Pasirašyta ES parama „Blue Baltics“ projektui įgyvendinti

  • Teksto dydis:

Naftos ir SGD terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį dėl paramos iš Europos Sąjungos savo kuruojamam projektui „Blue Baltics“.

Liepą bendrovė jau pranešė apie Europos Komisijos nutarimą skirti subsidiją, o paramos skyrimo sutartis pasirašyta įvykdžius visus šalių organizacinius susitarimus. Iš viso bendram Lietuvos, Švedijos, Vokietijos ir Estijos projektui bus skirta 15 mln. eurų arba 31% projekto vertės.

„Blue Baltics“ programa skatina investicijas į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) infrastruktūros plėtrą Baltijos jūros regione. Projekto metu bus sukurta SGD antžeminė infrastruktūra ir įrengta mobili įranga, siekiant SGD aprūpinti jūrinį ir antžeminį transportą Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Estijoje. „Blue Baltics“ yra dalis programos, plėtojančios SGD transportavimo tinklą Baltijos jūros regiono uostuose. Šis projektas prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo jūrų transporto sektoriuje. Bendra jo vertė siekia apie 70 mln. eurų.

Antžeminę SGD paskirstymo stotį, kuri yra „Blue Baltics“ programos finansavimo dalis, stato „Klaipėdos nafta“ savo bendrovės naftos terminalo teritorijoje Klaipėdoje. Paskirstymo stotyje  numatyti sprendimai SGD perkrovai nuo kranto į laivą, iš stoties į autodujovežį. Jos veiklos pradžia planuojama jau kitąmet. ES finansuoja ir dalį būtinos įrangos ant KVJUD rekonstruotos krantinės.

Bendrovei „Klaipėdos nafta“ iš visos „Blue Baltics“ numatytos paramos planuojama skirti apie 4 mln. eurų.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai iš šio projekto taip pat bus skirta dalis paramos – apie 1,4 mln. eurų, kad SGD perkrovai būtų pritaikyta „Klaipėdos nafta“ nuomojama iš KVJUD krantinė – parama skiriama krantinės paruošimui (tik statybos darbams be įrangos).

Šio projekto apimtyje ES parama taip pat skirta Švedijos bendrovei AGA siekiant išplėsti Nynashamn SGD terminalo paslaugų spektrą bei Estijos bendrovei Alexela siekiant sukurti mobilią SGD ir suslėgtų gamtinių dujų įrangą, skirtą užpildyti kuru jūros ir antžeminį transportą.

Europos Komisijos (EK) teigiamoje išvadoje akcentuojama šio projekto svarba, kuri atitinka EK kvietimą skatinti alternatyvių degalų naudojimą. Projektas turės teigiamą aplinkos apsaugos poveikį mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių