Dėl „Oro navigacijos“ veiklos ministerija kreipiasi į teisėsaugą

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis trečiadienį kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl valstybės įmonės „Oro navigacija“ galimai padarytų nusikalstamų veikų.

Toks sprendimas priimtas susipažinus su viešai paskelbtomis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadomis ir įvertinus ministerijos atlikto „Oro navigacija“ veiklos vidaus audito ataskaitą, teigiama ministerijos pranešime.

Ministerijos nuomone, buvusio „Oro navigacija“ vadovo Algimanto Raščiaus ir galimai kitų susijusių asmenų veiksmai gali turėti nusikalstamų veikų požymių.

STT ir Generalinės prokuratūros prašoma įvertinti ministerijos vidaus audito ataskaitoje ir VPT išvadose pateiktą informaciją ir jų pagrindu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Ilgametis „Oro navigacija“ vadovas A.Raščius vasario 2 dieną buvo atleistas iš pareigų. R.Masiulis BNS tuomet teigė, kad įmonėje buvo nustatyti šiurkštūs pirkimų procedūrų pažeidimai, keliantys abejonių dėl A.Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo.

BNS anksčiau rašė, kad „Oro navigacijos“ skelbiamas beveik 11 mln. eurų vertės skrydžių valdymo centro rangovo konkursas stringa jau kelerius metus. 2015 metų gruodį Vilniaus apygardos teismas nurodė bendrovei nutraukti pirmą kartą skelbtą konkursą. Pernai įmonė paskelbė naują konkursą, tačiau VPT įpareigojo jį nutraukti, o rugpjūtį nurodė, kad 3,25 mln. eurų vertės ryšių, navigacijos ir stebėjimo techninės patalpos statybos sutartis su bendrove „Satela“ turi būti nutraukta bei organizuotas naujas pirkimas.

Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių neskelbiamų derybų būdu pasirinktos Suomijos NRPL ir Prancūzijos „Thales“ - įmonė neatliko rinkos tyrimo potencialiems tiekėjams ir numatomai pirkimo vertei nustatyti. „Oro navigacijos“ už beveik 500 tūkst. eurų iš NRPL įsigyta įranga naudojama kaip pagalbinė, o kad atitiktų ES teisę, ji turės įsigyti kitą įrangą.

Be to, „Oro navigacija“ iš bendrovės „VG Consult“ pagal 2012–2014 metais pasirašytas 5 sutartis įsigijo paslaugų už 171,9 tūkst. eurų. Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių šių paslaugų reikalingumas ir viešųjų pirkimų skaidrumas.

Taip pat nustatyta, kad „Oro navigacija“ iš turizmo agentūros „Santika“ 2010–2016 metais įsigijo kelionių organizavimo paslaugų už 692,5 tūkst. eurų - kilo abejonių, ar perkant šias paslaugas buvo laikomasi įstatymo.

„Oro navigacija“ vykdo Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus teikdama specializuotas paslaugas šalies oro erdvėje, bendrovės veiklą itin griežtai reglamentuoja šalies ir tarptautiniai teisės aktai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tranas

Tranas portretas
Ar bera Lietuvoje nors viena istaiga, kur nevagiama? Ne atstatydinti juos reikia, o sodinti ilgiems metams su viso turto konfiskacija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių