Rygos oro uosto ir „Air Baltic Corporation“ turtas lieka areštuotas

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė atsakovų „Air Baltic Corporation“ ir Rygos oro uosto skundus dėl beveik 200 mln. Lt (57 874 768 Eur) vertės turto arešto, paskirto 2008 m.

Apeliacinės instancijos teismo nuomone, grėsmė ieškovui BAB „flyLAL-Lithuanian Airlines“ galbūt palankaus teismo sprendimo įvykdymui ir būtinybė taikyti laikinąsias apsaugos priemones nebuvo eliminuota ir tebeegzistuoja. Anot Teismo nutarties, byloje pateikti duomenys patvirtina, kad atsakovų bendrovės turi turto, pelningai vykdo veiklą, tačiau to nepakanka padaryti išvadą, jog bent vienos šių bendrovių finansinė padėtis yra tokia stabili, kad objektyviai užtikrintų galimybes be papildomų priemonių patenkinti ieškinio reikalavimus galimai ieškovui palankaus teismo sprendimo atveju.

Be to, Teismas primena, kad turto arešto klausimai Latvijos teismuose nėra išspręsti jau daugelį metų, taigi, ši nutartis nėra vykdoma, o, pavyzdžiui, Rygos oro uostas per tuos metus didelę savo nuosavybės teise valdomo turto dalį apsunkino hipoteka, taigi, iš šio turto pirmiausiai būtų padengti.  įsiskolinimai hipotekos kreditoriams, o ne BAB „flyLAL-Lithuanian Airlines“.

Taip pat svarbu paminėti, kad pačių apeliantų procesiniuose dokumentuose patvirtinama, jog nepaisant paskirto arešto bendrovių turtinė padėtis nuolat gerėja, bendrovės gauna pelną, tad laikinosios apsaugos priemonės netrukdo jų įprastinei veiklai ir nepažeidžia proporcingumo principo. Anot teismo, šalių interesų pusiausvyra byloje yra išlaikyta.

Primename, kad turtas minėtai sumai buvo areštuotas dar 2008 m., kai atsakovus nesąžininga konkurencija apkaltino bankrutavusi Lietuvos skrydžių bendrovė „flyLAL-Lithuanian Airlines“.

Skundus dėl 2015 m. vasario 12 d. nutarties, kuria buvo atmestas prašymas panaikinti turto areštą, pateikė atsakovai „Air Baltic Corporation“ ir Rygos oro uostas. Bendrovės teigė, kad jų finansinė padėtis gera, pagrindo areštuoti jų turtą nėra, be to, tai neva prieštarauja viešajam interesui.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių