Naujoje saugykloje pradedamas kaupti panaudotas branduolinis kuras

  • Teksto dydis:

Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) į laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą penktadienį transportuojamas pirmasis konteineris su panaudotu branduoliniu kuru.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) rugsėjo pabaigoje leido IAE naudoti 193,5 mln. eurų vertės saugyklą, kurią, vėluojant 5-6 metus, pastatė ir įrengė Rusijos kapitaloVokietijos įmonių "Nukem Technologies" ir GNS konsorciumas.

"Nukem" bei GNS konsorciumui ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl konteinerių kokybės, todėl 2012 metų gruodį IAEuždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau 2013 metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

Vadinamųjų karštųjų bandymų metu planuojama pakrauti ir į saugyklą išvežti 10 konteinerių. Šiuos bandymus planuojama baigti 2017 metų vasarą, o rudenį - jau naudoti saugyklą. Visą panaudotą kurą planuojama išvežti į iki 2022 metų pabaigos.

Saugykloje telpa kiek daugiau nei 200 konteinerių, o joje numatoma saugoti 190 konteinerių. Laikinoji saugykla galės būti naudojama 50 metų, todėl vėliau numatoma pastatyti požeminę saugyklą - jos vieta ir techninės charakteristikos bus svarstomos ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Beje jau yra technologija pagal kurią radioaktyvios atliekos iš reaktorių stribų perdirbimos į kurą nauji tipo atomų reaktoriams !. Pats laikas vėl paleisti daug saugesnę Ignalinos atomkę dėka Švėdų saugumo technologijų kurie turi tokį patį RBMK reaktorius tik juo vadina kitaip !. Kažkodėl Gancija prie Lietuvos prikibo, bet prie Švėdijos ne ?!.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių