„Idavang“ komplekse – maras iš Rusijos ir Baltarusijos, tikėtina, nuo liepos pradžios

  • Teksto dydis:

Ispanijos laboratorija patvirtino, kad didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos - Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone kiaulės užsikrėtė iš Rusijos ir Baltarusijos atkeliavusiu afrikiniu kiaulių maru.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS pranešė, kad apie tai buvo informuotas penktadienį.

„Referencinė Ispanijos laboratorija patvirtino tokį patį afrikinio kiaulių maro genotipą, koks užfiksuotas Gruzijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Tai patvirtina mūsų Nacionalinio rizikos vertinimo instituto išvadą, kuria tikiu 99,999 procento ir kuria rėmėmės, pradėdami veiksmus „Idavang“ komplekse“, - BNS sakė J.Milius.

Jis teigė neabejojęs Lietuvos laboratorijos tyrimo rezultatais: „Lietuvos nacionalinio rizikos instituto tyrimus pripažįsta net Japonija, nekalbant apie kitas šalis, todėl kitokio atsakymo iš Ispanijos laboratorijos nesitikėjau“, - BNS sakė J.Milius.

„Idavang“ Rupinskų komplekse maras nustatytas liepos 24 dieną - po to buvo sunaikintos visos jame laikytos maždaug 19 tūkst. kiaulių.

Nuo pernai spalio, kai dėl maro grėsmės pasienyje su Baltarusija nustatyta apsauginė zona, iki šiol prevenciškai Lietuvoje paskersta apie 12 tūkst. kiaulių, BNS pranešė Veterinarijos tarnybos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

J. Milius: užkratas galėjo patekti liepos pradžioje

Lietuvoje dirbę Europos Komisijos (EK) pareigūnai spėja, kad mirtinas užkratas į „Idavang“ fermą Ignalinos rajone pateko dar liepos pradžioje, o viena pagrindinių versijų - žmogiškasis faktorius. Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius sako, jog EK ekspertai stebėjosi, kad maras pasireiškė gerai saugotame komplekse.

„Europos Komisijos ekspertai, įvertinę įvairius niuansus, ligos požymius bei išsivystymą, mano, kad afrikinis kiaulių maras į „Idavang“ kompleksą pateko apie liepos 5 dieną. Kaip ir mes, jie į pirmą vietą stato žmogiškąjį faktorių, kuris galėjo nulemti užkrato atsiradimą komplekse“, - BNS sakė J.Milius.

Pasak jo, jei ši versija pasitvirtintų, būtų svarbu žinoti, ar užkratas buvo paskleistas tyčia.

Laboratorijoje penktadienį baigti tirti iš „Idavang“ Rupinskų komplekso paimti pašarų mėginiai. J.Miliaus teigimu, afrikinio kiaulių maro užkrato juose nerasta.

Anksčiau buvo ištirtas netoli „Idavang“ komplekso rastas nugaišęs šernas, kraujasiurbiai vabzdžiai, tačiau juose mirtino užkrato nerasta.

„Sulaukėme Danijos instituto mokslininkų iniciatyvos - jie atvyksta į Lietuvą, gyvens Ignalinoje, gaudys ir tirs vabzdžius. Danijai taip pat svarbūs afrikinio kiaulių maro tyrimai, kadangi kiaulininkystė yra šios šalies verslo dalis“, - BNS sakė J.Milius.

100 proc. Lietuvos bendrovės „Idavang“, kuri šalyje turi 11 kiaulių kompleksų ir yra didžiausia kiaulių augintoja, akcijų valdo Danijos įmonė „Idavang“.

J.Miliaus teigimu, šią savaitę vėl atlikti tyrimai Šeduvos ir Kėdainių fermose, į kurias iš „Idavang“ komplekso buvo atvežta paršelių.

„Tyrimai neigiami, tačiau atsipalaiduoti negalima, nes inkubacinis periodas dar nėra pasibaigęs“, - sakė tarnybos vadovas.

Užkrėstame „Idavang“ Rupinskų komplekse penktadienį turėtų baigtis pirminis pastatų ir visos teritorijos dezinfekavimas.

Liepos 24 dieną pirmą kartą Lietuvoje mirtiną užkratą radus profesionaliame kiaulininkystės komplekse, jame teko sunaikinti apie 19 tūkst. kiaulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių