SEB ir „Swedbank“ klientams – nauja elektroninė identifikavimo priemonė

  • Teksto dydis:

SEB ir „Swedbank“ klientai prie bankų el. bankininkystės sistemų jau gali jungtis su nauja elektronine identifikavimo priemone „Smart-ID“. Parsisiuntę šią programėlę į savo išmaniuosius telefonus ar planšetes ir užregistravę savo paskyrą, klientai galės prisijungti prie elektroninių paslaugų ir tvirtinti savo finansines operacijas. Programėlę „Smart-ID“ sukūrė Estijos IT bendrovė „SK ID Solutions“.

„Pagal įvairius skaitmeninės pažangos rodiklius, Lietuva jau lenkia europinius vidurkius. Gyventojai kasdienius reikalus tvarko internetu ir vis dažniau tą daro išmaniuoju telefonu. Tačiau prie savo interneto banko 80 proc. klientų vis dar jungiasi naudodami kodų korteles. Norint užtikrinti, kad šalyje populiarėtų elektroninės paslaugos, labai svarbu suteikti gyventojams ir verslui patogius ir saugius įrankius. Tikime, kad „Smart-ID“ turėtų tapti plačiai naudojamu įrankiu ir prisidėti prie bendro šalies skaitmeninio progreso,“ – komentuoja „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

„Greitėjant gyvenimo tempui vis daugiau reikalų tvarkome nuotoliniu būdu, nepaleisdami iš rankų mobiliojo telefono, 39 proc. mūsų klientų jungiasi prie interneto banko mobiliuoju telefonu ar planšete. Todėl klientams siūlome dar vieną nemokamą, paprastą ir naujausius saugumo reikalavimus atitinkančią prisijungimo prie interneto banko priemonę. Tikimės, kad šis sprendimas bus patogus mūsų klientams ir dar labiau prisidės prie elektroninių paslaugų plėtros“, - sako Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Prognozuojama, kad dėl ypatingo saugumo ir patogumo programėlė „Smart-ID“ ilgainiui taps populiaresnė už slaptažodžių korteles ir generatorius.

Parsisiuntus galima iškart naudoti

Klientams, norintiems pradėti naudotis programėle „Smart-ID“, tereikės ją atsisiųsti ir susikurti savo paskyrą. Užregistruoti asmeninę paskyrą galima naudojantis dabartine savo prisijungimo priemone – slaptažodžių kortele ar generatoriumi, mobiliuoju ar elektroniniu parašu.

Saugumui užtikrinti – du PIN kodai

Registruojant „Smart-ID“ paskyrą iš viso reikės susikurti du tik klientams žinomus ir jų pačių sugalvotus PIN kodus. Pirmasis PIN kodas – iš ne mažiau kaip 4 skaitmenų – bus skirtas prisijungti prie interneto banko. Antrasis, sudarytas iš ne mažiau kaip 5 skaitmenų, – bus reikalingas tvirtinant pervedimus ir atliekant kitas operacijas.

Kitos prisijungimo priemonės išliks

Bankų klientams ir toliau bus prieinamos kitos šiuo metu naudojamos prisijungimo priemonės. Ši nauja nemokama identifikavimo priemonė papildys šiuo metu siūlomų prisijungimo prie interneto banko priemonių spektrą ir klientai galės pasirinkti jiems patogiausią, priimtiniausią variantą ar jų derinį.

Visgi prognozuojama, kad dėl ypatingo patogumo ir saugumo „Smart-ID“ sprendimas bus labiausiai patrauklus dabartiniams slaptažodžių kortelių naudotojams. Jungiantis su jomis, didesnius pervedimus reikia patvirtinti ne tik kodu iš kortelės, bet ir papildomu saugumo kodu, kuris siunčiamas SMS žinute. Jiems su „Smart-ID“ pervesti pinigus bus žymiai paprasčiau ir greičiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių