„Grūstei“ – inspektorių kirtis

Parduotuvėje "Grūstė" dirbusios jaunos klaipėdietės vieša išpažintis sulaukė rimto atgarsio. Įsikišus Valstybinei darbo inspekcijai, paaiškėjo šiurpinanti tikrovė – žmonės čia dirba ir po 14 valandų per dieną. Tačiau bendrovės generalinis direktorius tikino, kad "valandos viso labo buvo žymimos ne toje darbo laiko apskaitos žiniaraščio eilutėje".

Gydėsi ligoninėje

Klaipėdoje esančios parduotuvės "Grūstė" pamainos vedėja nutarė nebetylėti po darbo vietoje įvykusio nelaimingo nutikimo.

Dienraštis jau rašė, kad keldama sunkias, apie 15 kg svorio, alaus dėžes jauna moteris pasitempė nugarą.

Jos tvirtinimu, pasiskundus parduotuvės direktorei ši nenorėjo kviesti greitosios pagalbos, o pasisiūlė nuvažiuoti į vaistinę ir nupirkti "Diclac".

Galiausiai gydytojus iškvietė į vietą atskubėjusi nukentėjusiosios mama. Atvykę medikai suleido vaistų ir nugabeno darbuotoją į ligoninę.

Kiek atsigavusi jauna moteris nusprendė apnuoginti "Grūstėje" vyraujančias negeroves. Nuo esą nežmoniškų, net penkiolikos darbo valandų per dieną iki nepakeliamo fizinio krūvio.

Jos žodžiais tariant, nors popieriuje buvo rašoma, kad pamainos vedėja dirba vienuolika valandų, tai yra nuo 9 iki 22 val., iš tiesų yra kiek kitaip.

Į parduotuvę mergina ateidavo 7.30 val. ir tik 22 val. uždarydavo kasą. Tada sėsdavo skaičiuoti pinigų ir darbą baigdavo maždaug 22.30 val.

Apklausė darbuotojus

Tąkart po incidento dienraščio žurnalistų kalbinta viena Klaipėdos parduotuvių "Grūstė" direktorių Arijanda Gricienė aiškino, kad įvyko spontaniškas nesusipratimas.

Jos žodžiais, jeigu žmogus jaučiasi blogai, vadovas tikrai nėra suinteresuotas specialiai nekviesti greitosios pagalbos, "galbūt pati darbuotoja nepasisakė, kad prastai jaučiasi, jeigu mama atėjo ir viską sureguliavo".

Esą į darbuotojų sveikatą bendrovė nežiūri pro pirštus, bet prasitarė, kad tiek vyrams, tiek moterims, jeigu jie yra sveiki, galioja tie patys prekių kilnojimo reikalavimai.

A.Gricienė žurnalistams neigė kalbas apie per ilgas darbo valandas.

Vis dėlto Valstybinė darbo inspekcija tvirtino priešingai.

Patikrinę aštuonias Klaipėdos regione esančias "Grūstės" parduotuves inspektoriai rado šiurkščių pažeidimų dėl netinkamai vedamos darbo laiko apskaitos.

"Nebuvo žymimi viršvalandžiai. Atidarant parduotuvę, pirmiausia reikia išjungti signalizaciją, todėl fiksuojamas atėjimo laikas. Jeigu oficialiai rašoma, kad darbuotoja pradeda dirbti, tarkime, nuo 9 val., iš tikrųjų ji ateina 7 val. Dėl nefiksuotų darbo valandų taikėme baudas aštuonių parduotuvių vadovams", – sakė Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys.

Po straipsnio – skundai

Inspektorių kalbinti darbuotojai išsidavė dirbantys ir po keturiolika valandų.

"Tai yra šiurkštus pažeidimas, už jį Darbo kodekse numatyta sankcija nuo 150 iki 1 450 eurų. Parduotuvių vadovai tai pripažino, todėl įpareigojome juos per atitinkamą laiką išspręsti problemą", – tvirtino V.Ročys.

Esą įstatymai netrukdo dirbti viršvalandžių arba organizuoti darbo pamainomis, tačiau visos valandos turi būti žymimos.

Po žiniasklaidoje pasirodžiusio straipsnio gavome ir daugiau darbuotojų skundų.

Tiesa, vienos pamainos metu negali būti dirbama daugiau kaip 12 valandų per darbo dieną.

"Vadovų problema, jeigu jie nesugeba tinkamai organizuoti darbo. Be to, po žiniasklaidoje pasirodžiusio straipsnio gavome ir daugiau darbuotojų skundų, kurie mums pravertė tyrime", – kalbėjo V.Ročys.

Moterys gali kelti iki 10 kg

Klaipėdos inspektoriai taip pat tikrino, ar laikomasi darbų saugos reikalavimų.

"Buvome gavę skundų dėl didelių svorių kilnojimo. Tačiau atvykę tokio pažeidimo nenustatėme. Darbuotojo liudijimo mums negana", – aiškino V.Ročys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vygandas Palekas

Vygandas Palekas portretas
Ištikruju jei atvažiuotų komisija ir būtu filmuojama kokius ištikruju randa pažeidimus grūstėse ir tai būtų viešinami faktai visuomenei tai tokio barako nedaleistu valstybinės institucijos čia kalbu apie darbo inspekcija ,maisto ir veterinarijos tarnybos ,visuomenės ir sveikatos centrai .Tiksliau visos institucijos ima kyšius ir viskas nutylima ir klausimas lieka toks ar jiem patiems patinka kada patys leidžia kad tokie centrai egzistuotų ir ka jiem nesvarbu ka ju vaikai darželiuose ,mokyklose ligoninėse kiša i burna tiesiog šlykštu. Tiesiog bukim supratingi ir teisingai supraskit juk lengviau pakeist pakuote su galiojančios produkcijos data o produkcija palikt tapačia jei atvažiuotų ir patikrintu aš asmeniškai nufilmuočiau ir pateikiau įrodymus kaip viskas daroma ūž akių tai būtų laikas susimastyt,kas teisus o kas ne

Vygandas Palekas

Vygandas Palekas portretas
žinau kad rytoj po komentaro busiu atleistas bet teisybė turi būti ūžteks tylėt kada žmonės trečia grustes vadovai

Vygandas Palekas

Vygandas Palekas portretas
galiu pasakyt tik tiek kad Mažeikiu sandėliuose, yra beprotybė dirbti ,nes ne tik klastoja dokumentus ,nerašo (nefiksuoja)viršvalandžiu bet ir galiojimo datas ant produktų perklijuoja,ir tai juk ne tik grustėje ,juk bukim žmonėmis ir nemeluosiu vienas kitam pats galiojimo laiko perklijavimas ar išnaujo prekių perfasavimas kad būtų realizuojama produkcija jau yra nusikaltimas kviečiau pats inspekcija bet stebuklingai nieko neranda nes prieš patikrinimas yra ispėjami administracijos darbuotojai ir viskas yra maskuojamair ūžglaistoma ar kaip sako nieko neranda nes gauna kyšius ir tai palanku ir grustei ir inspekcijai o darbuotojas ar iškviestas inspekcija lieka durniaus vietoje .Tik pažiurėt reikia i tai jog grūstis prekės keliauja i ligonines ,vaiku darželius ,Lietuvos kariuomene,mokyklas ir t.t tai siūlyčiau visom institucijom prisijungti susivienyti ir papurtyti visas grūstes ,kiek jie gali neprisimdami jokios atsakomybės nemokėti viršvalandžiu ,daryti iš žmoniu vergus,tručiti visuomen
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių