ESO rekomenduojama nutraukti sutartis už daugiau nei 4 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), įvertinusi AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) sudarytų elektros energijos skaitiklių pirkimo sutarčių vykdymą, penkiose iš šešių sutarčių nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų. Tris sutartis, kurių bendra vertė 4 mln. 444 tūkst. 218,68 Eur su PVM Tarnyba rekomenduoja nutraukti.

Šių metų pradžioje AB „Energijos skirstymo operatorius“ paskelbė tarptautinį pirkimą „Elektros energijos skaitikliai“, kurį sudarė šešios dalys, įvairių rūšių elektros energijos skaitikliams įsigyti.

Tiekėjų pasiūlymai buvo vertinami pagal ekonominio naudingumo vertinimo kriterijus, vienas kurių buvo prekių pristatymo terminas. Būtent dėl pasiūlyto trumpiausio prekių pristatymo termino  – 5 kalendorinių dienų, dviejose iš šešių pirkimo dalių laimėjusiu tiekėju buvo pripažinta UAB „Elgama-Elektronika, nors šio tiekėjo pasiūlyta prekių kaina buvo didesnė nei kitų pasiūlymus pateikusių  tiekėjų.

Su UAB „Elgama-Elektronika sudarytoje sutartyje nustatyta prekių kaina – 1mln. 641 tūkst. 430 Eur be PVM, o antroje ir trečioje vietoje likusių tiekėjų pasiūlytos kainos buvo mažesnės – atitinkamai 1 mln. 553 tūkst. 720 Eur be PVM ir  1 mln. 611 tūkst. 000Eur be PVM.

Sutartyje nurodyta prekių kaina – 1 mln. 462 tūkst. 566 Eur be PVM, antroje ir trečioje vietoje likusių tiekėjų kainos  – 1 mln. 290 tūkst. 964 Eur be PVM ir 1 mln. 346 tūkst. 968 Eur be PVM.

Vertinimo metu nustatyta, kad šių sutarčių tiekėjo sutartiniai įsipareigojimai buvo vykdomi netinkamai, t. y. UAB „Elgama-Elektronika“ skaitiklius turėjo pristatyti per 5 kalendorines dienas, o vėlavo 66–80 dienų, t. y.  daugiau nei  30 dienų. Tai pagal minėtų sutarčių nuostatas yra laikoma esminiu pažeidimu ir tokiu atveju sutartys turėjo būti nutrauktos, o tiekėjas įtrauktas į Nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Nepaisant to, kad AB „Energijos skirstymo operatorius“ už netinkamą sutartinių įsipareigojimų vykdymą – vėlavimą pristatyti prekes, tiekėjui skaičiavo delspinigius, Tarnyba konstatuoja, kad šiuo atveju nenutraukus sutarčių ir leidus tiekėjui pristatyti prekes praėjus 30 dienų nuo sutartyse nurodyto prekių pristatymo termino pabaigos, AB „Energijos skirstymo operatorius“ sudarė išskirtines sąlygas UAB „Elgama-Elektronika“ tiekti brangesnes prekes ir tuo pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus bei pirkimo tikslą – įsigyti prekių, racionaliai panaudojant tam skirtas lėšas.

Kaip žiniasklaidai išplatintame komentare teigia ESO, šio ir kitų ESO atliekamų viešųjų pirkimų procedūros buvo atliktos skaidriai, vadovaujantis visomis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis.

„VPT atliko ne pirkimo procedūrų, o sutarties vykdymo patikrinimą ir pateikė savo išvadas. Minimo pirkimo pasiūlymai buvo vertinami ekonominio naudingumo būdu, vienas iš vertinimo kriterijų buvo skaitiklių pristatymo terminas. Vykdant sutartį, nesilaikius nustatyto termino, skaitiklių tiekėjui buvo taikytos sutartyje numatytos finansinės sankcijos už dalies užsakymų įvykdymo vėlavimą. Skaitikliai dažniausia buvo pristatomi vidutiniškai per ilgesnį nei sutarta terminą – 20 dienų. Kiti konkurse dalyvavę tiekėjai pasiūlė kur kas ilgesnį skaitiklių pristatymo terminą.

Bendradarbiaudami su Viešųjų pirkimų tarnyba, vertiname jų pateiktas išvadas ir svarstysime jų įgyvendinimo galimybes“, – teigiama bendrovės komentare.


Šiame straipsnyje: ESOsutartyseletra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių