ESO modernizuos dujotiekius visoje Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) modernizuos dujotiekių visoje Lietuvoje, diegdama pažangią įrangą, padėsiančią išvengti per vėlai pastebėtų korozijos sukeltų dujų skirstymo sistemos gedimų. Naujoji sistema padidins požeminių plieninių dujotiekių patikimumą ir garantuos saugų dujų skirstymą gyventojams bei išmetamų teršalų mažinimą.

„Nauja įranga fiksuos apsaugos sistemos parametrų nukrypimus nuo nustatytų normų ir realiu laiku siųs signalus. Tai leis specialistams operatyviai reaguoti į korozijos lygio pakitimus, turėti tikslesnių duomenų ir išvengti galimų gedimų“, – sako ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Saulius Vaičekauskas.

Moderni įranga užtikrins nuolatinę efektyvią dujotiekių katodinę apsaugą bei požeminių plieninių dujotiekių patikimumą. Nuotolinio valdymo sistemos apie dujotiekio būklę informuos realiuoju laiku iš katodinės stoties ir kontrolinių punktų. Sistema leis per atstumą stotis stebėti bei valdyti, vertinti apsaugos sritis bei numatyti tinkamas korozijos prevencijos priemones, kol žalos nepadaryta. Iki šiol duomenys apie koroziją buvo gaunami tik tuomet, kai dujotiekis jau būdavo pažeistas rūdžių.

1,68 mln. vertės eurų ES parama suteiks galimybę iki 2019 m. pabaigos modernizuoti iš viso 144 katodinės saugos stočių ir įdiegti 436 kontrolinių matavimų kolonėlių toliausiai nuo šių stočių nutolusiose ir korozijai rizikingose vietose. Vykdant projektą, bus įdiegta pažangi programinė įranga, kuri ESO specialistams padės lengvai surinkti informaciją apie katodinę apsaugą, ją analizuoti ir nuotoliniu būdu nustatyti katodinės apsaugos parametrus. Projektas įgyvendinamas 31 savivaldybėje.


Šiame straipsnyje: ESOdujotiekiaimodernizavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvęs darbuotojas.

Buvęs darbuotojas. portretas
Tegul ponas Saulius Vaičekauskas pirma pasidomi apie katodinę apsaugą ir įgauna šiek tiek žinių, o tada komentuoja visuomenei. Katodinės stotys su nuotoliniu valdymu ir stebėjimu realiu laiku įrengtos gerą dešimtmetį šioje bendrovėje (dabar ESO, anksčiau "Lietuvos dujos"). O įrengus kontrolės punktus bus galima tiksliau kontroliuoti apsaugos lygį . O kad "iki šiol duomenys apie koroziją buvo gaunami tik tuomet, kai dujotiekis jau būdavo pažeistas rūdžių" yra nustatoma izoliacijos vientisumo tikrinimo metu, kai nustatoma izoliuojančios dangos pažeidimai ir taip bus nustatoma ir toliau, ir jų bus dėl įvairių priežaščių: statybos eigoje buvo netinkami atlikta techninė priežiūra, pažeista izoliacija klojant kitas komunikacijas, pažeista izoliacija medžių šaknimis, blogi izoliuojantys flanšai.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių