Kas šiemet karaliaus lietuvių šiltnamiuose ir daržuose?

  • Teksto dydis:

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ klientai, ruošdamiesi prasidedančiam sodininkystės sezonui, pavasarį kasmet nuperka bemaž 3,5 mln. pakelių įvairių augalų sėklų. Aktyvi sėklų prekyba rodo, kad šiųmetė pavasarinė sėja jau įsismarkauja.

„Mūsų šalyje sodininkystė ir daržininkystė vis dar turi gilias tradicijas, todėl žmonės kasmet pavasarį skuba į prie namų ar kaimų sodybose esančius daržus. Savame darže užaugintos daržovės, išpuoselėti ir žiedais pasipuošę gėlynai, soduose augantys vaiskrūmiai ir vaismedžiai žmonėms teikia džiaugsmą.

Šiemet „Maximos“ asortimente – beveik 2 tūkst. įvairiausių daržovių, prieskoninių augalų ir gėlių sėklų. Ketinantiems papuošti namų aplinką dekoratyviniais augalais, vaiskrūmiais ar kitais žydinčiais augalais gali rinktis iš daugiau nei 800 skirtingų sodinukų“, – pažymi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Pasak jos, parduotuvėse pirkėjai gali rasti nuo egzotinių kraštų daržovių sėklų iki obelų, gervuogių ar šilkmedžių sodinukų.

Sėklos yra perkamos ištisus metus, tačiau daugiausia jų yra parduodama prasidedant pavasarinei sėjai. Pavyzdžiui, iš viso pernai prekybos tinkle „Maxima“ sėklų parduota 5,4 mln. pakelių, o šį pavasarį jau parduota apie 2 mln. sėklų pakelių ir sodinukų.

Pasak V. Drulienės, sėklų ir sodinukų paklausa atsiranda dar žiemą, o piką pasiekia gegužės mėnesį. Didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukia daržovių sėklos, o antros pagal populiarumą – gėlių sėklos ir sodinukai.

Šiltas oras išginė į daržus

„Jau pajutome ir pirmųjų saulėtų balandžio dienų įtaką sėklų pardavimams – savaitgalį šoktelėjus termometrų stulpeliams žmonės suskubo į sodus savo šiltnamiuose pasisėti ir užsiauginti pirmųjų žalumynų – ridikėlių ir salotų. Savo eilės jau laukia špinatai, agurkai ir pomidorai“, – vardija V. Drulienė.

Pastarosiomis dienomis gausiai pirktos salotų, ridikėlių, krapų, špinatų, agurkų, pomidorų sėklos. Šiuo metu ant daugelio palangių į pirmuosius saulės spindulius sparčiai stiebiasi įvairūs sėjinukai, kuriuos greitai reiks persodinti į šiltnamių lysves.

„Staiga atšilę orai paspartino augalų vegetaciją, todėl reiktų atidžiai stebėti „palangių daržą“ ir nelaukti, kol sėjinukai peraugs. Mat į šiltnamį ar lysvę persodinti peraugę daigai sunkiau įsišaknija ir prigyja“, – patarimais dalijosi V. Drulienė.

Daržuose karaliauja agurkai

„Maximos“ komercijos vadovė teigia, kad spėti, kokias daržoves labiausiai mėgsta lietuviai, nesunku. „Daržovių sėklų pardavimai rodo, kad lietuviai savo daržuose ir šiltnamiuose bene daugiausia augina agurkus. Jau vien šiemet pirkėjai įsigijo per 200 tūkst. pakelių įvairių agurkų rūšių sėklų, o per visus 2017-uosius iš viso parduota apie 600 tūkst. pakelių agurkų sėklų“, – sako V. Drulienė.

Agurkai yra šilumą mėgstantys augalai, todėl auginantiems savo daržuose derliaus dar teks palaukti. V. Drulienė primena, kad pirkėjams laukti pirmojo agurkų derliaus ilgai laukti nereikėjo, nes lietuviškų trumpavaisių agurkų derlius parduotuvėse šiemet pasirodė dar sausį – taip anksti specialiai lietuviškam prekybos tinklui daržoves moderniuose šiltnamiuose užaugino „Kietaviškių gausa“.

Itin populiarios ir pomidorų sėklos, kurių „Maximos“ parduotuvėse šiemet jau parduota 156 tūkst. pakelių. Pavasarį mėgiamų ridikėlių jau parduoda per 132 tūkst. sėklų pakelių, salotų – 90 tūkst. pakelių. Populiarumu neatsilieka krapų, burokėlių, rūgštynių, špinatų, morkų sėklos. Tad susidaryti lietuviško daržo vaizdą – paprasta.

Prekybos tinklo klientai domisi ne tik daržovių sėklomis, bet ir vaiskrūmių bei įvairių žydinčių lauko augalų sodinukais, taip pat itin paklausūs balkono augalai.

„Matyti, kad tiek sėklų, tiek įvairių sodo ir dekoratyvinių augalų sodinukų pardavimai kasmet auga. Žmonės vis daugiau dėmesio skiria savo aplinkai puoselėti ir gražinti. Pirkėjai aktyviai domisi naujomis augalų veislėmis, jų savybėmis ir priežiūra. Mus tai skatina plėsti savo asortimentą ir savo klientams nuolat siūlyti naujoves, praturtinančias ryškiomis spalvomis, maloniais skoniais ir kvapais“, – teigia V. Drulienė.


Šiame straipsnyje: ŠiltnamiaiDaržaipavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių