Sąsajomis su Rusija įtariama įmonė tikisi tęsti duomenų centro projektą

  • Teksto dydis:

Įtarimų dėl sąsajų su Rusijos Federaline saugumo tarnyba (FSB) sulaukusios duomenų centro projektą plėtojančios bendrovės „AmberCore DC“ ir „Arcus Novus“ su prokurorais susitarė anuliuoti sandorius. Anksčiau sandorius neigiamai įvertino Vyriausybės komisija, Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Generalinė prokuratūra.

„AmberCore DC“ ir jos vienintelė akcininkė „Arcus Novus“ pranešė sudariusios taikos sutartį su Generaline prokuratūra Vilniaus apygardos teismo civilinėje byloje. Prokurorai teisme siekė anuliuoti sandorius, kai buvo padidintas bendrovės „AmberCore“ įstatinis kapitalas, išleistos naujos akcijos, įmonei perleistas žemės sklypas, reikalingas duomenų centrui vystyti.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad Vilniaus apygardos teismo nutartimi patvirtinta taikos sutartis įsigaliojo.

„Bendrovės, 2015 metais sudariusios akcijų pasirašymo sutartį, sutiko su prokuratūros reikalavimu minėtą sutartį pripažinti negaliojančia nuo jos sudarymo momento ir atkurti tą teisinę padėtį, kuri buvo iki šio sandorio“, – komentare BNS nurodė E.Martinonienė.

„AmberCore“ ir „Arcus Novus“ nusprendė savanoriškai taikyti restituciją – anuliuoti naujai išleistas akcijas ir sumažinti įstatyti kapitalą, žemės sklypus dabar priklausančius „Amber Core“ grąžinti įmonei „Arcus Novus“.

“Mums visiškai nereikalingi teismo procesai, trukdantys vystyti duomenų centro projektą. Vis dėlto projekto vertė – 60 mln. eurų. Kiekvienas mėnuo, praleistas užsiimant teisiniais ginčais, tolina proceso realizavimą bei didina nuostolius. Tokia nesvarumo būklė mums nenaudinga. Džiaugiamės, kad teismas pasiūlė šalims taikytis, o Generalinė prokuratūra pademonstravo išmintingą laikyseną derantis dėl taikos sutarties”, – pranešime spaudai sakė „Arcus Novus“ direktoriaus Vidmantas Tomkus.

Neigiamą išvadą dėl 2015 metų vasarį priimto „Arcus Novus“ sprendimo padidinti „AmberCore DC“ kapitalą pernai rugpjūtį pareiškė Vyriausybėje veikianti Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo komisija. Vyriausybės komisija sprendimą priėmė remdamasi VSD medžiaga. VSD vadovas Darius Jauniškis BNS yra sakęs, kad departamento vertinimu, „AmberCore DC“ duomenų centro projektas dėl sąsajų su Rusijos FSB kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS šaltinių teigimu, VSD Vyriausybę perspėjo, kad duomenų centrą šviesolaidžių linijomis sujungus su Rusija, jis gali būti prijungtas prie šios šalies FSB radijo elektroninės žvalgybos centro.

Atstačius įmonių turtinę padėtį dėl naujų „AmberCore“ akcijų išleidimo, duomenų centro projektas nebeturėtų būti nagrinėjamas ir Vyriausybės komisijoje, vertinančios investicinių projektų atitikimą nacionalinio saugumo interesams. Pernai ši komisija nagrinėti projektą ėmėsi dėl to, kad į ją projekto vystytojai nesikreipė nutarę padidinti įstatinį „AmberCore“ kapitalą.

V.Tomkaus teigimu, visi projekto partneriai mano, jog jiems ir nereikėjo kreiptis į Vyriausybės komisiją leidimo dėl naujų akcijų išleidimo, kai jas nuperka esamas akcininkas. Anot „Arcus Novus“ direktoriaus, Vyriausybės ir VSD sukeltas ažiotažas dėl tariamų grėsmių nacionaliniam saugumui neturi visiškai jokio pagrindo ir net prasilenkia su technologinių procesų logika. Bendrovės toliau sieks visus kilusius klausimus išspręsti geranoriškai, argumentų ir konstruktyvių derybų būdu.

„Kraštutiniu atveju esame pasirengę toliau ginti mūsų teises teisinėmis priemonėmis teisinių ginčų procesuose, kurie šiuo metu dar nėra baigti. Tikimės, kad Generalinės prokuratūros pademonstruotas racionalumas taps pavyzdžiu kitoms valstybės institucijoms. Nebelikus kliūčių galėsime sėkmingai baigti derybas dėl projekto finansavimo su „UK Export Finance“ ir šešiais potencialiais duomenų centro klientais iš JAV. Projektą galėtume užbaigti kitais metais“, – tvirtino V.Tomkus.

Registrų centro duomenimis, „Arcus Novus“ yra vienintelė „ AmberCore DC“ akcininkė. 51 proc. „Arcus Novus“ akcijų valdo Danijoje registruota „Satgate Holding“, o 49 proc. – Rusijos Karaliaučiaus srityje registruotas Valerijus Avetisjantas. Socialinio tinklo „Linkedin“ duomenimis, V.Avetisjantas yra vienas iš „Satgate Holding“ partnerių ir steigėjų, Rusijos Karaliaučiaus srityje registruotos logistikos bendrovės STG steigėjas ir direktoriaus pavaduotojas, anksčiau yra dirbęs bendrovėse „Gazinvest Grupp“ ir „Gazprom Komplektacija“.

BNS žiniomis, Lietuvos žvalgyba nustatė, kad įmones per tarpines užsienio kompanijas taip pat kontroliuoja Rusijos piliečiai Kirilas Lupandinas, dirbantis „ AmberCore DC“ generaliniu direktoriumi, Vitalijus Malaševskis, vadovaujantis „Arcus Novus“ grupės įmonei „SatGate“, ir Borisas Moskaliukas.

VSD 2016 metais paskelbtoje viešoje ataskaitoje perspėjo, kad Rusijos FSB ir gynybos ministerijos padaliniai turi didžiausius pajėgumus vykdyti kibernetinius įsibrovimus Lietuvoje, o Lietuvos infrastruktūra naudojama kibernetinėms atakoms visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių