Dar keturioms greitųjų kreditų bendrovėms – baudos už neatsakingą skolinimą

  • Teksto dydis:

Netinkamai vartotojų mokumą vertinusioms keturioms vartojimo kreditų įmonėms už neatsakingą skolinimą skirtos baudos, kurių bendra suma siekia 15,6 tūkst. eurų.

Bendrovių pavadinimai kol kas neskelbiami - jeigu sprendimai nebus apskųsti teismui, jos bus atskleis praėjus 30 dienų po sprendimo priėmimo, pranešė Lietuvos bankas.

Vienai bendrovei skirta 0,1 proc. 2015 metų bendrųjų metinių veiklos pajamų dydžio bauda, sudaranti 9,1 tūkst. eurų. Ši įmonė 49 atvejais iš 50 netinkamai vertino vartojimo kredito gavėjų sutuoktinių finansinių įsipareigojimų duomenis, nes nesurinko pakankamai informacijos apie jų turimus įsipareigojimus finansų įstaigoms ir tai pagrindžiančių įrodymų.

Kitai bendrovei skirta 0,04 proc. 2015 metų bendrųjų metinių veiklos pajamų dydžio bauda, sudaranti 5,6 tūkst. eurų. Šioje įmonėje nustatyta 20 vartojimo kredito gavėjų kreditingumo vertinimo pažeidimų iš 50 sudarytų vartojimo kredito sutarčių. Ji taip pat netinkamai vertino vartojimo kredito gavėjų sutuoktinių finansinių įsipareigojimų duomenis.

Dar vienai bendrovei skirta 0,1 proc. 2015 metų bendrųjų metinių veiklos pajamų dydžio - 737 eurų bauda už 6 vartojimo kredito gavėjų kreditingumo vertinimo pažeidimus, nustatytus patikrinus 50 vartojimo kredito sutarčių. Įmonė, skaičiuodama vidutinės mėnesio įmokos pagal visus įsipareigojimus finansų įstaigoms dydį, netinkamai vertino iš duomenų bazės gautą informaciją apie vartojimo kredito gavėjų turimus finansinius įsipareigojimus.

Ši įmonė vartojimo kreditą suteikė vienam bedarbiui, o tai neleistina pagal kredito gavėjo pajamų tvarumo reikalavimą. Viršijant nustatytą visų vartojimo kredito gavėjo įsipareigojimų pagal vartojimo kredito ir kitas sutartis su finansų įstaigomis vidutinės įmokos dydžio ir pajamų santykio ribą, suteikti 5 kreditai.

Vienai bendrovei skirta 0,04 proc. 2015 metų bendrųjų metinių veiklos pajamų dydžio dauga, sudaranti 212 eurų. Patikrinusi 32 vartojimo kredito sutartis nustatyta, kad įmonė netinkamai analizavo ir vertino duomenų bazėje pateiktą informaciją apie vartojimo kredito gavėjo turimus finansinius įsipareigojimus. Nors ir reikalaujama, tačiau ne visada buvo atsižvelgta ir į kredito gavėjo sutuoktinio finansinę padėtį. Kelis kartus kreditai suteikti viršijant nustatytą visų vartojimo kredito gavėjo įsipareigojimų pagal vartojimo kredito ir kitas sutartis su finansų įstaigomis vidutinės įmokos dydžio ir pajamų santykio ribą.

Skiriant baudas atsižvelgta į teisės aktų pažeidimo trukmę ir mastą, atsakomybę lengvinančias aplinkybes - įmonės pripažino padarytus pažeidimus, ėmėsi priemonių nustatytiems teisės aktų pažeidimams ištaisyti ir užtikrinti, kad pažeidimai daugiau nepasikartotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kada bankai pradės mokėt baudas už neatsakingą indėlininkų pinigų teriojimą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių