Net ir moderniausi įrenginiai negali pakeisti rankų darbo

  • Teksto dydis:

134 metų istoriją skaičiuojanti, viena seniausių vaistažolių perdirbimo įmonių Europoje – „Švenčionių vaistažolių fabrikas“ – šiandien yra didžiausias vaistažolių gamintojas Baltijos šalyse. Jame dirba 120 žmonių ir kasmet pagaminama apie 300 tonų produkcijos. Nors šiandien fabrike įdiegti moderniausi gamybos įrenginiai bei pritaikytos naujausios technologijos, vaistažolių produktų gamintojai pripažįsta – be rankų darbo niekaip neišsiverstų.

Pagaminti arbatą – sudėtingiau nei gali atrodyti

Siekiant, kad fabrike gaminama produkcija atitiktų aukščiausios kokybės standartus, kasmet rankomis perrenkama visi 300 tonų vaistažolių. Pasak gamintojų, vaistažolių kelias iki arbatos pakelio – daug ilgesnis ir sudėtingesnis nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio: visų pirma vaistažolės turi būti tinkamai surinktos ir sudžiovintos, tada tikrinama jų kokybė, atliekami laboratoriniai tyrimai, aiškinamasi, ar žolelės nėra užterštos pesticidais. Tinkamos gamybai vaistažolės keliauja į smulkinimo įrenginius, o tada – rankomis perrenkamos: atskiriamos vertingos jų dalys nuo priemaišų, ar nereikalingų šakelių. Šį darbą „Švenčionių vaistažolių fabrike“ atlieka 12 moterų, kurios dėl savo kruopštumo ir kantrybės meiliai vadinamos pelenėmis. Vaistažolių produktų gamintojai įsitikinę – „Joks įrenginys negali patikimiau įvertinti žaliavos kokybės nei patyrusio specialisto akis“. Atsijotos ir atrinktos žolelės yra sudedamos į maišus, o tuomet modernioje laboratorijoje dar kartą tikrinama žaliavos kokybė. Jeigu tyrimų rezultatai geri – vaistažoles leidžiama maišyti ir gaminti iš jų arbatas.

Maišymo procesas – įspūdingas: sutartu laiku į specialų tunelį pilamos vienos rūšies vaistažolės, po to – kitos. Taip jos patenka į maišymo mašiną, iš kur jau iškeliauja pakeliuose, dėžutėse. Įdomiausias įmonės įrenginys tai daugiau nei milijono eurų vertės iš Italijos atkeliavusi mašina, kuri supila įvairių žolelių mišinius į vienkartinius arbatos maišelius ir prikabina jiems po siūlą. Šis įrenginys gali supakuoti net apie 500 arbatos pakelių per valandą.

Išrankesnis ir reiklesnis vartotojas skatina pasitempti

Pastaruoju metu žmonės labiau nei bet kada anksčiau domisi sveika gyvensena, o organizmo stiprinimas, pasitelkiant natūralius gamtos išteklius, tampa vis aktualesnis ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir jaunimui. Augantys vartotojų poreikiai skatina gerinti produktų kokybę bei kurti naujus žolelių mišinius, kurie padėtų spręsti įvairius sveikatos sutrikimus ar jų išvengti. Švenčioniškiai per metus pagamina beveik 4 mln. pakelių įvairių arbatų, kasmet sukuriama net keliasdešimt naujų produktų. Nauji žolelių mišiniai kuriami pasitelkiant tiek įmonėje dirbančių kvalifikuotų specialistų, tiek ir mokslininkų iš šalies patirtį.

Augantis susidomėjimas natūralias vaistažolių produktais pastebimas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse bei Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat sparčiai daugėja užsakymų iš egzotiškų Vidurio Rytų šalių, tokių kaip Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras ir dar daugelis kitų. Šios šalys tik dabar atranda vaistažolių veikliąsias savybes, arbatos pradedamos naudoti gydimui ir organizmo stiprinimui.

Vaistažolių rinkimas – būdas užsidirbti kiekvienam

Didžiąją dalį produkcijos „Švenčionių vaistažolių fabrike“ stengiamasi gaminti iš Lietuvoje surenkamų vaistažolių, tačiau kuo toliau, tuo sunkiau sekasi surinkti reikiamus kiekius lietuviškų vaistažolių. Siekiant didinti vietinių žolelių kiekius ir išlaikyti vaistažolių rinkimo tradicijas, ne tik atidaroma vis daugiau supirkimo punktų ir superkama viskas, ką tik žmonės surenka, bet ir kasmet keliamos supirkimo kainos.

Ir šiais metais bendrovė „Švenčionių vaistažolės“ skelbia vaistažolių rinkimo sezono pradžią ir kviečia žmones, norinčius papildomai užsidirbti, rinkti bei priduoti vaistažoles.

Visą informaciją apie vaistažolių supirkimą bei supirkimo kainas galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių