I. Paleičikas: „Lukoil Baltijos“ pardavimas gali trukti iki metų

  • Teksto dydis:

Rusijos koncerno „Lukoil“ valdomo degalinių tinklo „Lukoil Baltija“ pardavimas galėtų trukti iki vienerių metų, teigia įmonės vadovas. Ivanas Paleičikas kol kas nekomentuoja, kas galėtų būti galimas bendrovės pirkėjas, mat apie „Lukoil“ sprendimą parduoti verslą Lietuvoje ir Latvijoje pats tik neseniai sužinojo. Tačiau jis neatmetė galimybės ir pats dalyvauti bendrovės pirkimo konkurse.

„Čia natūralus toks procesas, kad bus parduotos (degalinės - BNS), aš jau sakiau anksčiau tai. Galvojau, kad bus parduota vėliau, direktorių taryba priėmė sprendimą dabar parduoti - jų valia, jie savininkai. Kam parduodama, už kiek - tikrai nežinau ir negaliu spėlioti. Kiek suprantu, kiekvienas nori parduoti kuo brangiau“, - BNS sakė I.Paleičikas.

Anot jo, bendrovės pardavimas gali užtrukti iki vienerių metų.

„Aš galvoju, kad nuo pusmečio iki metų įvyks ta procedūra. Kai buvo Estijoje pardavinėjama, pardavė per pusę metų, kadangi vis tiek yra procedūros - auditas, surinkti pasiūlymus, reikia praeiti per Konkurencijos tarybą. Tai čia yra toks procesas negreitas“, - teigė „Lukoil Baltijos“ vadovas.

Jis neatmetė galimybės, jog ir pats dalyvaus konkurse įsigyti bendrovę, tačiau teigė, kad tam reikia „turėti pinigų“. Paklaustas, ar bendrovę įsigytų per „Vaizgos“ grupę, kurią valdo kartu su žmona, jis teigė, kad dėl to bus svarstoma.

„Domintų (įsigyti „Lukoil Baltiją“ - BNS). Patys bendrovę sukūrėme, dabar, kai parduoda, gaila. (...) Negaliu sakyt, kad ne, negaliu sakyti, kad taip. Svarstysime, žiūrėsime (ar dalyvausime „Lukoil Baltijos“ pirkime - BNS). Reikia turėti pinigų. Turėčiau porą šimtų milijonų, tai tikrai dalyvaučiau, žinau, kaip valdyti, bet gaila, kad tiek pinigų neturiu“, - teigė I.Paleičikas.

„Vaizgos“ grupei priklauso prekės ženklų „Luktarna“, „Baltic Petroleum“ ir „Lukoil“ degalinės, be to, I.Paleičiko sūnus Andriejus vadovauja bendrovei „Spectator NT“, kuri valdo „Baltic Petroleum“ degalines.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis BNS teigė, jog labiausiai tikėtina, jog „Lukoil Baltiją“ įsigis vietinės bendrovės - galbūt ir pačių jos vadovų valdomos įmonės. Anot jo, sprendimą galėjo lemti politinė situacija, tačiau ji nebuvo pagrindinis motyvas - daugiausiai tai lėmė pasikeitusi padėtis naftos rinkoje, smarkiai kritus naftos kainoms, o kartu ir Rusijos naftos kompanijų pajamoms.

„Brent“ naftos kainos šiuo metu siekia apie 40 dolerių už barelį - beveik dvigubai mažiau nei pernai. Tai atsiliepė ir „Lukoil“ pelnui. Koncernas per tris šių metų ketvirčius uždirbo 2,769 mlrd. JAV dolerių grynojo pelno – 51,8 proc. mažiau nei pernai tuo pat laiku, jo pajamos sumenko 33,8 proc. iki 74,712 mlrd. dolerių, pelnas iki mokesčių, palūkanų ir amortizacijos atskaičiavimų (EBITDA) – 32,4 proc. iki 10,476 mlrd. dolerių

„Lukoil“ prezidentas Vagitas Alekperovas praėjusią savaitę interviu televizijai „Rusija 24“ teigė, kad „ Lukoil“ degalinių tinklas Latvijoje ir Lietuvoje yra parduodamas dėl, pasak jo, antirusiškų nuotaikų Lietuvoje ir Latvijoje.

Šiemet birželį kompanija pasitraukė iš Estijos, kur „Lukoil“ degalinių tinklą įsigijo Estijos prekybos degalais operatorė „Olerex“. Pernai „Lukoil“ pardavė degalinių tinklus Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių