„Klaipėdos technika“ – 25 metai darnaus šeimos verslo

Ne tik uostamiesčio, bet visos Lietuvos ir užsienio klientų pasitikėjimą pelniusi įmonė "Klaipėdos technika" skaičiuoja jau ketvirtį amžiaus veiklos. Kaip sakė jos įkūrėjas ir vadovas Algirdas Antanas Gaučius, darbštumas ir gebėjimas atliepti klientų poreikius lėmė tai, kad šiandien įmonės paslaugos yra reikalingos ir prisideda prie šalies pramonės augimo. Dar viena darnaus bei sėkmingo klaipėdiečių verslo paslaptis – išvien dirbanti šeima.

"Verslas – juodas darbas"

Brandų jubiliejų šiemet mini ne tik "Klaipėdos technika", bet ir šios įmonės direktorius. Po kelių dienų 75-ąjį gimtadienį švęsiančiam elektrotechnikos inžinieriui A.A.Gaučiui yra kuo didžiuotis – "Klaipėdos technika" šiuo metu turi daugiau kaip 30 užsienio partnerių iš viso pasaulio, daugumai jų bendrovė yra įgaliota atstovauti visame Baltijos šalių regione.

A.A.Gaučius atviravo, kad tik sunkaus darbo ir artimųjų palaikymo dėka verslas klesti.

"Tik ką nors nuveikęs jausdavau trumpalaikį pasitenkinimą, o paskui vėl kildavo naujų minčių, kurios ir vedė mane į priekį. Deja, didelio entuziazmo, norint dirbti pelningai, negana. Verslas – juodas darbas, kuris turi sukurti pridėtinę vertę. Būtent tai visą laiką stengiamės daryti", – tvirtino pašnekovas.

Nuo 1993-ųjų gyvuojanti įmonė ilgą laiką buvo pirmoji ir vienintelė Lietuvos Vakarų regione, siūliusi vakarietiškas suvirinimo medžiagas ir įrangą. Metams bėgant augo darbuotojų skaičius, plėtėsi veikla, o kartu su ja – ir partnerių ratas. Dabar įmonės padaliniai veikia trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, klientų netrūksta ir kaimyninėse Latvijoje, Baltarusijoje.

"Ko gero, esame vieninteliai, neimportuojantys prekių iš Rytų Azijos. Turime apie 30 stambių partnerių Vakarų Europoje, daugiausia – Vokietijoje. Plačiąja prasme konkurencija mūsų sektoriuje yra didelė, nes tuo pačiu užsiima ir atskiros įmonės, ir net didieji prekybos centrai, bet mūsų pranašumas – profesionalus klientų aptarnavimas. Savo klientus nukreipiame teisinga linkme, atsakome į jiems rūpimus ne tik suvirinimo ir metalo pjaustymo, bet mechanizacijos klausimus platesniame kontekste. Juk ta pati prekė prekybos centre ir specializuotoje parduotuvėje skiriasi. Būtent specializuotai parduotuvei ir prilygsta mūsų įmonė", – aiškino įmonės "Klaipėdos technika" vykdančioji direktorė Daiva Gaučienė.

Dėkingas savo žmonai

Įmonės vadovas A.A.Gaučius pripažino, kad artimųjų ir ypač – žmonos, Klaipėdoje žinomos odontologės Violetos palaikymas jam buvo tvirtas užnugaris, padėjęs ištverti sėkmes ir nesėkmes, kurios neišvengiamos vystant nuosavą verslą.

"Dažnai pagalvoju, kaip man pasisekė, kad turiu puikią šeimą. Su žmona kartu esame jau daugiau kaip 53-ejus metus, turime du vaikus ir anūkų. Atšventus 70-ties metų jubiliejų, kilo retorinis klausimas, tai kur gi finišas? Dabar darbe stengiuosi tik patarinėti kolegoms, juk nebėgiosi visą laiką. Džiaugiuosi, kad įmonės darbus po truputį perima darbštūs šeimos nariai – sūnus Donatas su žmona Daiva, dukra Diana su savo vyru Virgilijumi, tikru CNC pjaustymo mašinų ir kitų sudėtingų įrengimų specialistu", – šypsojosi vyras.

Pats A.A.Gaučius gimė ir augo Kaune, o baigęs mokyklą šešerius metus mokėsi Ukrainoje, Odesos aukštojoje inžinerinėje jūreivystės mokykloje elektromechanikos. Vėliau plaukiojo po marias ir jūras, tačiau neilgai. Gyvenimas budinčio lagamino režimu pasirodė per daug varginantis ir nestabilus.

"Šis darbas man netiko. Įsivaizduokite, susikrauni į lagaminą drabužius ir bastaisi po pasaulį. Triskart plaukiojau Panamos kanalu, vaikščiojau po Lagoso džiungles, tačiau vis neapleisdavo jausmas, kad beprasmiškai švaistau savo laiką. Gal kam atrodytų, jog tai romantika – bet ne man, jei mėnesį nematai ne tik savo artimųjų, bet ir žemės. Pinigai tais laikais buvo geri, kai išmokėdavo viso pusmečio atlyginimą, galėjai jaustis milijonierius. Bet po dviejų mėnesių ir vėl reikia eiti į jūrą mažiausiai pusmečiui. Tai argi čia gyvenimas?" – retoriškai klausė direktorius.

Atsisakęs kelionių jis atvyko į Klaipėdą ir įsidarbino Valstybiniame žvejybinių laivų projektavimo institute. Čia išdirbo apie aštuoniolika metų – nuo eilinio konstruktoriaus iki skyriaus vedėjo, vadovavusio 40 inžinierių grupei.

"Galiausiai taip susiklostė, kad Lietuvai tapo per didelė prabanga turėti tokį didelį būrį laivų projektuotojų. Todėl dar tarybiniais laikais draugams pakvietus atsidūriau buitinių paslaugų įmonėje "Dangė", kur vyriausiuoju inžinieriumi ir direktoriumi išdirbau apie dešimtmetį. Gaminome baldus, granito paminklus, užsiiminėjome statybomis. Šalia to buvau aktyvus visuomenininkas, kartu su šviesaus atminimo Alfonsu Žaliu prisidėjome prie Skulptūrų parko, delfinariumo įkūrimo. Bedirbant "Dangėje" prasidėjo vadinamoji pertvarka, žmonės sujudo, garsiai prakalbo apie laisvę", – prisiminimais dalijosi A.A.Gaučius.

Pradėjo nuo parduotuvės

Susiklosčius tinkamoms aplinkybėms būdamas 50-ties A.A.Gaučius įkūrė pirmąjį savo nuosavą verslą.

"Iš pradžių viskas atrodė nerimtai, atidarėme parduotuvę "Burda", prekiavome siuvimo reikmenimis, siuvimo mašinomis, importiniais mezgimo ir siuvimo siūlais. Tai buvo tikras moterų klubas, ir aš, vienas inžinierius, tarp tų siūlų. Vėliau šalia "Burdos" pradėjome inžinerinių paslaugų ir prekių verslą, iki šiol tai sėkmingai darome", – teigė direktorius.

Jau daugybę metų įmonės "Klaipėdos technika" vardas gerai žinomas tarp šalies pramonininkų. Pagrindinės jos veiklos kryptys – profesionalios ir kokybiškos inžinerinės paslaugos atliekant įrengimų montavimą, techninės konsultacijos, garantinis aptarnavimas ir remontas, didmeninė ir mažmeninė prekyba.

Anot direktoriaus, svarbiausias šiandienos uždavinys – atliepti klientų poreikius ir laiku pasiūlyti paslaugą ar prekę. Ne paslaptis, kad paklausa itin priklauso nuo bendro šalies ir net visos Europos ūkio augimo bei plėtros.

Padeda auginti specialistus

"Klaipėdos technika" įrengė ir atnaujino mokymo bazes Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre, Alytaus profesinio rengimo centre, Jonavos politechnikos mokykloje, kur mokiniams buvo sudarytos visos galimybės tobulėti ir tapti kvalifikuotais specialistais.

"Stengiamės kuo daugiau bendradarbiauti su mokymo įstaigomis, nes suvokiame, kad būtent jose auga mūsų būsimi klientai, aukštesnio ar žemesnio kalibro ateities specialistai. Po nepriklausomybės atgavimo liko pasenusi, sovietinius laikus menanti mokymo bazė, tačiau per tą laiką mokyklos atsinaujino. Tiesa, valstybinis finansavimas šioje srityje menkas, todėl Europos Sąjungos lėšomis mokėję pasinaudoti gudrūs vadovai dabar turi modernias mokymo įrangas. Džiaugiamės galėję prisidėti prie jaunų specialistų ruošimo ir pažangių technologijų diegimo", – kalbėjo D.Gaučienė.

Šiuo metu "Klaipėdos technikoje" dirba vienuolika darbuotojų, kurių didžioji dalis – inžinieriaus išsilavinimą turintys savo srities specialistai.

"Tai – ne alaus ar degtinės gamyba, šis darbas reikalauja nemažo intelekto. Laimei, visi keturi šeimos nariai, kurie dirba įmonėje, yra baigę inžinerijos studijas. Kiti irgi yra paruošiami darbui, tik gaila, kad norinčiųjų įgyti kvalifikaciją – nedaug. Jauni žmonės visko nori čia ir dabar, todėl visada prieš darbinantis žmogui paklausiu, ką jis moka, nes vien tik bendravimo įgūdžių šioje srityje neužtenka", – tikino A.A.Gaučius.

Vadovas pasidžiaugė, kad atsiranda ir labai perspektyvių jaunuolių, kurie padirbėję įgiję praktikos "Klaipėdos technikoje" sparčiai kopia karjeros laiptais ir šiandien užima aukštas pareigas kitose Lietuvos bei užsienio įmonėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visuotinis turto deklaravimas

visuotinis turto deklaravimas portretas
neberasykite apie tuos usuotus bebrus ir ju gerus darbus Vardan Tos Lietuvos..per juos ir ju makles visas jaunimas isvaziavo i uzsienius uzdarbiauti.Viskas isisavinta,isvogta,prichvatizuota.Kada bus visuotinis turto deklaravimas a gerbiamieji?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių