„Citadele“: europinės investicijos – mažiausiai 100 mažų įmonių idėjų

  • Teksto dydis:

Mažos Lietuvos įmonės europinėmis investicijomis galės inovuoti gamybos technologijas bei tapti „žalesnėmis“. „Citadele“ bankas prognozuoja, kad kovo ir balandžio mėnesį Lietuvos verslo paramos agentūros paskelbtais kvietimais galėtų būti įgyvendinta mažiausiai 100 mažų įmonių projektų, kuriems numatyta paskirstyti iki 47,4 mln. eurų.

„Per dabartinį Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų etapą mažos Lietuvos įmonės turi unikalią galimybę investuoti į inovacijas, ypatingai svarbias verslo gyvybingumui ateityje. Tai pirmiausiai susiję su ekologiškomis inovacijomis, kurioms ketinama padalinti 30,4 mln. eurų, bei vadinamosiomis didelio poveikio technologijomis – joms numatytos 17 mln. eurų ES investicijos. Vien pagal šias tris priemones gali būti įgyvendinta mažiausiai 100 investicinių projektų mažose ir vidutinėse įmonėse“, - sako Jūratė Jazukevičienė, „Citadele“ banko Verslo bankininkystės tarnybos direktorė.

Pasak J. Jazukevičienės, mažos Lietuvos bendrovės vis tvirčiau jaučiasi plėsdamos savo veiklą: idėjos tampa drąsesnės, gerai apgalvotos, jomis tiki ir finansavimą suteikiančios institucijos.

„Smulkios įmonės šiemet aktyviai domisi mikrokreditų gavimo galimybėmis, paskolos išlieka pačia populiariausia verslo kreditavimo forma. Europinės investicijos gali įpūsti dar daugiau gyvybės į mikrokreditavimą, nes daliai europinių projektų prireiks banko kaip partnerio“, - sako „Citadele“ banko atstovė.

Labai mažos, mažos ir vidutinės Lietuvos įmonės šiuo metu gali teikti paraiškas pagal ES fondų priemones „Eco inovacijos LT“ (bendras investicijų biudžetas – 2,896 mln. eurų), „Eco inovacijos LT+“ (27,514 mln. eurų) bei „DPT pramonei LT+“ (17 mln. eurų). Pirmųjų dviejų priemonių paskirtis yra skatinti įmones investuoti į racionalų išteklių naudojimą, taršos prevenciją ir gamybos procesų ekologiškumo didinimą, o didelio poveikio technologijos (DPT) padės imtis masinės inovatyvių produktų gamybos.

Europos Sąjungos investicinių priemonių aprašų kūrime dalyvaujanti Lietuvos verslo konfederacija teigia, jog dabartiniam 2014-2020 metų finansiniam laikotarpiui buvo išgryninta daug kriterijų, kad europinės lėšos taptų kuo prieinamesnės smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Dabar paskelbti ir suplanuoti kvietimai yra aiškiai orientuoti į smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimą. Įmonėms diegiant naujas technologijas bei inovacijas, bus didinamas jų veiklos efektyvumas bei konkurencingumas - tokios investicijos iš tikrųjų yra labai laukiamos regionų plėtros skatinimui ir naujų darbo vietų kūrimui. Tačiau Lietuvos verslo konfederacijai nerimą kelia tai, kad kai kurios ministerijos smarkiai vėluoja su europinių investicinių priemonių kvietimų paskelbimu. Turime jau trečius naujojo finansavimo periodo metus, todėl tokie lėti naujų priemonių skelbimo tempai yra nepateisinami – finansavimo poreikis yra didelis, o galimybės kokybiškai įgyvendinti projektus laikui tirpstant mažėja”, - sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Lietuvoje apie 99 proc. įmonių yra mažos ir vidutinės.

2015 m. pabaigoje bendrovės „Dive Lietuva“ atlikto tyrimo duomenimis, „Citadele“ bankas užėmė pirmąją vietą tarp bankų klientų aptarnavimo srityje.

„Citadele“ grupė Lietuvoje (bankas kartu su lizingo bendrove) pernai uždirbo 14,2 karto daugiau nei 2014 m.


Apie „Citadele” banką

„Citadele“ yra trijose Baltijos šalyse veikiantis bankas, teikiantis bankininkystės, finansų ir turto valdymo paslaugas. „Citadele“ bankas yra vienintelis „American Express“ bendradarbiavimo partneris Latvijoje ir Lietuvoje, turintis teisę išduoti ir aptarnauti „American Express®“ kredito korteles. Lietuvoje „Citadele” banko grupei atstovauja AB „Citadele” bankas kartu su dukterine bendrove UAB „Citadele faktoringas ir lizingas“. „Citadele” banko padaliniai ir klientų aptarnavimo skyriai yra didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Alytuje.

Vienintelis „Citadele“ banko Lietuvoje akcininkas yra AS „Citadele banka“ Latvijoje. 75 proc. plius viena AS „Citadele banka“ akcija priklauso tarptautinei investuotojų grupei, atstovaujamai „Ripplewood Advisors LLC”, likusius 25 proc. minus vieną akciją valdo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas.


Šiame straipsnyje: Citadelebankaibankininkystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių