„Litana“ – nuo angaro iki neutronų greitintuvo

  • Teksto dydis:

Gargžduose įsikūrusi UAB „Litana ir Ko“ prieš 25 metus veiklą pradėjo kaip angarų statytoja, o šiandien ji yra generalinės statybų rangos kompanija, galinti įgyvendinti bet kokį projektą – nuo projektavimo iki raktų įteikimo užsakovui. Be to, iš kitų Lietuvos statybos sektoriaus įmonių išsiskiria ir plačia veiklos geografija, ir objektų įvairove bei unikalumu.

„Litana ir Ko“ yra įmonių grupės centras. Būtent čia planuojama visa veikla, numatomi plėtros projektai, sprendžiami strateginiai klausimai. Grupę sudaro 10 bendrovių, kurios veikia 9-iose šalyse. Visos grupės valdymas yra centralizuotas. Todėl vertinant finansinius rodiklius reikia minėti konsoliduotus grupės rezultatus – pernai jos apyvarta sudarė apie 100 mln. eurų, o 90 % pajamų gavo iš eksporto. Grupėje šiuo metu dirba daugiau kaip 1,400 žmonių.

Stiprybės: darbo standartai ir darbuotojai

Viena iš „Litanos“ įmonių grupės stiprybių, kurią itin vertina užsakovai – centralizuotas valdymas. Jis leidžia išlaikyti aukštus ir vienodus standartus dirbant bet kurioje šalyje – tiek Rytų, tiek Vakarų rinkose.

Veiklos procedūrų laikomasi visuose įmonės filialuose: pradedant personalo atranka bei įdarbinimu ir baigiant statybos darbų planavimu, vykdymu ar darbų sauga.  Toks valdymo modelis leidžia greičiau perimti gerąją verslo praktiką iš kitų grupės įmonių, efektyviau dirbti, sparčiau tobulėti.

Kita ir itin svarbi stiprybė – kvalifikuoti specialistai. Jų skaičius nuo 60-ies 1992 m. per dešimtmetį augo iki kiek daugiau nei 100, o per kitą dešimtmetį – iki 1,000.

Dirbant 9-iose šalyse reikia rasti ir išlaikyti tinkamus žmones, kurie turi reikalingą kvalifikaciją ir moka kalbas, todėl nuolat investuojama į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir tobulėjimą. Kuriamos modernios darbo vietos su efektyviu valdymu, naujausia programine ir gamybos įranga. Visa tai leidžia išsilaikyti nuolat kintančioje verslo aplinkoje, dirbti efektyviau, judėti į priekį.

Augti skatino sunkumai

1992 m. įsteigta statybos bendrovė pirmiausia statė angaro tipo pastatus.

Po metų rekonstruotose senose gamybos patalpose buvo pradėtos gaminti metalo konstrukcijos. Gana greitai buvo suprasta, kad dirbant tik Lietuvoje bus sunku išgyventi. Pirma plėtros kryptis – Rusija, Kaliningradas. Tuo metu prie naujos šalies prisitaikyti nebuvo sunku. Daugelis darbų vyko dar visiems pažįstama tvarka.

Per Rusijos krizę įsitikinta, kad veiklą reikia diversifikuoti ir ieškoti naujų galimybių Vakaruose.

Šiam sprendimui įgyvendinti prireikė ryžto ir didelio užsispyrimo: buvo įkurti įmonės filialai Latvijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Baltarusijoje. O darbų geografija plėtėsi dar labiau – iki Jungtinės Karalystės, Italijos, Ispanijos ir kitų šalių.

Vienur sekėsi ilgiau išsilaikyti, kitur pavyko ir įsitvirtinti. Vis labiau buvo dairomasi į Skandinaviją, kur šiuo metu įgyvendinami ambicingiausi „Litanos“ projektai.

Kita plėtros kryptis – teikiamų paslaugų įvairovė. „Litana“ įkūrė dvi metalo konstrukcijų gamyklas: Lietuvoje ir Kaliningrade. Nuo 1995 m. veikia projektavimo skyrius, kuris teikia projektavimo paslaugas ir kitiems projektų vystytojams. Pastaruoju metu paslaugų spektrą dar papildė nerūdijančio plieno gaminių ir konstrukcijų gamybos padalinys bei pramoninių pastolių montavimas ir nuoma.

Dabarties projektai

Šiuo metu „Litanos“ įmonių grupė projektus vykdo 9-iose šalyse. Lietuvoje „Litana“ yra pastačiusi ne vieną gamyklą, pvz., šiukšlių deginimo gamyklą „Fortum“ Klaipėdoje, gamino ir montavo „Švyturio“ arenos laikančiąsias konstrukcijas, rekonstravo Elektrėnų ledo rūmus, šiuo metu stato prekybos tinklo „Lidl“ parduotuves, Vilniuje – „Baltic Red“ plėtojamą verslo centrą „Eleven“ ir planuoja investuoti į daugiabučius.

Rusijoje ir Baltarusijoje įgyvendina užsienio investuotojų užsakymus, pvz., Baltarusijoje stato „Kesko Senukų“ tinklo „Oma“ parduotuves ir „McDonad‘s“ restoranus, o Rusijoje dirba su prancūzų prekybos tinklu „Leroy Merlin“.

Ypač svarbi Skandinavijos rinka. „Litana“ čia dirba apie dešimtmetį ir jau pelnė pripažinimą.

Daug išmokta dirbant Švedijoje ir Norvegijoje, perimta daug geros praktikos. „Litana“ Švedijoje dirba su dvidešimtuku didžiausių statybos įmonių, jos patiki vis sudėtingesnius ir didesnius projektus. Pvz., Stokholme ką tik baigta statyti ligoninė – didžiausias ir vienas sudėtingiausių „Litanos“ projektų šioje rinkoje.

Statyti reikėjo greta veikiančios ligoninės, todėl sąlygos buvo sudėtingos, teko įveikti daug iššūkių: sugriežtintus reikalavimus triukšmui, švarai, transportavimui.

Netradicinės statybų kryptys

Kiek neįprasta statybos sektoriaus įmonei veikla – laivų statyba. Ji gerai išplėtota ir vystoma daugiau nei dešimtmetį. Laivų statyba padeda dar labiau diversifikuoti veiklos riziką.

Pvz., kai per krizę sustojo nekilnojamojo turto statybos, gelbėjo laivų statyba. O netikėtai Prancūzijoje užsakovui praradus 1,5 mlrd. JAV dolerių vertės užsakymą trijų kruizinių laivų statybai, išlaviravome, nes tada puikiai sekėsi statybų padaliniams. „Litana“ kaip patikima partnerė statant kruizinius ir karinius laivus vertinama garsiose Prancūzijoje, Suomijoje, Olandijoje laivų statyklose ir čia vykdo sudėtingiausių laivų korpuso dalių gamybos ir montavimo bei dažymo darbus, montuoja vamzdynų sistemas. Laivų statybos padalinyje dirba apie 500 žmonių.

Išskirtinis „Litanoje“ yra industrinių projektų padalinys, kuris užsiima įvairių gamyklų, pvz., naftos perdirbimo ar chemijos, jėgainių, taip pat ir atominių, rekonstrukcija ir statybomis bei kitų specifinių projektų įgyvendinimu. Kiekvienas objektas reikalauja ypatingo dėmesio ir nestandartinių sprendimų – tai rafinuotesnė statybų kryptis. Paprastai tokiems projektams įgyvendinti reikia itin aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie nuolat turi tobulėti ir užsitarnauti pasitikėjimą. 

Čia negalima suklupti. Užsakovai tai vertina, todėl užsimezgęs bendradarbiavimas nenutrūksta ir kompanijai leidžia plėsti veiklos geografiją. Pvz., vienas prancūzų užsakovas pabandė dirbti su „Litana“ Suomijoje – statė atominę jėgainę. Vėliau pasikvietė į projektą Prancūzijoje, paskui – į Černobylį. Tokių pavyzdžių „Litana“ turi daug.

Stato neutronų greitintuvą

Švedijoje šiuo metu statomas didžiausias mokslo infrastuktūros objektas – neutronų greitintuvas, o „Litana“ yra viena iš pagrindinių statybos rangovų.

Jau baigtas statyti 0,5 km ilgio tunelis, kuriuo neutronai turės įsibėgėti iki šviesos greičio. Dabar prasidėjo antras statybų etapas, pasirašyta sutartis statyti kitą bloką, kur neutronai bus daužomi į specialią sieną. „Litanai“ tai svarbus įvertinimas – sutarties pratęsimas reiškia, kad pirmojo etapo darbai buvo atlikti nepriekaištingai.

Skandinavija išlieka perspektyvia rinka, statybų čia daugėja ir vis atsiranda naujų galimybių. Pvz., į kitą vietą numatyta perkelti visą Švedijos Kirunos miestą, nes dėl požeminių geležies rūdos kasyklų jam gresia įgriuvimas.

Tam suplanuota skirti apie 1,5 mlrd. eurų. Šis už poliarinio rato esantis regionas dėl ypač atšiauraus klimato nepatrauklus Švedijos ir kitų šalių statybos bendrovėms. „Litana“ Kirunoje yra pastačiusi mokyklą, todėl nebijo nei šalčio, nei atstumo. Miesto perkraustymo projektas ypač domina įmonę – siekiama tapti generaliniu rangovu statant daugiabučius ir socialinės paskirties pastatus.

Šiemet 25-ąjį jubiliejų švenčiančiai „Litanos“ įmonių grupei Europa ir Skandinavija – jau namų rinka. Įmonė turi planų plėstis – per keletą ateinančių metų kolektyvą planuojama padidinti iki 2,000 darbuotojų bei pasiekti 150 mln. eurų apyvartą ir kasmet plėtrai rasti naują geografinę kryptį.


Šiame straipsnyje: Litanaįmonė Litana

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tutsy

Tutsy portretas
Kiek neįprasta statybos sektoriaus įmonei veikla – laivų statyba hmmmm !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių