JAV alaus lyderis investuoja į „Švyturio“ alaus daryklą Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Viena iš pasaulinių craft alaus lyderių, Brukline įsikūrusi alaus darykla „Brooklyn Brewery“, bendradarbiaudama su tarptautiniu alaus gamintoju „Carlsberg Group“, investuoja į išskirtinio alaus gamybą Klaipėdoje.

Amerikiečių aludariai taps partneriais įrengiant ir eksploatuojant naują craft alaus liniją, kurioje, dirbant kartu lietuvių ir amerikiečių aludariams, bus verdamos įvairios naujos ir eksperimentinės alaus rūšys. Tai pirmoji „Brooklyn Brewery“ investicija Rytų Europoje ir trečioji Europoje. Bendra „Carlsberg Group“, „Švyturio-Utenos alaus“ ir „Brooklyn Brewery“ investicijų suma į šį projektą sudaro apie 5 mln. eurų.

Pasak Rolando Viršilo, bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovo, vieno iš žinomiausių craft alaus gamintojų atėjimas į Lietuvą yra „Švyturio“ aludarių  meistrystės ir Lietuvos alaus rinkos brandumo įrodymas.

„Brooklyn Brewery“ alaus pasaulyje yra tapęs aukštos kokybės craft alaus sinonimu, todėl tai, kad jie dirbs Lietuvoje, parodo, kokią brandą yra pasiekusi mūsų alaus rinka ir kokie išrankūs mūsų vartotojai. Stebime tendenciją, kad jau kuris laikas vartotojų poreikiai keičiasi: auga alaus vartojimo kultūra ir žinių lygis, didėja įvairių skonių ir naujų alaus rūšių poreikis. Bendradarbiavimas su „Brooklyn Brewery“ leis patenkinti šį augantį poreikį, pasiūlant nemažai naujų, išskirtinių ir eksperimentinių alaus rūšių“, – sakė R. Viršilas.

Ericas Ottaway'us, „Brooklyn Brewery“ vadovas, teigė, kad Brukline įsikūrusi alaus darykla kruopščiai renkasi partnerius, su kuriais pradeda bendrą veiklą, ir jie buvo maloniai nustebinti, kiek daug yra pasiekę „Švyturio“ meistrai.

„Prieš priimdami sprendimą bendradarbiauti, vertiname būsimų partnerių produkciją, jų kūrybiškumą, kokybę bei, kas svarbu, jų skleidžiamą alaus kultūrą. Buvome maloniai nustebinti „Švyturio“ komandos profesionalumu, kūrybiškumu ir aukšta verdamo alaus kokybe –  paragavę jų alaus žinojome, kad norime dirbti kartu. Investuodami Klaipėdoje, išplečiame savo bendradarbiavimą su „Carlsberg Group“ Europoje ir tikime, kad bendras darbas su Lietuvos aludariais padės augti abiem pusėms. Džiaugiamės galėdami artimai bendradarbiauti su stipria vietos entuziastų bendruomene ir kartu su jais atrasti įvairias naujas alaus rūšis“, – sakė E. Ottaway'us.

Tai trečioji „Brooklyn Brewery“ investicija Europoje. Bendradarbiaujant su „Carlsberg Group“, praėjusiais metais Norvegijoje, Trondheime, atidaryta specializuota alaus darykla „E.C. Dahls“.  Nuo 2012 m. abi bendrovės sėkmingai dirba Švedijoje –  Stokholme atidaryta „New Carnegie“ alaus darykla. Taip pat „Carlsberg Group“ platina „Brooklyn Brewery“ produkcija rinkose, kuriose veikia.

„Brooklyn Brewery“ garsėja savo filosofija ne tik virti išskirtinius alus, tačiau ir šviesti vartotojus bei skleisti alaus kultūrą. Pasak R.Viršilo, naujai statomas „Švyturio“ alaus daryklos pastatas, kuriame  veiks craft alaus linija, idealiai tinka alaus kultūros sklaidai ir taps alaus entuziastų traukos centru – tikru švyturiu alaus kultūrai. „Čia ne tik bus verdamas įvairių rūšių alus mažais kiekiais, tačiau dėl išplanavimo ir gausių skirtingų funkcinių erdvių, jis taps ir edukaciniu bei alaus kultūros puoselėjimo centru. Jame lankytojai galės gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, taip pat eksperimentuoti virdami savo alų. Pastate bus konferencijų ir degustacinės salės, kur bus skaitomos paskaitos, veiks restoranas ir parduotuvė“, – pasakojo „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas.

Planuojama, kad naujoji linija bus paleista šių metų pabaigoje, kuomet bus atidarytas „Švyturio“ alaus daryklos naujasis pastatas. Craft linijoje bus verdama daug klasikinių ir eksperimentinių craft alų, o vienos partijos dydis sieks vos 3000 litrų.

„Brooklyn Brewery“  tapo gero alaus etalonu nuo tada, kai 1988 m. buvo išvirta pirmoji „Brooklyn Lager” alaus partija. Nuo tada iki dabar vieno prestižiškiausių alaus pasaulyje  apdovanojimo – Jameso Beardo prizo – laimėtojas Garrettas Oliveris ir jo aludarių komanda Brukline sukūrė platų alaus rūšių asortimentą, kuris apima nuo klasikinių iki eksperimentinių alų. Šiuo metu alaus darykla „Brooklyn Brewery“ žinoma visame pasaulyje – nuo jos antrinių alaus daryklų „New Carnegie“ Stokholme (Švedija) ir „E.C. Dahls“ Trondheime (Norvegija) iki daugiau nei trisdešimt valstybių, į kurias importuojamas „Brooklyn Brewery“ alus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitė

Žemaitė portretas
Yra, mačiau IKI kažkokį Japonišką.... :) ps. sėkmės su Veryga ir draugais jie tą gamyklą plėtoti.... :D

pfff ne budweiseris

pfff ne budweiseris portretas
Gaila kad lietuvoje ryziu alaus neinanoma rasti....

Memellander

Memellander portretas
Pirmiausia reikėtu naudoti tikrąjį bravoro pavadinimą " J.W.Reincke 1784 ", o "Švyturys" atsirado tik sovietmečiu .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių