Lietuvos aludariai įkvėpimo semsis iš „Brooklyn Brewery“ meistrų

  • Teksto dydis:

Tikrą perversmą pasaulinėje „craft“ alaus rinkoje sukėlusi „Brooklyn Brewery“ – viena turistų lankomiausių Bruklino (Niujorkas, JAV) vietų. Čia alaus entuziastai traukia ne tik paragauti kelių dešimčių skirtingų alaus rūšių, bet ir susipažinti su daryklos istorija, filosofija bei savo akimis pamatyti, kaip yra verdamas šis amerikietiška svajone, tik alaus pavidalu, vadinamas gėrimas.

Jau tris dešimtmečius Brukline alų verdantys alaus meistrai – tikri skonio revoliucionieriai, drąsiai eksperimentuojantys virdami naujas alaus rūšis ir diktuojantys „craft“ alaus madas. „Brooklyn Brewery“ alaus asortimente – daugiau nei 30 tiek klasikinių, tiek eksperimentinių alaus rūšių. O kur dar aludarių „slaptas ginklas“ – vienetinės, absoliučiai eksperimentinės alaus rūšys, pavyzdžiui, „Butelis vaiduoklis“ (angl. Ghost Bottle), kurias galima paragauti tik degustacijų metu.

Skirtingai nei ankščiau, dabar norintiems paragauti „craft“ alaus etalonu tapusios „Brooklyn Brewery“ produkcijos nebereikia skristi anapus Atlanto – jo galima gauti ir Europos, tarp jų ir mūsų šalies, baruose. Maža to, visai neseniai „Brooklyn Brewery“ kartu su tarptautiniu alaus gamintoju „Carlsberg Group“ paskelbė apie bendrus veiklos planus Lietuvoje. Amerikiečių aludariai taps partneriais įrengiant ir eksploatuojant naują „craft“ alaus liniją Klaipėdoje. Bendra „Carlsberg Group“, „Švyturys-Utenos alus“ ir „Brooklyn Brewery“ investicijų suma į šį projektą sieks apie 5 mln. Eur.

Dėl išplanavimo ir gausių skirtingų funkcinių erdvių, jis taps ir edukaciniu bei alaus kultūros puoselėjimo centru.

„Keliaujant po skirtingas šalis visada įdomu paragauti vietinio alaus. Kuomet teko lankytis Klaipėdoje, buvau maloniai nustebintas „Švyturio“ alaus meistrų verdamo alaus, tad neabejoju, kad apjungę savo jėgas bei sukauptą patirtį galime nuveikti labai daug. „Švyturio“ aludariai puikiai išmano savo darbą ir geriau nei mes pažįsta vietos vartotojus, jų skonį. Tuo tarpu mes galime pasidalinti per tiek metų sukauptomis žiniomis, idėjomis, kurios kyla eksperimentuojant“, – sako vienas dabartinių „Brooklyn Brewery“ bendraturčių Robin Ottaway.

Pirmoji Europoje

Pasak Rolando Viršilo, bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovo, tokio stambaus investuotojo ir vieno iš pasaulinių „craft“ alaus lyderių atėjimas į Lietuvą parodo tiek pačios rinkos, tiek „Švyturio“ alaus meistrų brandą, įdirbį.

„Stebime tendenciją, kad jau kuris laikas vartotojų poreikiai keičiasi: auga alaus vartojimo kultūra ir žinių lygis, didėja įvairių skonių ir naujų alaus rūšių poreikis. Bendradarbiavimas su „Brooklyn Brewery“ leis jį patenkinti, pasiūlant nemažai naujų, išskirtinių ir eksperimentinių alaus rūšių“, – teigia R. Viršilas.

Planuojama, kad naujoji linija Klaipėdoje bus paleista šių metų pabaigoje, kuomet bus atidarytas „Švyturio“ alaus daryklos naujasis pastatas.

„Čia ne tik bus verdamas įvairių rūšių alus mažais kiekiais, tačiau dėl išplanavimo ir gausių skirtingų funkcinių erdvių, jis taps ir edukaciniu bei alaus kultūros puoselėjimo centru. Jame lankytojai galės gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, taip pat eksperimentuoti virdami savo alų. Taip pat pastate bus konferencijų ir degustacinės salės, kur bus skaitomos paskaitos, veiks restoranas ir parduotuvė“, – pasakoja „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas.

Tai bus pirmoji „Brooklyn Brewery“ investicija Rytų Europoje ir trečioji Europoje. Bendradarbiaudama su „Carlsberg group“, „Brooklyn Brewery“ sėkimingai jau veikia Švedijoje bei Norvegijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tučkus

Tučkus portretas
O nebūtina straipsnio viršuje parašyti kad tai švyturio apmokėtas reklaminis skaitalas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių