N. Numavičius tapo ir Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtoju

  • Teksto dydis:

Turtingiausiu Lietuvos žmogumi įvardijamas pagrindinis „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkas Nerijus Numavičius, nuo praėjusių metų birželio gyvenantis Londone, tapo ir Didžiosios Britanijos mokesčiu mokėtoju.

„Pagal galiojančius Lietuvos teisės aktus, už visus mokestinius 2015 metus N.Numavičius yra laikomas Lietuvos mokesčių mokėtoju. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad nuo 2015-ųjų liepos mėnesio Didžiojoje Britanijoje N.Numavičius turi vienintelį gyvenamąjį šeimos būstą ir nuolat ten gyvena, nuo to laiko jis laikomas ir Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtoju. Todėl už šį laikotarpį N. Numavičius laikomas abiejų valstybių mokesčių mokėtoju“, - BNS sakė N.Numavičiaus advokatė Olga Petroševičienė.

Pasak jos, paskutiniai mokestiniai metai Didžiojoje Britanijoje baigėsi šių metų balandžio 5 dieną. Tai reiškia, kad britų mokestiniai įstatymai N.Numavičiui gali būti taikomi už laiką nuo pernai liepos iki šių metų balandžio.

O. Petroševičienės teigimu, N.Numavičius mokesčius mokės pagal Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teisės aktus bei dviejų valstybių pasirašytą dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, kaip tai darytų bent koks tokioje situacijoje atsidūręs fizinis asmuo.

„Jei situacija iš esmės nepasikeis ir N.Numavičius nepakeis gyvenamosios vietos, už 2016 metus mokesčių mokėtoju jis bus laikomas tik Didžiojoje Britanijoje“, - BNS sakė O.Petroševičienė.

Pasak VMI atstovo spaudai Dariaus Butos, inspekcija negali teikti informacijos apie konkretaus žmogaus mokestines prievoles ar komentuoti kitų jo veiksmų, susijusių su mokesčių mokėjimu. Jis pripažino, kad VMI praktikoje pasitaikė tik keletas atvejų, kai mokesčių mokėtojas buvo laikomas dviejų šalių rezidentu tais pačiais metais.

„Jei gyventojas pakeičia rezidavimo vietą, VMI labai kruopščiai vertina, ar kitos valstybės rezidento statuso nėra siekiama vien mokestinės naudos gavimo tikslais. VMI, bendradarbiaudama su užsienio šalies administratoriumi, vertina mokesčių mokėtojo pasirinkimo tapti kitos šalies rezidentu faktines aplinkybes“, - BNS teigė D.Buta.

Anot jo, kiekvienu konkrečiu atveju abiejų valstybių mokesčių administratoriai turi įvertinti dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarties nuostatas ir nustatyti, kuriai valstybei turi būti mokami mokesčiai tiek iš rezidavimo valstybės, tiek iš kitų valstybių.

VMI duomenimis, nuolatiniu Lietuvos gyventoju laikomas tas, kuris per metus Lietuvoje išbūna ilgiau kaip 183 dienas arba daugiau, arba jo nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuvoje, arba jo asmeninių, socialinių, ekonominių interesų buvimo vieta yra veikiau Lietuvoje nei užsienio valstybėje.

Jeigu galutinai iš Lietuvos išvykstantysis iki tol nuolatiniu gyventoju buvo ne mažiau kaip trejus metus ir jis išvyksta antrąjį pusmetį, jis laikomas nuolatiniu šalies gyventoju visus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lt

lt portretas
pabego
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių