Lietuvai arbitražo su Italijos verslininku L. Bosca kaina - 14 mln. litų

  • Teksto dydis:

Lietuvai teisiniai ginčai su Italijos verslininku Luigiterzo Bosca (Luidžitercu Boska), kuris 2003 metais buvo pašalintas iš vienos didžiausių Lietuvoje alkoholio gamintojų "Alitos" privatizavimo, kainuos apie 14 mln. litų.

Finansų ministerija parengė nutarimo projektą, kuriuo siūlo Vyriausybei pavesti ministerijai iki 14 mln. litų sumokėti prie Jungtinių Tautų Vašingtone veikiančio UNCITRALarbitražo priteistų atstovavimo išlaidų, palūkanų ir kitų išlaidų. Tam ketinama panaudoti dalį valstybės vardu pasiskolintų lėšų.

L.Boscos interesams atstovavo Lietuvos advokatų kontora "Motieka & Audzevičius" kartu su Vašingtono "Crowell & Moring". Teisiniuose ginčuose su L.Bosca Lietuvai, Vyriausybės įgaliojimu, atstovavo Valstybės turto fondas, Lietuvos interesus gynė advokatų kontorų LAWIN ir "Hughes Hubbard & Reed" konsorciumas.

Vašingtono UNCITRAL arbitražas šiemet gegužės 17 dieną išnagrinėjo Italijos verslininko ieškinį Lietuvos Vyriausybei ir reikalavimą priteisti 714 mln. litų žalos atlyginimo dėl "Alitos" privatizavimo.

Arbitražas pripažino, kad visi L.Bosca patirti nuostoliai dėl "Alitos" privatizavimo jau buvo atlyginti Lietuvos teismuose, todėl jo reikalavimas priteisti netiesioginius nuostolius yra nepagrįstas, šiemet gegužė pranešė Vyriausybė.

Tuo tarpu L.Boscos advokatų teigimu, Vašingtono arbitražas pripažino Lietuvą pažeidus pareigą veikti teisingai ir sąžiningai.

L.Bosca, nesėkmingai siekęs privatizuoti alkoholio gamintoją "Alitą", 2010 metais siekė iš Lietuvos prisiteisti 80 mln. eurų (apie 276 mln. litų) žalos, tačiau pernai jis pateikė jau 229,836 mln. eurų (793,58 mln. litų) pretenziją, o vėliau jo pretenzija Lietuvai sumažėjo iki maždaug 207 mln. eurų (apie 714 mln. litų).

Italijos verslininkas teigė, kad netiesioginių nuostolių patyrė dėl dalyvavimo "Alitos" privatizavimo konkurse ir dėl Lietuvos-Italijos abipusės investicijų apsaugos sutarties pažeidimo. Savo ruožtu Valstybės turto fondas, apeliuodamas L.Boscos nesąžiningumu, siekė atnaujinti ginčą su verslininku Lietuvoje.

"Alita" 2003 metais buvo už 57,55 mln. litų parduota jos vadovų komandai - "Alitos'' generalinio direktoriaus Vytauto Junevičiaus grupei, nors geriausią - 90,7 mln. litų - pasiūlymą privatizuojant įmonę buvo pateikęs iš konkurso pašalintas L. Bosca.

2006 metais pralaimėjęs bylą dėl neteisėto L.Bosca pašalinimo iš "Alitos" privatizavimo konkurso, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu Turto fondas sumokėjo jam 1,754 mln. litų kompensaciją dėl patirtos žalos.

Būtent dėl šios sumos VTF siekė atnaujinti ginčą. Tačiau Aukščiausiasis Teismas pernai gruodį atmetė fondo prašymą atnaujinti teisminius ginčus su L.Bosca.

Konstitucinis Teismas 2006 metais nusprendė, kad 2003 metų gruodžio mėnesio Vyriausybės nutarimas, įteisinantis "Alitos" privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai. Tais pačiais metais speciali Seimo komisija įvertino, kad privatizuojant "Alitą" valstybei buvo padaryta 35,905 mln. litų žala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Per musu korumuotus politikus biudzetas praranda simtus milijonu ,o paskui patys saukia kad nera liesu ir nupjauna pensijas,ivalidams ir naslaiciams paramas ,taip pat kitiems skurstantiems. Poto bando viska nurasyti ant,,atpirkimo ozio,,Boskos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių