„Lietuvos energija“ paprastina įmonių grupės valdymo struktūrą

  • Teksto dydis:

„Lietuvos energija“, optimizuodama valstybės valdomos energetikos įmonių grupės struktūrą, įsigijo grupės įmonių LESTO ir „Lietuvos energijos gamyba“ valdomas antrinių bendrovių akcijas. Plokštinant grupės struktūrą siekiama bendroves sutelkti ties pagrindine jų veikla,  o grupės įmonių valdymą padaryti paprastesnį. Bendrovių akcijos įsigytos pagal nepriklausomų turto vertintojų nustatytas rinkos vertes.

„Lietuvos energija“ perėmė 100 proc. „Elektros tinklo paslaugų“ (ETP) akcijų iš LESTO, taip pat 100 proc. „Energijos tiekimo“ akcijų ir 100 proc. „Kauno energetikos remonto“ (KER) akcijų iš „Lietuvos energijos gamybos“.

„Šie organizacinės struktūros pokyčiai yra nuoseklus žingsnis strateginio mūsų tikslo – veiklos efektyvumo didinimo – link. Kontroliuojančioje bendrovėje „Lietuvos energija“ telkiame valdymo kompetencijas, o grupės įmones siekiame sukoncentruoti ties pagrindine jų veikla. Gerąsias valdymo praktikas pagal korporatyvinio valdymo principus diegiame visose grupės įmonėse, optimizuojame veiklos procesus, efektyviname turto valdymą ir išteklių naudojimą“, – teigia „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas dr. Dalius Misiūnas.

Bendrovių akcijos išpirktos už nepriklausomų turto vertintojų nustatytas bendrovių akcijų rinkos vertes: ETP akcijos įvertintos 7,695 mln. EUR, „Energijos tiekimo“ akcijos įvertintos 6,883 mln. EUR, o KER nustatyta akcijų vertė sudarė 4,778 mln. EUR. Bendrovių verslo vertės ir pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją daugikliai (EV/EBITDA), remiantis 2014 m. koreguotais (eliminavus vienkartinius įvykius) rezultatais, svyruoja tarp 6 ir 8 kartų, tai atitinka sandorių rinkos vidurkius. Bendra sandorių vertė sudaro 19,356 mln. EUR. Už akcijas su antrinėmis bendrovėmis „Lietuvos energija“ atsiskaitys grynaisiais pinigais.

„Lietuvos energija“ akcijų vertinimui užsakė nepriklausomus vertinimus, kurie buvo įsigyti viešųjų pirkimų būdu. ETP ir KER vertinimus atliko „Ernst & Young Baltic“, o „Energijos tiekimo“ – „Newsec“.

„Siekiant apsaugoti smulkiųjų akcininkų interesus, bendrovių akcijų kaina nustatyta skaidriai ir objektyviai – remtasi nepriklausomų vertintojų ataskaitomis, naudojant pajamų metodą. LESTO ir „Lietuvos energijos gamybos“ turėtos akcijos išpirktos 50 proc. didesne kaina, lyginant su bendra balansine investicijų į išpirktas bendroves verte“, – sako „Lietuvos energijos“ Finansų ir iždo direktorius Darius Kašauskas. Pasak jo, įsigijus akcijas ir „Lietuvos energijai“ kontroliuojant bendroves, bus užtikrintas paprastesnis ir efektyvesnis valdymas.

„Lietuvos energijos“ grupė 2015 metais vykdo vertės grandinės išgryninimo programą, kurios tikslas – optimizuoti grupės struktūrą ir pagrindinius veiklos procesus. Jos metu planuojama sujungti elektros ir dujų skirstomuosius tinklus valdančias bendroves – LESTO ir „Lietuvos dujos“.

Vertės grandinės išgryninimo programa apima keturias pagrindines veiklos sritis: gamybą, tiekimą ir prekybą, tinklą, klientų aptarnavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių