„Lietuvos geležinkeliai“ tikina rengiantys paraiškas dėl 197 mln. eurų ES paramos

  • Teksto dydis:

Reaguodama į prezidentės kritiką, valstybės valdoma bendrovė "Lietuvos geležinkeliai" tikina, kad yra parengusi paraiškas gauti 197 mln. eurų bendrijos paramos jos įgyvendinamiems projektams. Šį kartą lėšų bus prašoma ne tik iš Europos infrastruktūros tinklų programos (EITP), bet ir Sanglaudos fondo.

Pasak "Lietuvos geležinkelių" atstovo Vidmanto Gudo, iš EITP bus prašoma lėšų signalizacijai "Rail Baltica" ruože nuo Lenkijos sienos iki Kauno įrengti, nes ir pati EK rekomendavo paraišką teikti dar kartą. Tuo metu geležinkelio elektrifikavimo projektams pinigų bus prašoma iš Sanglaudos fondų.

Liepą geležinkeliai negavo 197 mln. eurų paramos iš EITP: 64 mln. eurų - europinės vėžės "Rail Baltica" ruožo signalizacijai (bendra projekto vertė - 75,3 mln. eurų), o 133 mln. eurų - rusiškos vėžės geležinkelio nuo Baltarusijos sienos iki Radviliškio, kuris yra dalis Rytų-Vakarų transporto koridoriaus, elektrifikavimui (bendra vertė - 156,5 mln. eurų).

"Lietuvos geležinkeliai" teigia, kad parama signalizacijai nebuvo skirta dėl didelės prašymų apimties, ir DEK patarė kreiptis vėliau, o elektrifikavimu - nes šis projektas neįtrauktas į prioritetinių šios programos remiamų projektų sąrašą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį dar kartą sukritikavo "Lietuvos geležinkelius", kad šie nesugeba gauti ES paramos ir esą nėra pateikę dokumentų antrajam lėšų skirstymui. Geležinkeliai tikina jau parengę dokumentus, tačiau juos pateikti dar anksti, nes nepaskelbtas kvietimas - tai bus padaryta spalį-lapkritį.

Prezidentės patarėjas Arūnas Molis anksčiau BNS sakė, kad geležinkeliai net neprašė paramos kai kuriems su "Rail Baltica" susijusiems projektams, o 133 mln. eurų elektrifikavimui EK esą net nežadėjo skirti.

V.Gudas BNS tikino, kad dabar iš EITP bus prašoma daugiau lėšų "Rail Balticai", tačiau kol kas derinama, kokiems ir kiek lėšų reikės.

Prezidentūra tikino, kad geležinkeliai negavo 172 mln. eurų, o geležinkeliai nurodo kitą sumą - 197 mln. eurų.

"Rail Balticai" Lietuvoje EK jau skyrė 106 mln. eurų (85 proc.) paramos, tačiau liepą neparėmė 75,3 mln. eurų vertės signalizacijos įrengimo "Rail Baltica" trasoje nuo Lenkijos sienos iki Kauno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių