IAE vadovas D. Janulevičius traukiasi iš pareigų

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos įtarimų dėl galbūt neskaidraus įmonės turto pardavimo sulaukęs Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinis direktorius Darius Janulevičius traukiasi iš pareigų.

Tai BNS pranešė pats D. Janulevičius, antradienį susitikęs su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu. Anot jo, sprendimas priimtas bendru sutarimu, o pareiškimą jis žadėjo parašyti antradienį.

„Pastaruoju metu Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo procese buvo pasiekta akivaizdi pažanga – nebeliko vėlavimų ir problemų dėl lėšų panaudojimo efektyvumo. Tai atitinka svarbiausius Energetikos ministerijos prioritetus – sklandų ir skaidrų Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimą. Atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, priimtas sprendimas, kad įmonei turėtų vadovauti naujas vadovas“, - pranešime spaudai sakė Ž. Vaičiūnas.

D. Janulevičius sako, kad STT tyrime jis buvo apklaustas liudytoju daugiau nei prieš metus, jėgainė nuolatos teikė tyrimui reikalingą informaciją ir dokumentus.

„Nors jokių naujų aplinkybių tyrime neatsirado, STT nusprendė man įteikti įtarimus. Tikiu, kad įtarimai nepasitvirtins, kadangi vadovaudamas uždaromai elektrinei siekiau kuo efektyvesnių ir racionalesnių sprendimų, kuriuos surasti esant gausiam reguliavimui nėra paprasta“, – BNS atsiųstame pareiškime nurodė D. Janulevičius.

Anot jo, nei STT, nei prokuratūra nematė kliūčių jam toliau eiti pareigas.

„Tačiau siekiant, kad nebūtų padaryta jokia neigiama įtaka elektrinės uždarymo procesui ir šio proceso skaidrumui, su Energetikos ministerija sutarėme, kad iš pareigų pasitraukiu abipusiu susitarimu“, – sakė IAE vadovas.

D. Janulevičius pareigas paliks nuo sausio 31 dienos, o laikinai IAE vadovaus vienas departamento direktorių. Jau artimiausiu metu bus paskelbtas naujo vadovo konkursas.

Energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė BNS pranešė, kad D. Janulevičiui bus išmokėta 4 mėnesių jo atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija – BNS skaičiavimais, ji sieks apie 23 tūkst. eurų (iki mokesčių).

IAE tinklapyje skelbiama, kad IAE vadovo atlyginimas iki mokesčių pernai trečiąjį ketvirtį siekė 5739 litus. 

Premjeras Saulius Skvernelis per atstovą BNS sakė, kad visuomenei pagrįstai kyla abejonių, ar teisėsaugos įtarimų sulaukęs IAE vadovas gali toliau eiti pareigas.

Teisėsauga gruodžio pabaigoje baigė ikiteisminį tyrimą dėl 2014 metais IAE rengto 1,5 mln. eurų vertės aukciono. Įtarimai dėl piktnaudžiavimo pareikšti šešiems asmenims, tarp jų – dabartiniam ir buvusiam IAE vadovams D. Janulevičiui ir Osvaldui Čiukšiui bei buvusiam komercijos skyriaus vadovui Laurui Pusliui.

Teisėsaugos pareigūnams įtarimų sukėlė 2014 metais rengtas IAE aukcionas, kuriame ji pardavė 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis. Įtariama, kad aukciono laimėtoja – Vokietijos „Sypra“ – buvo žinoma iš anksto.

Šimtais milijonų eurų vertinamus jėgainės uždarymo projektus iš dalies finansuoja Europos Komisija ir kiti tarptautiniai donorai, jie veikia per Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką.

2013 metų kovą IAE pradėjus vadovauti D. Janulevičiui, tų pačių metų pabaigoje įmonė galutinai susitarė su Rusijos kapitalo Vokietijos rangove „Nukem“ dėl kelerius metus strigusių didelės vertės projektų tęsimo.

IAE vadovas pernai lapkritį teisėsaugos tyrime buvo apklaustas kaip liudininkas. Tuomet jis BNS teigė, kad, anot nepriklausomų auditorių, parduodant užterštą elektrinės metalo laužą, nebuvo piktnaudžiaujama.

D. Janulevičius iki darbo IAE vadovavo bankrutavusiai investicijų bendrovei „Hermis Capital“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ble kaip gerai...

ble kaip gerai... portretas
privogei, pasitraukei is pareigu , ir zalos atlygint nereikia...

taip reikia

taip reikia portretas
kai privogiai iki daugiau nei kaklas jau tikrai laikas reikia duot sekanciam
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių