„Lietuvos geležinkeliai“ privalės nutraukti 230 tūkst. eurų konkursą

Valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ privalo nutraukti 234 tūkst. eurų (su PVM) vertės techninių dujų pirkimo konkursą, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Anot jos, įmonė ribojo konkurenciją ir galimiems tiekėjams nepateikė pakankamai informacijos. Geležinkeliai teigia konkursą nutrauksiantys.

Pasak VPT, „Lietuvos geležinkeliai“, pirkdami technines dujas, neišskaidė konkurso geografiniu principu, nors dujos perkamos 14-kai padalinių, jas pristatyti tiekėjai turi 20 skirtingų adresų. Konkursas buvo išskaidytas pagal dujų rūšį.

VPT nuomone, „Lietuvos geležinkeliai“ ribojo konkurenciją, nes nenurodė preliminarių perkamų dujų kiekių, o tai reiškia, kad realią kainą gali pasiūlyti tik tos bendrovės, kurios jau yra tiekusios dujas geležinkeliams.

„Nustatyti tiekiamų prekių kainą, neturint duomenų ir informacijos, galėtų tik tiekėjai, kurie gerai žino perkančiosios organizacijos poreikius, keletą metų tiekiantys technines dujas. (...) 2011-2016 metais pagrindiniai tiekėjai, su kuriais sudarytos sutartys, yra „Gaschema“ ir „Aga“. Palyginus tiekėjų, pateikusių pasiūlymus kainas, akivaizdžiai pasitvirtina tai, kad šių tiekėjų kainos yra smarkiai mažesnės nei trečio tiekėjo „Elme Messer Lit“, - rašoma VPT išvadoje.

„Lietuvos geležinkeliai“ tikina, kad konkursą skelbs iš naujo, o jo sąlygos bus ruošiamos pagal atnaujintas vidines bendrovės viešųjų pirkimų procedūras.

„Techninių dujų pirkimas, kuris ruoštas nuo 2016 metų gruodžio pradžios, centralizuotai vyko pirmą kartą. Siekiant mažiausios kainos ir poreikio užtikrinimo, pirkimo objektas buvo išskaidytas tik pagal dujų rūšis, o ne geografiniu principu“, - BNS atsiųstame komentare teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Tačiau geležinkeliai nurodo, kad dar konsultuotis su VPT ir prašys, kad tarnyba patikslintų informaciją.

Tarnyba nurodė, kad visų trijų įmonių pasiūlymai turėjo būti atmesti: „Gaschemos LT“, pasiūliusi 12,3 tūkst. eurų kainą (be PVM), dujos neatitiko techninių reikalavimų. „Elme Messer Lit“ pasiūlymas - per brangus (18 tūkst. eurų), o „Aga“ - neatitiko reikalavimų, nes dujas įmonė ketino tiekti tik pirmadieniais ir trečiadieniais, o ne kiekvieną darbo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių