Kredito unijai „Žemaitijos iždas“ siūloma skelbti bankrotą

  • Teksto dydis:

Lietuvos banko valdyba pripažino kredito uniją "Žemaitijos iždas" nemokia ir kreipsis į teismą dėl bankroto bylos jai iškėlimo.

Prašymas iškelti "Žemaitijos iždui" bankroto bylą bus teikiamas Šiaulių apygardos teismui. Centrinio banko valdyba taip pat visam laikui atšaukė "Žemaitijos iždo" veiklos licenciją, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Kredito uniją "Žemaitijos iždas" pripažinus nemokia, jos indėlininkams bus išmokėtos draudimo išmokos - bus kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų. Kompensacijas indėlininkams per 20 darbo dienų turi pervesti Indėlių draudimo fondas.

"Žemaitijos iždas" pastaruosius du mėnesius neturėjo teisės teikti finansinių paslaugų (įskaitant indėlių grąžinimą), nes nesilaikė teisės aktų reikalavimų tvarkydama buhalterinę apskaitą, sukėlė grėsmę jos veiklos stabilumui bei patikimumui, todėl buvo paskirtas laikinasis administratorius ir apribota kredito unijos veikla.

Tokių priemonių Lietuvos bankas ėmėsi per patikrinimą užfiksavęs daugiau kaip 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų trūkumą kredito unijos seife. Jame Lietuvos banko tarnautojai rado tik 0,95 euro. Apie tai nedelsiant informuota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Kredito unija pripažintas nemokia įvertinus jos laikinojo administratoriaus "Verslo konsultantai" pateiktą informaciją, kad realių galimybių atkurti stabilią ir patikimą "Žemaitijos iždo" veiklą nėra.

Priimdama sprendimą atšaukti licenciją, Lietuvos banko valdyba atsižvelgė į tai, kad šiai kredito unijai jau anksčiau buvo taikytos poveikio priemonės ir duoti rašytiniai nurodymai pažeidus teisės aktus, reglamentuojančius saugią ir patikimą veiklą.

2017 metų sausio 1 dienos balansinės ataskaitos duomenimis, "Žemaitijos iždo" turtas sudarė 1,7 mln. eurų ir pagal turto dydį tai buvo šešiasdešimt devinta (iš 73) kredito unija Lietuvoje. "Žemaitijos iždas" vienija 392 narius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių