Iš pareigų atleista Lietuvos pašto vadovė L. Minderienė

Valstybės Lietuvos pašto valdyba penktadienį iš pareigų atleido 6-erius metus įmonei vadovavusią Liną Minderienę, pranešė Susisiekimo ministerija.

Pašto valdyba sprendimą priėmė, atsižvelgusi į netinkamą pinigų plovimo prevencijos priemonių įgyvendinimą bei netinkamą informacinių technologijų rizikos valdymą. Šiuos pažeidimus, atlikęs Lietuvos pašto tikslinį patikrinimą, nustatė Lietuvos bankas. Pažeidimų nustatė ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

„Susipažinusi su Lietuvos banko ataskaitos projektu, valdyba padarė išvadą, kad neužtikrindama pinigų plovimo prevencijos generalinė direktorė netinkamai atliko savo pareigas bei prarado valdybos pasitikėjimą. Padaryta rimta žala bendrovės reputacijai. Laikinai į pareigas paskirtas vadovas privalės nedelsdamas užtikrinti, kad būtų skubiai reaguojama į Lietuvos banko ir FNTT išsakytą kritiką“, – pranešime teigė Lietuvos pašto valdybos pirmininkas, susisiekimo viceministras Paulius Martinkus.

Platų paslaugų tinklą šalyje turinti Lietuvos pašto grupė teikia ir finansines paslaugas - renka įmokas, teikia turto draudimo, mokėjimo sąskaitos, vartojimo paskolų, automobilių lizingo, vietinių bei tarptautinių pinigų perlaidų siuntimo ir gavimo paslaugas.

Laikinai Lietuvos paštui vadovaus Inga Visockytė, iki šiol ėjusi Lietuvos pašto Teisės departamento vadovės pareigas. I.Visockytė savo „LinkedIn“ profilyje nurodo iki Lietuvos pašto dirbusi bendrovėje „Fima“, kur vadovavo Teisės departamentui, taip pat bendrovėje „Švyturys-Utenos alus“.

Su L. Minderiene BNS susisiekti nepavyko.

Anot ministerijos, jau artimiausiu metu bus paskelbtas naujo generalinio direktoriaus konkursas.

L. Minderienė Lietuvos pašto nuolatine vadove tapo 2011 metais, iki tol maždaug metus ji įmonei vadovavo laikinai, dar anksčiau dirbo įmonės Finansų tarnybos direktore. Prieš tai ji buvo VST (Vakarų skirstomieji tinklai) Finansų tarnybos direktorė, valdybos narė.

Lietuvos paštas metų pradžioje iš valdančiųjų sulaukė kritikos, kai nusprendė reformuoti pašto skyrių tinklą ir kaimiškose vietovėse gyventojus aptarnauti mobiliais paštininkais. Tačiau tokia reforma vasarį suabejojo „valstiečių“ frakcija - netrukus pranešta, jog susitarta dėl reformos sustabdymo.

Lietuvos pašto grupė pernai gavo 72,641 mln. eurų konsoliduotų pajamų - 0,8 proc. mažiau nei 2015 metais, ir uždirbo 18,9 tūkst. eurų grynojo pelno. Vien pagrindinės bendrovės pajamos per metus sumenko 2,2 proc. iki 67,192 mln. eurų, ji uždirbo 992,6 tūkst. eurų grynojo pelno.

Susisiekimo ministerijai pradėjus vadovauti Rokui Masiuliui, jau atleistas ar atsistatydino ne vienas ministerijai pavaldžios įmonės vadovas. Tarp tokių - „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Stasys Dailydka, „Oro navigacijos“ vadovas Algimantas Raščius, laikinasis „Infostruktūros“ vadovas Darius Didžgalvis, Lietuvos automobilių kelių direkcijos pavaduotojas Daivis Zabulionis, „Automagistralės“ generalinis direktorius Vladislavas Molis.

Dėl neskaidraus lėšų naudojimo liepą atleista 10 kelių tvarkymo įmonės „Utenos regiono keliai“ vadovaujančių darbuotojų.

R. Masiulis: Lietuvos paštą gali tikrinti teisėsauga

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis teigia, kad Lietuvos paštas, kurio vadovė Lina Minderienė penktadienį atleista iš pareigų, gali sulaukti teisėsaugos patikrinimų. Tačiau ministras neatskleidžia, už kokius konkrečius pažeidimus L. Minderienė atleista.

„Neatmetu, kad pašte bus ir daugiau patikrinimų“, - žurnalistams sakė R. Masiulis, paklaustas, ar galima tikėtis teisėsaugos patikrinimų pašte. Pažeidimų įmonėje nustatė ne tik Lietuvos bankas, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Jis pakartojo, kad įmonės vadovė atleista, nes neužtikrino pinigų plovimo prevencijos priemonių.

„Kiek liečia kritiką, kas yra Lietuvos banko ataskaitoje, tai yra konfidenciali informacija, negalime komentuoti“, - sakė susisiekimo ministras.

R. Masiulis teigė negalintis atsakyti, ar L.Minderienė prevencijos priemonių neįgyvendino sąmoningai, jis taip pat negalėjo pasakyti, ar įmonėje buvo nusikalstamos veiklos požymių.

„Reikėtų šį klausimą diskutuoti su valdyba, kiek dabar yra žinoma, vadovė neužtikrino procedūrų, kurios užtikrintų, kad tokios pinigų prevencijos priemonės būtų įvykdytos“, - teigė ministras.

Lietuvos bankas BNS nurodė, kad atliko planinį Lietuvos pašto patikrinimą, kurio metu tirta, kaip elektroninių pinigų įstaigos licencijos turėtoja vykdo pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją bei valdo IT rizikas.

Lietuvos bankas įmonei pateikė inspektavimo ataskaitos projektą, tačiau inspektavimo rezultatų centrinis bankas dar nesvarstė. Šie dokumentai nėra vieši, teigia LB.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To vienas masiolas pasta suzlugde

To vienas masiolas pasta suzlugde portretas
Asile, tai tavo nuomone, visa tai turėjo tęstis?

vienas masiolas pasta suzlugde

vienas  masiolas  pasta  suzlugde   portretas
savus sustate pasta y ,,,snoro,, kioskus sukiso ,pastatus ispardave, dabar kitas masiolas atejo galus slepti ,isvaiko buvusius variugas --matomai kis savus.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių