Dėl mėlyno vandens – pretenzijos ne tuo adresu

  • Teksto dydis:

Šią savaitę nuskambėjusi istorija, kad klaipėdietės bute iš čiaupo bėgo mėlynas vanduo, vandentvarkos specialistams nuostabos nesukėlė. Pasak profesionalų, tai senų namų bei netvarkingų vamzdynų techninė problema, kurią išspręsti gali tik patys daugiabučio namo butų savininkai.

Trūksta vienos detalės

Statant naujus namus yra reikalaujama geriamojo vandens vamzdyne sumontuoti atbulinio srauto vožtuvą - paprastą apie 5 eurus kainuojančią detalę. Tokio vožtuvo paskirtis – užtikrinti vandens srauto judėjimą viena kryptimi. Jei vanduo pradeda tekėti priešinga kryptimi, atbulinis vožtuvas užsidaro ir procesą sustabdo. O jeigu atbulinio vožtuvo nėra, dėl slėgio skirtumų vamzdyne vanduo gali tekėti abiem kryptimis.

Būtent todėl senos statybos namų gyventojai kartais skundžiasi, jog jų skaitikliai sukasi į priešingą pusę, iš šalto vandens čiaupo bėga šiltas vanduo, ar, kaip įžangoje minėtu atveju, iš čiaupo pasipila mėlynas vanduo.

Išsiurbtas unitazo bakelio turinys

Dėl elektros dingimo ar kitų priežasčių nutrūkus vandens tiekimui į daugiabučio namo vidaus tinklus, įvyksta staigus slėgio sumažėjimas pastato vidaus vamzdyne ir keičiasi vandens tekėjimo kryptis. Jei normaliai vanduo su spaudimu iš pastato apačios paduodamas į pastato viršų, tai nutrūkus vandens padavimui, dėl staigiai sumažėjusio slėgio, vanduo iš viršutinių pastato aukštų pradeda greitai tekėti žemyn.

Jei daugiaaukščio pastato viršutiniame aukšte vartotojas pildo vonią paguldęs dušo žarną į dugną, staiga nutrūkus vandens tiekimui į pastatą dėl staigių slėgio pokyčių, vanduo iš vonios per tą pačią žarną gali būti įsiurbtas į namo vamzdyną ir tuo būdu patekti pas apatinių aukštų vartotojus. Analogiška situacija gali įvykti ir su klozeto bakeliais, kurių viduje vandens pribėgimo vamzdelis nuleistas iki bakelio apačios. O jei gyventojas naudoja medžiagas, nudažančias bakelyje esantį vandenį mėlyna ar kitokia spalva, tai, kritus slėgiui vidaus vamzdyne, spalvotą vandenį išvys kaimynai, pirmieji atsukę geriamojo vandens čiaupą.

Neabejotina, kad minėtos klaipėdietės istorijos atveju, nutiko būtent taip. Nes tą vakarą dėl dingusio elektros tiekimo Klaipėdoje pusvalandžiui buvo sutrikęs vandens tiekimas iš pagrindinės vandenvietės. Slėgis daugiaaukščių namų vamzdynuose krito, ir name, kurio butuose neįrengti atbuliniai vožtuvai, galėjo įvykti panašių incidentų.

Kas gali išspręsti problemą?

Klaipėdos geriamojo vandens tiekėjas AB „Klaipėdos vanduo“ atsako už vandens kokybę iki namo įvado. Tačiau vandens kokybės pasikeitimas daugiabučių namų vidaus tinkluose – jau ne AB „Klaipėdos vanduo“ kompetencija. Name esantys vamzdynai, vožtuvai ir kitos vandens tiekimo sistemos dalys priklauso patiems gyventojams, o bendrų namo sistemų priežiūra dažniausiai rūpinasi bendrijos pirmininkas arba namo administratorius. Todėl pastebėjus iš krano bėgant nekokybišką vandenį, pirmiausia reikėtų pranešti namo administratoriui ar bendrijos vadovui. 

Jei name įvyko vandentiekio avarija, iškviesta AB „Klaipėdos vanduo“ avarinė tarnyba atvažiuoja ir užsuka vandenį visam namui. Tačiau remonto darbus vėlgi vykdo namo administratoriaus arba bendrijos pirmininko parinkta įmonė ar specialistas.

Taip pat ir atbulinių srauto vožtuvų name įrengimą, gyventojams paprašius, turėtų organizuoti namo administratorius. Atbulinio srauto vožtuvas yra įrengiamas už vandens apskaitos prietaiso ir įrengti jį gali bet kuris santechnikos darbus atlikti galintis asmuo, tik svarbu nepažeisti vandens apskaitos prietaisų  plombų. Įsirengus atbulinį vožtuvą bute, pranešti AB „Klaipėdos vanduo“ nereikia.

Mūsų bendrovės šaltkalviai, keisdami vandens skaitiklius ar atvykę pagal atskirą gyventojo iškvietimą, taip pat gali įrengti atbulinio srauto vožtuvus. Šios paslaugos kaina svyruoja nuo 17,69 iki 18,14 euro už vieną vožtuvą. Tiesa, jei mūsų įmonės darbuotojai atvyks vien tik įrengti atbulinio vožtuvo, bet nekeis vandens skaitiklių, už atvykimą teks primokėti 5,30 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Pasakos vaikams. Klozetas pats turi vožtuvą. Kitur nėra prasmės, tik šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemose, šiaip niekur šaltas vanduo nekaupiamas. Spalvotas vanduo gali patekti iš namo centrinio šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemos, prakiurus šilumokaičiui. Šiais laikais namo administratoriais būna nekvalifikuoti asmenys, kadangi specialistai užsiima rimtesniais reikalais, ir į juos kreiptis nėra prasmės

Vakarietis

Vakarietis portretas
Arba tu pats durnas ar ieškai durnesnių už save.Kaip ir visa šildymo sistema su skaitliukais yra šilumininkų nuosavybė,o pagal tave skaitliukus nupirkti turi butų savininkai.Ne brolau šilumos ūkį privalo atnaujinti patys šilumininkai ir namo statybos metai čia ne prie ko.Antra dėl šilumos apskaitos prietaisų įrengimo butuose apie 2010 metus jau buvo kreiptasi į Strasbūrą,kuris Lietuvą įgaliojo tai padaryti per 5 metus.Vot tep santechnikos mokslų propiesoriau.

Pagal ES direktyvą, jeigu yra galimybė įrengti

Pagal ES direktyvą, jeigu yra galimybė įrengti  portretas
jie turi būti įrengti. T.y. namas turi turėt kolektorinę šildymo sistemą, o ją turi tik namai statyti po 2000 metų ir juose turi būti įrengti šilumos skaitiklai už kurios ir jų priežiūrą mokės buto savininkas. Senesnės statybos namuose norint šilumos skaitiklių tektų ( tenka) keisti visą šildymo sistemą Po šildymo sistemos pakeitimo ( dažniausiai tai renovacijos metu ) šildymo skaičiukai pastatomi, bet nėra prievartos nes kaip minėta už juos ir ganėtiniai brangiai tenka mokėt buto savininkui.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių