J. Imbrasas: „Vilniaus energija“ nepagrįstai gavo 104 mln. eurų pajamų

  • Teksto dydis:

 Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdoma „Vilniaus energija“ dėl netinkamai nustatytų bazinių šilumos ir karšto vandens kainų per pastaruosius penkerius metus galėjo gauti 104 mln. eurų nepagrįstų pajamų, kurias privalėtų grąžinti vartotojams, sako Vilniaus tarybos narys.

Juozas Imbrasas sako, kad tokią išvada galima daryti po to, kai Vilniaus apygardos administracinis teismas gruodžio 11 dieną panaikino Kainų komisijos 2010-ųjų gruodį priimtus sprendimus dėl „Vilniaus energijos“ šilumos ir karšto vandens kainos dedamųjų.

„Kiekvienam vilniečiui kas mėnesį buvo priskaičiuojama nepagrįstai apie 10 eurų. Padauginus iš 5 šildymo sezonų, susidarytų iki 300 eurų kiekvienam sąlyginiam vidutiniam apie 60 kvadratinių metrų dviejų kambarių butui, kuriuos vilniečiai permokėjo (...) Vilniaus miesto taryboje inicijuosime, kad vilniečiai atgautų permokas“, - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime teigė J.Imbrasas.

Vėliau jis BNS sakė, kad konkretūs veiksmai bus aiškūs po Kainų komisijos, kurią teismas įpareigojo iš naujo apskaičiuoti „Vilniaus energijos“ kainos dedamąsias, sprendimo.

Teismas komisijos nutarimus panaikino, išnagrinėjęs Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos, Broniaus Cicėno ir J.Imbraso skundą bei atskirą „Vilniaus energijos“ skundą, kuriuo prašyta panaikinti sprendimą dėl karšto vandens kainos. Teismas konstatavo, kad ginčijamus nutarimus Kainų komisija priėmė, remdamasi „Vilniaus energijos“ pateikta prieštaringa ir neišsamia informacija.

„Teismas padarė išvadą, kad „Vilniaus energija“ Kainų komisijai teikė licencijuotos veiklos sąnaudų ataskaitose nurodytus prieštaringus, klaidinančius bei neišsamius (mažesnės apimties negu būtina) duomenis, finansinės atskaitomybės dokumentuose bei minėtose ataskaitose (Vilniaus šilumos ūkio - BNS) nuomos sandoris apskaitytas neteisingai, dalis teiktų duomenų nebuvo audituoti, o pajamos ir sąnaudos padidintos, auditų ataskaitose nurodytų auditorių išlygų, taip pat ataskaitose esančių kitų netikslumų bei trūkumų komisija neanalizavo bei nevertino“, - rašoma teismo nutartyje.

Joje taip pat nurodoma, kad komisija karšto vandens kainų dedamųjų skaičiavimuose padarė aritmetinių klaidų, o vieno koeficiento reikšmę suapvalino nepakankamu tikslumu.

„Todėl nutarimai (dėl šilumos ir karšto vandens kainų - BNS) nelaikytini pagrįstais bei teisėtais ir naikintini, o Kainų komisija įpareigotina iš „Vilniaus energijos“ išsireikalauti bei iš naujo įvertinti visus šilumos bazinės kainos ir karšto vandens kainų dedamųjų objektyviam apskaičiavimui būtinus dokumentus bei dedamąsias ginčui aktualiam laikotarpiui patvirtinti naujai priimtais nutarimais“, - rašoma teismo nutartyje.

„Vilniaus energija“ BNS pranešė, kad skųs teismo sprendimą, nes jos skundas buvo patenkintas tik iš dalis - teismas atmetė bendrovės prašymą įpareigoti Kainų komisiją nustatant karšto vandens kainos dedamąsias, įvertinti leistinas jo netektis daugiabučių namų tinkluose (prašyta taikyti 24 proc. netekčių koeficientą).

Be to, anot „Vilniaus energijos“, ji nesutinka ir su teismo argumentais dėl netinkamai teiktos informacijos.

„Teismas, nurodydamas, kad Kainų komisija galimai netinkamai pritaikė vieną iš karšto vandens formulės elementų, tik iš dalies patenkino bendrovės skundą (...) „Vilniaus energija“ visas ataskaitas teikė lygiai taip pat, kaip ir kitos šilumos tiekimo įmonės. Teismo sprendimo išvados yra paneigtos tiek pačios Kainų komisijos paaiškinimais, tiek nepriklausomų auditorių išvadomis. Todėl su teismo sprendimo pilna apimtimi „Vilniaus energija“ nesutinka ir skųs jį teisės aktų numatyta tvarka“, - BNS pranešė „Vilniaus energija“.

Kainų komisijos 2010-ųjų gruodžio 15 dienos nutarimais „Vilniaus energijai“ šilumos bazinių kainų dedamosios buvo nustatytos iki 2015 metų pabaigos, o karšto vandens kainos dedamųjų galiojimo data nebuvo nustatyta.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių