Pirmą kartą atlikta SGD perkrova į autodujovežį

  • Teksto dydis:

Klaipėdos uoste, KN („Klaipėdos nafta“) valdomoje suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stotyje vykdant stoties paleidimo-derinimo darbus pirmą kartą SGD perkrautos į autodujovežį.

Spalio 17 d. antžeminėje SGD paskirstymo stotyje priimtas ir užpildytas pirmasis Lenkijos kompanijos DUON SGD autodujovežis. Ši operacija unikali tuo, jog tai pirmoji SGD krova iš šiemet pastatytos SGD paskirstymo stoties į antžemininį transportą vykdant stoties paleidimo-derinimo darbus.

Priimti kompanijos DUON autodujovežį buvo atsakingai ruošiamasi. KN atliko mažos apimties SGD autodujovežių užpildymo, techninių galimybių ir rizikų vertinimo studiją, kuri apibrėžia SGD autodujovežių priėmimo ir krovos sąlygas paskirstymo stotyje.

„Trys metai nuo SGD terminalo eksploatacijos pradžios ir jau yra aiškus pajėgumų naudotojų portfelis. SGD terminalo pajėgumus yra rezervavę trys terminalo naudotojai, o tai yra įrodymas, kad SGD terminalo paslaugomis naudojasi Baltijos šalių dujų vartotojai. VSGD paskirstymo stotis Baltijos jūros regiono šalims ir rinkos dalyviams užtikrins logistikos grandinę tiekiant dujas prie magistralinių dujotiekių neprijungtiems vartotojams. Tai reikšmingas įvykis ne tik Klaipėdos uoste, bet ir SGD industrijoje, kadangi Klaipėda su antžeminės SGD paskirstymo stoties veiklos pradžia brėžia dar vieną naują etapą ir formuoja kompleksinį SGD paskirstymo centrą Lietuvos uostamiestyje. Džiaugiamės, kad šiemet iš mūsų stoties LITGAS ir DUON pradeda tiekti SGD prie dujotiekių neprijungtiems vartotojams“, – teigė KN generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

„Atsiradus galimybei SGD tiekti ne tik vamzdynais, bet ir gabenti autodujovežiais, didėja SGD panaudojimo galimybės. Ypač tai svarbu kalbant apie transporto ir laivyno sektorius, kuriuose SGD panaudojimo potencialas yra didžiulis ir kuriuose, pradėjus veikti SGD paskirstymo stočiai, galime tikėtis revoliucinių pokyčių. Sukūrus visą reikalingą infrastruktūrą SGD į rinką ateis kaip nauja sunkiojo transporto, viešojo transporto ir laivų kuro rūšis, kuri yra švaresnė ir prisidės prie aplinkos taršos ir neigiamų klimato kaitos padarinių mažinimo“, - sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Anot M. Jusiaus, svarbu pažymėti, jog artėjant pasauliniam sieros dvideginio normatyvų laivyboje ribojimui nuo 2020 metų sausio mėnesio, iš Klaipėdos antžeminės SGD paskirstymo stoties autodujovežiais galima patiekti švariausią laivų kurą visuose Baltijos šalių uostuose.

Per spalį ir lapkritį LITGAS patieks DUON kelis šimtus kubinių metrų SGD (atitinka apie kelis šimtus tūkstančių kubinių metrų dujiniame pavidale), o tai reiškia, jog KN valdomoje SGD paskirstymo stotyje autodujovežiai pradės lankytis nuolat.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
matosi komentatorių neišmanėlių sapalionės. jūs net nežinote kaip ir ką ten veža, bile tik avių bandoje pabliauti - "vyskas bluogaiiii,,,buomba.... ale spruogzzzz.... "

Aplinkos

Aplinkos portretas
apsaugos departamento darbas kelia pasipiktinimą.KAM JŲ IŠ VISO REIKIA, JEIGU NEATLIEKA TIESIOGINIŲ SAVO FUNKCIJŲ?

:)

:)  portretas
Idomu --keli centai už litrą??? Lenkai tai vamzdį turi:) Kam jiems dujovežis. Nurodykit kainą..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių