I. Laursas – įtakingiausių Šiaurės Europos verslininkų dvidešimtuke

  • Teksto dydis:

Suomijoje leidžiamo tarptautinio žurnalo „Nordic Business Report“ komisija paskelbė įtakingiausių verslininkų dvidešimtuką, į kurį šįkart įtraukė ne vien Šiaurės šalis, bet ir Baltijos valstybes – Estiją, Latviją, Lietuvą ir Rusiją. Ryškiausių verslininkų 20-tuke – ir vienas sėkmingiausių Lietuvos verslininkų – Ilja Laursas.

Svarbus įvertinimas Lietuvai

„Įgudęs daugelio įmonių vadovas, nuo 1999 m. įkūręs daugiau kaip 10 sėkmingų verslo projektų, Europos metų vadovas, Pasaulio ekonomikos forume 2011 m. vadintas technologijų pionieriumi...“, – taip „Nordic Business Report“ aprašoma I. Laurso veikla.

„Visuomet džiugu, kai įvertinama profesinė veikla, tačiau, mano nuomone, pusė tokio įvertinimo skiriama ne tiek asmenybei, kiek šaliai. Tikrai žinau, kad tiek verslo, tiek politiniuose lygmenyse vyrauja nuomonė, kad reikia integruoti Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją, Estiją į vieningą bendruomenę, nes esame pasirinkę integraciją į Šiaurės Europą, Vakarus. Tad kai atsiranda galimybė pagerbti tų šalių atstovą, palankiau žiūrima ir į kandidatus“, teigia „Nextury Ventures“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas I. Laursas.

„Šiaurės Europos verslo dvidešimtuke ir trys estai. Pasak I. Laurs, tradiciškai Estija pirmauja Pabaltijo regionuose visuose sektoriuose. Istoriškai ši šalis triskart mažesnė gyventojų kiekiu nei Lietuva, o tai reiškia, kad gali būti daug greitesnė ir lankstesnė. Mano nuomone, mes kitos išeities neturime – tik vytis Estiją“, –  komentavo  Ilja Laurs ir pridūrė, kad artimiausi planai – plėsti startuolių veiklą. „Nextury Ventures“ jau investavo į 15 kompanijų, tiesa, kol kas dar ne visos skelbiamos viešai. „Džiugu matyti, kad pirmieji startuoliai jau savarankiškesni ir sėkmingai plečia veiklą. Trečdalis kompanijų jau veikia Silicio slėnyje bei kitose užsienio šalyse – Londone, Japonijoje, tad yra nemažai progreso“, – kalba I. Laursas.

Pagal kokius kriterijus vertinami nominantai?

Pagrindiniai kriterijai „Nordic Business Report“ vertinant galimus kandidatus buvo poveikis pramonei ir visuomenei, idėjų originalumas ir praktiškumas, pasiekti rezultatai, socialinė ir aplinkosauginė atsakomybė bei tarptautinė svarba. Sudarant sąrašą papildomai buvo atsižvelgiama ir į ateities potencialą. Pirmiausia nacionalinės komisijos pateikė kandidatų sąrašus, o tuomet buvo pradėti vertinti nominantai iš visų devynių šalių. Sąrašas atspindi komisijos nuomonę, kaip šiemet įmonių vadovams ir kitiems verslo lyderiams pavyko savo idėjas paversti veiksmais ir taip formuoti savo bendruomenę.

Dvidešimtuke galima rasti Petterį Stordaleną, Norvegijos viešbučių ir nekilnojamojo turto magnatą, kurio turtą 2012 m. žurnalas „Forbes“ įvertino 1,2 milijardo JAV dolerių, Risto Siilasmaa, Suomijos, korporacijos „F-Secure“ įkūrėją ir pirmininką, kuriam labiausiai rūpėjo ne asmeninė finansinė nauda, o žmogiškosios vertybės, Danielį Eką – vieną iš „Spotify“ steigėjų ir generalinį direktorių, Taavi Kotką, Estijos elektroninės gyvenamosios vietos programos kūrėją ir informacinių technologijų direktorių, Kristo Käärmann, ir Taavet Hinrikus – „TransferWise“ įkūrėjus, Linda Liukas – programinės įrangos programuotoją ir kodavimo ambasadorę iš Suomijos, kuri išgarsėjo surinkusi didžiausią pinigų sumą knygai vaikams visuomeninio finansavimo platformoje „Kickstarter“ – maždaug 380 000 JAV dolerių, ir kitus žinomus verslo atstovus.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių