami projektai inžinerijos mokslinių tyrimų srityje ir ne trumpiau nei penkerius metus po privatizavimo mokslininkams būtų sudarytos sąlygos atlikti tyrimus pagal finansuojamus projektus bei programas geotermijos srityje", – teigė Turto banko Finansinio turto ir pardavimų departamento direktorius Benitas Jonikas.

Tačiau, pasikeitus "Geotermos" statusui, privatizuoti dabar bus galima tik apie 10 proc. bendrovės akcijų, tad veikiausiai norinčiųjų pirkti šias "ašaras" artimiausiu metu neatsiras.

Slegia milijoninės skolos

Pirmosios ir vienintelės geoterminio šildymo jėgainės akcijos priklauso valstybės įmonei Turto bankas (76,56 proc. akcijų paketo) ir bendrovei "Lietuvos energijos gamyba" (23,44 proc.).

2016 m. "Geotermos" nuostoliai siekė 0,456 mln. eurų, 2015 m. – 0,369 mln. eurų.

"Įmonės finansinė būklė šiuo metu yra labai bloga, susikaupė per 8 mln. eurų skolų, vien Finansų ministerijai skola viršija 3 mln. eurų. Čia ta paskola, kuri "Geotermai" buvo suteikta su valstybės garantija. Tačiau yra ir kitų kreditorių. Yra išduoti keli vykdomieji raštai antstoliams, įmonės sąskaitos areštuotos", – patikslino Turto banko Privatizavimo ir sutarčių rengimo grupės vadovė Girda Valiulytė.

Neatlaikė konkurencinės kovos

"Geoterma" šilumos negamina nuo šių metų kovo, nes nebegalėjo konkuruoti tiekdama šilumos energiją.

Esą įmonės reikalai pablogėjo, kai "Geotermos" kaimynystėje pradėjo veikti termofikacinė jėgainė "Fortum Klaipėda".

"Geoterma" šilumos gamybą pradėjo 2004 m., ir po 13 metų veikla nutrūko.

Parodomoji geoterminė jėgainė Klaipėdoje buvo pradėta statyti 1997 m.

Projektui buvo skirta Danijos aplinkosaugos agentūros bei Pasaulio aplinkosaugos fondo parama, taip pat pasitelkta ir Pasaulio banko paskola.

2016 m. lapkričio 9 d. Vyriausybės nutarimu Turto banko valdoma "Geotermos" akcijų dalis buvo įtraukta į Privatizavimo objektų sąrašą.

Bendras "Geotermos" pastatų, esančių Klaipėdos LEZ, plotas sudaro 1 663 kv. m, žemės sklypų plotas – 2,5 ha.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
per dideli atlyginimai? Ar nereiketu suliginti su vidutiniu darbo uzmokesciu Klaipedoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių