Laukiantiesiems siuntos – stebėjimo galimybė

  • Teksto dydis:

Į užsienį siunčiamų siuntų sekimas – galimybė realiuoju laiku stebėti savo siunčiamos pašto siuntos judėjimo kelią ir gauti išsamią informaciją, kada ji pasieks adresatą. Tai aktualu tiek siuntėjams, tiek gavėjams. Siuntos sekimas – taip pat neatsiejama elektroninės komercijos dalis.

Daugiašalis susitarimas

Nežinia kuriame pasaulio taške įstrigusi siunta jau tampa praeities prisiminimais. Šiandienos kasdienybe tampa reali galimybė stebėti, kuriame kelionės taške yra siunta ir kaip greitai gavėjas galės džiaugtis jį pasiekusia žinia, dovana, pirkiniu ar darbui būtinu instrumentu.

„Iki šiol galėjome užtikrinti tik Lietuvos teritorijoje siunčiamų registruotųjų pašto siuntų sekimą, o į užsienį siunčiamų siuntų paieška buvo galima ne visose šalyse, nes, vadovaujantis Pasaulinės pašto sąjungos reikalavimais, pašto operatoriai neįpareigoti keistis siuntų sekimo duomenimis“, – priminė "Lietuvos pašto" Pardavimų ir rinkodaros direktorius Aurimas Čiagus.

Vis dėlto niekas nestovi vietoje. Paklotas pagrindas galimybėms, kurios leidžia "Lietuvos pašto" klientams gauti išsamią informaciją apie savo siunčiamos registruotosios pašto siuntos buvimo vietą užsienyje.

„Jungiamės prie daugiašalio „Prime“ susitarimo. Jį pasirašiusios šalys keisis siuntų sekimo duomenimis. Išplėstos pašto siuntų sekimo galimybės bus naudingos tiek pavieniams klientams, tiek ir verslui, kuris užsiima elektronine prekyba. Smulkiesiems verslininkams, kurie savo produkciją siunčia į užsienio šalis, siuntos sekimas leis sustiprinti savo pozicijas ir prisidės prie didesnės e.komercijos plėtros“, – aiškino "Lietuvos pašto" Pardavimų ir rinkodaros departamento direktorius A.Čiagus.

Paslaugos norėtojai

Europos e.komercijos rinkos tyrimo duomenimis ir Lietuvos statistikos duomenimis, žmonės vis daugiau perka internetu, o pirkinio krepšeliui elektroninėje erdvėje išleista pinigų suma auga. Lietuviai ne taip drąsiai siūlo elektroninės prekybos paslaugas ir naudojasi tokiomis paslaugomis nei europiečiai. Tačiau elektroninės prekybos paslaugos augimas pastebimas ir mūsų šalyje.

Europoje internetu žmonės daugiausia perka aprangą ir aksesuarus – tai pastebima ir Lietuvoje. Lietuviams būdingą nepatiklumą apsipirkti interneto erdvėje kompensuoja siūloma siuntos sekimo paslauga.

E.komercijos konsultantas Vytautas Vorobjovas pastebi, kad siuntos sekimo paslaugos dažniausiai nori ne verslo atstovai, o klientai. „Klientų pasitenkinimas vienodai svarbus tiek smulkiajam, tiek stambiajam verslui. Klientui labiausiai norisi žinoti, kur yra jam skirta siunta, kada galima tikėtis ją atsiimti. Pačiam verslui svarbiausia, kad ta siunta būtų pristatyta, sutartu laiku pasiektų klientą, o kokiame taške siunta bus po pusvalandžio ar valandos, verslui neturi ypatingos reikšmės“, – dėstė e.komercijos konsultantas.

V.Vorobjovas pripažino, kad verslui pasiūlyti tokią paslaugą yra garantijos prieš klientą reikalas. Verslui svarbu nuraminti klientą, kad jis gali naudotis sekimo programa, kad gali stebėti siuntos kelionės taškus ir autis batus tada, kai liks tik nubėgti į siuntų atsiėmimo skyrių. „Jeigu klientai nori, verslo prestižo reikalas suteikti tą norą tenkinantį siuntos sekimo įrankį“, – tikino V.Vorobjovas.

Vienos elektroninės parduotuvės vadovas sutiko, kad savaime suprantama klientui pasiūlyti galimybę sekti jiems išsiųstos siuntos kelionę. „Atskirai nesiūlome tokios paslaugos. Kadangi dažniausiai prekes siunčiame su Lietuvos paštu ar kitomis siuntų pervežimo firmomis, klientui persiunčiame siuntos sekimo numerį. Neturime duomenų, ar žmonės naudojasi šia galimybe, tačiau būna, kad žmonės skambina ir prašo pakartoti siuntos sekimo numerį. Tai natūrali ir reikalinga paslauga, ypač jei siunta ilgiau užtrunka, – galima greičiau išsiaiškinti, kas atsitiko“, – dėstė elektroninės parduotuvės vadovas Mantas.

Paslauga nemokama

Jau įsigaliojo "Lietuvos pašto" ir užsienio šalių pašto operatorių pasirašytas susitarimas, kuriuo nacionaliniai paštai įsipareigoja tarpusavyje keistis informacija apie registruotų pašto korespondencijos siuntų buvimo vietą.

Nuo šiol į Jungtines Amerikos Valstijas, Jungtinę Karalystę, Rusiją, Airiją, Vokietiją ir kitomis populiariausiomis užsienio šalių kryptimis iš Lietuvos siunčiamų pašto korespondencijos siuntų kelias fiksuojamas iki pat adresato durų.

Iš užsienio šalių pašto operatorių perduodami siuntų sekimo duomenys Lietuvos paštui per metus atsieis apie 1 mln. eurų. „Klientams tarptautinių pašto korespondencijos siuntų sekimo paslauga bus nemokama. Sąnaudas, susijusias su siuntų sekimo duomenų gavimu, Lietuvos paštas dengs savo sąskaita“, – pažymėjo A.Čiagus.

Nacionalinių pašto operatorių daugiašaliame susitarime, be Lietuvos, šiuo metu dalyvauja 31 pasaulio šalis: JAV, Kinija, Rusija, Jungtinė Karalystė, Japonija, Vokietija, Prancūzija, Airija, Danija, Belgija, Austrija, Islandija, Gibraltaras, Armėnija, Albanija, Kipras, Liuksemburgas, Malta, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Meksika, Paragvajus, Kiribatis, Aruba, Kaimanų salos, Vanuatu, Hondūras, Dominikos Respublika ir Tailandas.

Atlikti siuntų paiešką galima internetinėje "Lietuvos pašto" svetainėje lietuvospaštas.lt. Pašto siuntų, siunčiamų į užsienio šalis, kurios nedalyvauja susitarime, paieška ir toliau bus vykdoma per tų užsienio šalių pašto operatorių siuntų paieškos tinklalapius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių