Lietuvės išradimas: dienos vitaminų norma – viename rutuliuke

Kamuoliukas, kuriame yra ne tik vaisių bei daržovių, bet ir visa vitaminų dienos norma – tokią idėją siūlo produkto dizainerė Barbora Adamonytė-Keidūnė. Interviu LRT RADIJUI ji tvirtina, kad tokį produktą, kaip „Beatdrops“, galima sukurti jau dabar ir jis puikiai tiktų ieškantiems greito, bet sveiko užkandžio.

„Beatdrops“ – „Raffaello“ saldainio dydžio užkandis, pagamintas iš vietinių trintų daržovių ir vaisių, o gabaliuko kevalas, gaminamas iš augalinės želatinos, taip pat valgomas ir leidžia geriau įsisavinti maistines medžiagas. Visai neseniai šis projektas pateko į tarptautinio idėjų inovatyviems namams konkurso „Electrolux Ideas Lab“ geriausiųjų 50-tuką.

– Kaip kilo mintis sukurti „Beatdrops“?

– Ši mintis gimė prieš metus. Tada dar studijavau gaminio dizaino magistrą Vilniaus dailės akademijoje. Viena iš kurso užduočių buvo tarsi startuolio užduotis – kartu su vadybos studentais sukurti projektą, produktą. Tas projektas vėliau taip ir nugulė į stalčių, nebuvo įgyvendintas.

Žinoma, tada, prieš metus, buvo susidomėjusių, bet šiemet sugalvojau tą projektą tiesiog patalpinti į „Electrolux“ skelbiamo konkurso platformą. Dabar viskas užvirė iš naujo. Iš tikrųjų ne pirmą kartą patekau į tokį pusfinalį. Praeitą kartą tai buvo 2012 m. Tada buvo šiek tiek kita užduotis, labiau skirta technikos projektams.

Šiemet pasikeitęs tiek pats balsavimas, tiek koncepcija. Konkursas vadinasi „Ideas Lab“ – „Idėjų laboratorija“, o anksčiau būdavo tik dizaino. Šias idėjas galima įgyvendinti po 50 metų, bet aš kažkaip mėgstu kurti dabarčiai. Tas projektas yra toks šių dienų gaminio prototipas.

Kai kuri kokį nors objektą, dažniausiai pradedi žiūrėti nuo savęs, nuo to, kas tave supa. Pati stengiuosi kuo sveikiau maitintis ir gyventi, atsirinkti produktus, atsižvelgti, kaip jie gaminami. Pasitaiko elementari situacija – užėjus į parduotuvę norisi labai greitai kažko užkąsti. Tas greitas maistas šiomis dienomis... mes žinome, kaip jis atrodo. Norisi to šlapumo, kurį turi daržovės ar vaisiai, norisi tų vitaminų. Taip pat norisi, kad virškinimo procesas nebūtų apsunkintas ir užkandis netaptų sunkiąja dalimi dienoje, kai nuslopinama bet kokia energija.

Užėjusi į parduotuvę pasigedau šių produktų. Kažkaip pagalvojau – taip, galime suvalgyti ką tik nusipirktą bananą, bet kaip yra su burokėliu? Jį reikia apdoroti: nuplauti, nuskusti ir tik tuomet valgyti. Taip pat yra su, pavyzdžiui, morkomis. Žinoma, yra pirkti mažyčių morkų parduotuvėse, bet nėra pakankamo vitaminų kiekio, kiek būtų galima gauti iš vieno užkandžio, kuriame yra dvi daržovės.

– Tai kaip vis dėlto atrodo tas produktas ir kuo toks užkandis galėtų būti naudingas?

– Jis pagamintas iš vietinių medžiagų, vietinės žaliavos – daržovių bei vaisių. Kuo  jis kitoks? Visų pirma, tai dizaino projektas. Jis buvo kuriamas ne tiek norint sukurti maisto produktą, kiek galvojant apie pakuotę, įpakavimą, kurį būtų galima išmesti, kuris nebūtų popierinis ar, dar blogiau, plastikinis, kad jis būtų suyrantis.

Pradėjau mąstyti nuo kito galo – apie pakuotę. Pasirinkau natūralią, augalinės kilmės agaro želatiną. Tai iš jūros dumblių pagaminta želatina. Pradėjau eksperimentus namie. Tiesiog bandžiau išgauti kevalo formą, į kurios vidų būtų galima sutalpinti tuos vaisius ir daržoves, pati juos smulkinau. Taip pat atsižvelgiau į tai, kad galbūt nepakanka to mažo kiekio daržovių ar vaisių, reikia papildomų vitaminų, natūralių vitaminų.

Yra įvairūs vaisių milteliai, išgauti natūraliu būdu. Papildžius vieną kamuoliuką tais vitaminais kartu su ten jau esančiomis daržovėmis gaunama reikiama dienos norma. Kiek pati išsiaiškinau ir pasiskaičiau, per dieną žmogui reikalinga suvalgyti penkis augalinės kilmės produktus. Taip pat yra toks įdomus apsektas – spalvų valgymas. Per dieną reikia suvalgyti penkias spalvas. Tai mane įkvėpė mąstyti apie tokį žaidybinį elementą, todėl šie kamuoliukai ir tapo kamuoliukais.

– Ar galvojate apie tokio produkto įgyvendinimą? Ar matote, kad tam produktui būtų paklausa?

– Po šaunaus žiniasklaidos rodomo dėmesio ir visuomenės supažindinimo tiek su tokiais konkursais, projektais, tiek su lietuvių darbais atsirado iš tikrųjų susidomėjusių gaminti šį produktą. Tai lietuvių gamintojai, kurie užsiima natūralių produktų gamyba. Šiuo metu deriname bendradarbiavimo galimybes.

Manau, kad kiekvieno tiek produkto dizainerio, tiek grafinio ar interjero dizainerio tikslas turėtų būti galvoti apie galutinį tikslą, kad jis pasiektų žmogų. Šį projektą galima įgyvendinti dabar. Nemanau, kad reikia kažko laukti, nes poreikis tokių produktų yra.

– Pats konkursas, jo tema yra produktai, kurie prisidėtų prie tvaraus gyvenimo. Kaip prisideda jūsų kuriami „Beat drops“?

– Visą laiką manau, kad svarbiausia – mintis, idėja, kad ji tarnautų žmogui, pasiektų jį per visus tuos etapus. Galų gale pats gamybos procesas turėtų būti tvarus, nekenkti mus supančiai aplinkai. Įvairios medžiagos turėtų būti išnaudojamos maksimaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dviratis vel israstas?

dviratis vel israstas? portretas
tai, kad rusu gamybos zirniukuose viename zirniukyje ir mineralai ir vitaminai- dienos normas --- rusiskose vaistinese tik reikia pajieskoti ir kaina jau iskilusi....

SAUNUOLE !

SAUNUOLE ! portretas
Labai idomu ! Manau , kad turetu paklausa , zinant , kaip zmones megsta visokius "neaiskius" papildus ... Sekmes !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių