Siekis – vieninga miesto dispečerinė

Įmonei „Gatvių apšvietimas“ praėjusieji metai buvo sėkmingi. Bendrovės veikla buvo efektyvi ir pelninga, tačiau ties tuo ši nesustoja ir ateičiai kelia dar ambicingesnių tikslų.

Padidino įstatinį kapitalą

Pastaraisiais metais bendrovės „Gatvių apšvietimas“, kurios vienintelis akcininkas yra savivaldybė, veiklos sritys gerokai išsiplėtė. Įmonė rūpinasi miesto gatvių apšvietimo tinklų ir eismo reguliavimo priemonių eksploatacija, priežiūra ir remontu: 16 tūkst. šviestuvų, 67 šviesoforais, 10,5 tūkst. kelio ženklų ir aitvarų.

Taip pat atlieka elektros įrenginių montavimo, derinimo, linijų tiesimo darbus, puošia miestą ne tik kalėdiniu laikotarpiu, prižiūri elektromobilių įkrovimo stoteles.

Įmonės „Gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Dangeras Aleksandrovas praėjusius metus įvardijo kaip sėkmingus. Vienas ryškiausių pokyčių – išaugęs bendrovės įstatinis kapitalas. Gruodį uostamiesčio savivaldybė skyrė beveik 458 tūkst. eurų dekoratyvinėms atramų istorinėje miesto dalyje įrengti. Po šio turtinio įnašo bendrovės įstatinis kapitalas siekė apie 730 tūkst. eurų.

Dar kartą įmonės įstatinis kapitalas padidintas šiemet. Klaipėdos savivaldybė bendrovei patikėjimo teise perdavė valdyti visas apšvietimo atramas, jų valdymo spintas, kitą įrangą, kurių vertė apie 5,1 mln. eurų. Taip apsispręsta, nes siekiama, kad sistemos priežiūra būtų efektyvesnė, o atnaujinimas paprastesnis ir spartesnis. Tad dabar įmonės įstatinis kapitalas siekia apie 6 mln. eurų.

Išaugo darbuotojų efektyvumas

Praėjusiais metais įmonės „Gatvių apšvietimas“ grynasis pelnas buvo rekordinis ir siekė beveik 80 tūkst. eurų. Gerokai – 45 proc. išaugo ir ilgalaikis įmonės turtas, o tai rodo didėjantį finansinį pajėgumą. Palyginti su situacija prieš metus, 20 proc. padidėjo darbuotojų efektyvumas. Vien šviestuvų pernai pagausėjo beveik tūkstančiu.

D.Aleksandrovas atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais parengta miesto bendrojo naudojimo teritorijų apšvietimo spalvingumo koncepcija.

„Anksčiau nebuvo aišku, kur, kokius šviestuvus montuoti. Dabar viskas sudėliota ir matoma schemoje. Senamiestyje vyrauja geltonesnė šviesa, suteikianti daugiau šilumos, jaukumo. Kitose gatvėse – šaltesnė, LED šviestuvai, taupantys energiją“, – komentavo vadovas.

Įmonė „Gatvių apšvietimas“ pernai parengė techninę užduotį ir įvykdė projektavimo konkursą, įdiegiant išmanųjį transporto srautų valdymą Minijos, Pilies, Naujojo Sodo gatvėse.

Į bendrą sistemą bus apjungta daugiau nei 17 sankryžų, papildomai įrengtos trys valdomos pėsčiųjų perėjos, įdiegtas viešojo transporto prioritetas.

Miestiečiams įteikė dovaną

D.Aleksandrovas įvardijo svarbiausius įgyvendintus projektus. Apšvietimas buvo atnaujintas I.Kanto gatvėje. Nauji šviestuvai sumontuoti Žardininkų aikštėje, Klaipėdos sveikatos priežiūros centro teritorijoje, dalyje daugiabučių namų kiemų. 10-yje pėsčiųjų perėjų įrengtas kryptinis apšvietimas.

Šie darbai atlikti savivaldybės užsakymu, tačiau įmonė buvo subrangovu ir kitų bendrovių įgyvendinamuose projektuose. Ji rengė apšvietimą Pamario gatvėje ir pastarosios žiedinėje sankryžoje su P.Lideikio ir Audros gatve, Poilsio parke, Jūrininkų prospekto dalyje.

Reaguota ir į įvairius gedimus, kitokius apšvietimo sutrikimus. D.Aleksandrovas atkreipė dėmesį, kad pastaruosius dažniau pastebi patys įmonės darbuotojai, o ne praneša gyventojai. Pirmųjų yra tris kartus mažiau nei antrųjų – apie 350 ir 1,5 tūkst. atitinkamai.

Įmonė „Gatvių apšvietimas“ pernai tradiciškai rūpinosi miesto šventiniu papuošimu kalėdiniu laikotarpiu. Tam buvo panaudota 652 papuošimo elementų, tvirtinamų ant žibintų atramų, per 13 km girliandų, skirtų medžiams papuošti. Įgyvendinti ne tik savivaldybės, bet ir privatūs užsakymai.

Bendrovė praėjusiais metais prisidėjo ir prie tradicinio miesto Šviesų festivalio. Miestiečius ir svečius jie pradžiugino šviečiančiais suoliukais, kurie dabar įrengti ir lankomi prie rotušės.

Kuria infrastruktūros žemėlapį

Siekdama efektyvesnio darbo, bendrovė „Gatvių apšvietimas“ gerina ir savo techniką – įsigytas centrinis valdymo serveris, įdiegtos naujos programos.

Atnaujintos GIS licencijos, paskirtas žmogus šiai sistemai vystyti ir prižiūrėti. Suvedami ir atnaujinami trūkstami kelių metų kelio ženklų ir apšvietimo atramų vietų duomenys. Sukurti ir apšvietimo valdymo spintų ir kalėdinių papuošimų žemėlapiai.

Popierinius dokumentus įmonėje pakeitė elektroniniai, pasinaudojus sistema LABBIS. Atnaujinta ir centrinė dispečerinė, kad stebėti apšvietimo valdymo ir šviesoforų monitoringo sistemas būtų paprasčiau, o į sutrikimus reaguojama operatyviau.

Pernai įmonė atnaujino ir savo technikos parką – įsigijo tris transporto priemones.

Planuoja veiklos plėtrą

Įmonė „Gatvių apšvietimas“ ambicingus tikslus kelia ir ateičiai. Šiemet bendrovė planuoja atnaujinti apšvietimo sistemos valdymo spintas, pakeisti programinę įrangą.

„Šie darbai jau pradėti. Siekiame, kad apšvietimo valdymo procesai būtų paprastesni, operatyvesni, patikimesni“, – pabrėžė vadovas.

Pagal poreikį bus atnaujinti ir šventiniai miesto papuošimai. Atsižvelgiant, kad daugėja funkcijų, norima modernizuoti centrinę dispečerinę, perkelti ją į didesnes patalpas.

Bus tęsiami ir anksčiau pradėti darbai, atnaujinama įranga, internetinė svetainė.

Pasak D.Aleksandrovo, ateityje įmonė sieks įkurti vieningą modernią miesto dispečerinę, kuri tenkintų tiek mieste vykstančių procesų valdymo, tiek saugumo užtikrinimo poreikius.

„Vieningoje miesto dispečerinėje gali būti sudarytos puikios sąlygos valdyti informaciją, perduodamą iš miesto viešųjų erdvių, bei ją susisteminus operatyviai perduoti atitinkamoms tarnyboms. Turėdami kvalifikuotą personalą ir atitinkamą techninę įrangą, galime operatyviai organizuoti reikiamus remonto darbus ir vykdyti šių objektų eksploatavimą“, – pasakojo vadovas.

Dar didesnį dėmesį planuojama skirti miesto eismui valdyti. D.Aleksandrovas pabrėžė, kad išmanųjį transporto srautų valdymą reikia diegti kompleksiškai su eismo priemonių, tokių kaip šviesoforai, kelio ženklai, eksploatavimu.

„Tada mažiausiomis sąnaudomis bus pasiekta aukščiausia kokybė. Jei bus kuriama vieninga miesto dispečerinė, tikslinga miesto eismo valdymą diegti pastaroje, kur bendradarbiaus visos miesto priežiūros tarnybos“, – teigė vadovas.

Bendrovė „Gatvių apšvietimas“ ir toliau žada rūpintis elektromobilių pakrovimo stotelėmis, taip pat ketina eksploatuoti dviračių mainų stoteles. Tam įmonė turi reikiamų specialistų.

Kad įmonės „Gatvių apšvietimas“ veikla tampa vis efektyvesnė, įrodo ir audito išvados. Praėjusiais metais bendrovė įgyvendino 2016 m. audito rekomendacijas. Už 2017-uosius įmonė negavo nė vienos pastabos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedis pilietis

Klaipedis pilietis portretas
Ačiū už užuojautą bet kas iš to... Baigia mus visai uždusinti o giriasi , kad dirba efektyviai. Kieno sąskaita. Tai blogai kaip prie jo , nebuvo 20 metų. Laikomės iš paskutiniųjų. Lobsta su savo šobla, giriasi. Spjausim , išeisime visi, galės pats sau su savo šobla dirbti visus darbus. O tai juoksimės, gi tie ten nieko neišmano... Pažiūrėsime kaip besigirs.

taip taip

taip taip portretas
Tai reikejo prie naujos masinos nusifotografuoti ! Jei girtis tai girtis. Senoji imones masina prie veido netiko.. Laukiam nauju foto

Dar vienas liberalų vadukas

Dar vienas liberalų vadukas portretas
Dar viena savivaldybės įmonė už didelius pinigus reklamuojasi. Kur reklamos užsakymo numeris? Panašu, kad mokėti už reklamą yra iš ko: 30 darbuotojų, vidutinis atlyginimas 1500 eurų. Čia visose savivaldybės įmonėse ir darbininkams tiek moka, ar tik vadovai po 5 tūkstančius gauna? Čia iš mūsų mokesčių taip gerai gyvenama? Tik dar vienas iš liberalų vadukų vadovaut atėjo, taip tiesiog iš biudžeto pinigai pabiro? O vadovas matyt pulso nejaučia - reklamuoja savo darbą ir deda nuotrauką už mūsų pinigus. Ar savais sumokės?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių