„Conrestos“ sėkmės formulė – išskirtinis dėmesys inovacijoms

  • Teksto dydis:

Veržlumas, spartus augimas ir darni komanda – tai vieni pagrindinių sėkmingą įmonę apibūdinančių veiksnių. Tačiau net ir pasiekus užsibrėžtus tikslus bei tapus vienais stipriausių savo sektoriuje, svarbu neužmigti ant laurų – ypač jei veiklos sritis itin konkurencinga.

Puikus sėkmės ir kryptingo judėjimo pirmyn pavyzdys – generalinės rangos ir statybos paslaugas teikianti įmonė „Conresta“. Per aštuonerius veiklos metus užaugusi iki vienos didžiausių statybos kompanijų Lietuvoje ji nė neketina sustoti. Ir toliau siekdama gerinti darbo kokybę, efektyvumą bei įgyti didesnį pranašumą rinkoje, pastaruoju metu bendrovė susitelkė į įmonės procesų gerinimą bei inovatyvias technologijas.

Pirmieji Lietuvoje sukūrė programą išmaniam kaštų valdymui

Įvairūs statybų iššūkiai dažniausiai prasideda jau pačiame pirmajame – projekto įvertinimo – etape. Čia labai svarbu tiksliai apskaičiuoti jo įgyvendinimo kaštus, numatyti statybų trukmę. Jei prognozuojant šiuos veiksnius suklystama, vėliau gali nukentėti darbų kokybė, planavimas, santykiai su užsakovais. Kad išvengtų tokio pobūdžio klaidų ir jas eliminuotų ankstyvajame skaičiavimo etape, „Conresta“ investavo į unikalią programą OPTIPLAN, skirtą išmaniam statybos kaštų valdymui. Specialiai kompanijai sukurta informacinė sistema įvertina statybos rūšį, statinio paskirtį, plotą, tūrį, aukštų skaičių ir kitus duomenis bei akimirksniu suskaičiuoja ganėtinai tikslią projekto įgyvendinimo sąmatą.

Vienas esminių programos privalumų – išskirtinė galimybė užsakovams dar iki pradedant projektavimo darbus sužinoti norimo statinio įgyvendinimo kaštus ir paanalizuoti, kaip jie kistų keičiant tam tikrus kriterijus. Tai padeda gan tiksliai numatyti statyboms reikalingas investicijas bei ieškoti sprendimų, optimizuojančių projektą. Vertinant būsimus statinius „Conresta“ remiasi realiais objektų duomenimis, todėl darbų sąmatas OPTIPLAN skaičiuoja vos su 5 proc. paklaida. Nesudėtingo projekto sąmatą, kurios įvertinimui paprastai prireiktų 2–3 savaičių, pasitelkus programą galima suskaičiuoti per keletą minučių.

„Pirmoji OPTIPLAN versija pateisino mūsų lūkesčius, todėl nusprendėme išleisti ir antrąją. Šiuo metu tobulinami algoritmai, kurie leis dar greičiau ir tiksliau įvertinti būsimo projekto kaštus, taip pat kuriamas patogesnis sistemos valdymas. Naujoji versija veiks ne kaip mobili aplikacija, o kaip informacinių technologijų programa, tad ja bus galima naudotis visais įrenginiais: išmaniaisiais telefonais, planšetėmis, kompiuteriais. Visa tai dar labiau palengvins komandos darbą, leis operatyviau skaičiuoti sąmatas“, – pasakoja „Conrestos“ direktorius Lukas Laukaitis.

Statybų sektoriaus ateitis – naujausios technologijos

L. Laukaitis tvirtai tiki, kad norint išlikti konkurencingais rinkoje ir pasiūlyti puikią atliekamų darbų kokybę, būtina žengti koja kojon su inovacijomis. „Stengiamės išnaudoti technologijas, kurios padeda tiksliau planuoti darbus, geriau komunikuoti, išvengti klaidų statybų procesuose“, – teigia įmonės direktorius. Kaip pavyzdį L. Laukaitis nurodo statinio informacinio modeliavimo BIM sistemą (angl. Building Information Modeling), kurios aplinkoje šiandien įgyvendinami tokie projektai kaip „Hansa Flex“ administracinės, gamybinės ir sandėliavimo paskirties pastatas ar prabangūs, išskirtinės architektūros „Eglės“ apartamentai Palangoje. „Pastebėjome, kad naudojant BIM statybų procesas yra sklandesnis, išvengiama projektavimo klaidų, pateikiami kur kas tikslesni medžiagų užsakymai“, – BIM privalumus dėsto jis.

Stengiamės išnaudoti technologijas, kurios padeda tiksliau planuoti darbus, geriau komunikuoti, išvengti klaidų statybų procesuose.

Pastaruoju metu kompanija išskirtinį dėmesį skiria statybų procesų planavimui bei organizavimui. Jau kurį laiką statomiems objektams „Conresta“ naudoja informacinių technologijų įrankį, paremtą CCPM (Critical Chain Project Management) metodika. Jo dėka tiksliau planuojama ir efektyviau valdoma darbų atlikimo eiga, finansiniai ir žmogiškieji resursai. Šis įrankis taip pat leidžia užtikrinti, kad projektas būtų įgyvendintas laiku, identifikuoti, kurie darbai privalo būti atlikti prioritetine tvarka.

Vienas tikslingo planavimo ir puikaus bendradarbiavimo su užsakovu pavyzdžių – Liepkalnio industrinio parko dalies, logistikos komplekso konstruktyvo statybos, kurias bendrovė baigė greičiau nei buvo planuota. „Malonu dirbti su profesionalais, kurių patirtis bei žinios padeda sėkmingai realizuoti mūsų idėjas. Stipri vadyba, darni komanda ir efektyvus darbų planavimas – tai priežastys, dėl kurių savo statybų partneriu renkamės UAB „Conresta“, – pasakoja Laurynas Kuzavas, UAB „SIRIN Development“ direktorius.

Į priekį veda iššūkiai

Įmonės direktorius neslepia, kad dirbant statybų sektoriuje, dažnai tenka susidurti su iššūkiais, nestandartiniais sprendimais. „Kuo daugiau išskirtinių objektų statome, tuo greičiau augame, tobulėjame. Gavę unikalų, sudėtingos architektūros ar konstrukcijos objektą, pajėgas sutelkiame ne tik tam, kad jį įgyvendintume laiku ir tilptume į biudžetą. Atidžiai analizuojame gautą techninį projektą ir pastebėję, kad jame ne viskas įvertinta teisingai, savo iniciatyva siūlome alternatyvas, atsižvelgiame į statinio eksploatavimo išlaidas, poveikį aplinkai, kitus veiksnius“, – požiūrį į darbą dėstė jis.

Vienas šiuo metu bendrovės statomų objektų, pasižymintis išskirtine architektūra, – Kaune iškilsiantis UAB „Mikrovisatos valda“ verslo centras „Cube“. Projektas unikalus sprendimu atsisakyti pirmų dviejų pastato aukštų, todėl pastatas bus paremtas 6 metrų aukščio kolonomis ir atrodys tarsi levituojantis ore. Kad būtų įgyvendinta tokia sudėtinga bei autentiška konstrukcija ir užtikrintas stabilumas, parinktas tankus laiptinės ir lifto šachtos armavimas bei sijinė monolitinė perdanga, jungianti visas kolonas.

Centrinėje Kauno miesto dalyje „Conresta“ pastatė ir dar vieno modernaus verslo centro – „Jonavos 30“ – konstruktyvą. Tai penkių aukštų pastatas su dviem didelėmis lauko terasomis, požemine automobilių stovėjimo aikštele ir suprojektuotomis pakeliamomis grindimis. Dėl savo šiuolaikinės architektūros, puikaus matomumo bei pasiekiamumo statinys taps ryškiu Neries upės akcentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių