„Božolė“ šventė – ir „Friedricho pasaže“

"Friedricho pasažas" tradiciškai kviečia klaipėdiečius gurmanišką rudens šventę "Božolė", vyksiančią jau po savaitės, pasitikti kartu. Prancūziško vyno mėgėjams skirtą renginį praskaidrins ne tik gyva muzika, bet ir eksperto patarimai, kaip ragauti jauną vyną.

Penkios skirtingos rūšys

Daugiau nei pusšimtį metų trečią lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje yra garsiai švenčiama jauno vyno šventė "Božolė". Jos ištakos – Prancūzija, Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas.

Prancūzijoje ši šventė pradėta švęsti nuo 1951 m. Kasmet dideli kiekiai božolė pagaminami vien švenčiančiųjų poreikiams patenkinti, tačiau jo negalima ilgai laikyti – patariama išgerti per kelis mėnesius.

Minėta šventė tampa vis populiaresnė Lietuvoje – čia taip pat netrūksta vyno gurmanų.

"Božolė" renginys nepraleidžiamas ir uostamiestyje, daug metų iš eilės jo šurmulys užlieja restoraną "Friedricho pasažas".

Lygiai po savaitės, lapkričio 17 d. 19 val. nemokamas renginys vėl pakvies į "Friedricho pasažą", o restorano vyninėje bus galima paragauti net penkių rūšių skirtingo vyno.

Pasakos žinovas

Kasmet viso pasaulio vyno gerbėjus suburianti jauno vyno šventė "Božolė" siejasi ne tik su iškilmingu vyno pristatymu, aromatų ir poskonių įžvalgomis, bet ir romantiška muzika, pokalbiais apie vyną.

Paragauti iš Prancūzijos atkeliavusio balto, raudono ir rožinio išskirtinio skonio vyno bei gerai praleisti laiko kviečiami visi, prijaučiantys prancūziškai maisto ir gėrimo kultūrai.

Renginio organizatoriai restorano svečiams žada išskirtinių pramogų.

Pasak "Friedricho pasažo" rinkodaros vadovės Lauros Ūselytės, restorane ir smuklėje skambės romantika dvelkianti prancūziška muzika, o pokalbius apie vyną pagyvins ir apie šventės tradicijas bei šių metų derlių papasakos vyno ekspertas Mindaugas Paliukas.

Šventinę nuotaiką restorane kurs bei prancūziškomis melodijomis dalysis akordeonistas Žygimantas Laurinavičius. Tuo metu smuklės svečiams liūdėti neleis smuikininkas Juozas Staniulis ir akordeonistas Ramūnas Šlepavičius.

Lapkričio 17 d. nuo 19 val. "Friedricho pasaže" vyksiantis "Božolė" renginys – nemokamas. Norintys netradiciškai praleisti ketvirtadienio vakarą jau turėtų suskubti ir rezervuoti staliukus. Vietų skaičius – ribotas.

Šurmuliuoja muzikiniai vakarai

"Friedricho pasažo" rinkodaros vadovė L.Ūselytė tikino, kad restorane puikiai praleisti laiką galima ne tik "Božolė" šventės metu, bet ir visus lapkričio savaitgalius.

Nuo 20 iki 22 val. restorane ir nuo 21 iki 23 val. smuklėje lankytojus džiugins nemokami gyvos muzikos vakarai.

11–12 d. atvykusiesiems restorane koncertuos Eugenijus Jonavičius ir Romas Kalvėnas. Tuo metu smuklės svečius pasitiks Marijus Kučikas su Rasa Serra ir Rasa Doniela su Jurgita Bendikaite.

18–19 d. "Friedricho pasažo" restorane laukiami vokalistai Linas Lapėnas, R.Doniela ir Kęstutis Nevulis. Na, o smuklėje bus galima pasiklausyti Akvilinos Gaubienės su Vaidu Ruku ir dueto "XO": saksofonininko Mindaugo Šlečkaus ir vokalistės Simonos Timašiovienės.

Paskutinį lapkričio savaitgalį (25–26 d.) "Friedricho pasažo" restorano svečiai turės galimybę pasimėgauti smuikininko J.Staniulio muzika, o smuklėje išgirsti K.Nevulį ir Alių Miravinską bei J.Bendikaitę ir R.Donielą.

Lapkričio 18 d. "Friedricho" restoranas minės savo dešimties metų gimtadienį. Svečiai visą minėtą dieną bus džiuginami staigmenomis, o vakare jų lauks muzikinis vakaras su L.Lapėnu ir R.Doniela.

Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną oficialiai galima pardavinėti tik nuo trečiojo lapkričio ketvirtadienio. Šventės dalyviai, prieš atvykdami į "Friedricho pasažą", kviečiami susipažinti su božolė.

10 faktų apie jauną vyną:

Pirmiausia šis jaunas vynas pasižymi ryškiu, kiek aštroku aromatu ir skoniu, su vaisių poskoniu.

"Beaujolais Noveau" yra gaminamas tik iš "Gamay Noir" vynuogių. Viduramžiais spaustas božolė ilgą laiką buvo laikomas nebrangiu liaudišku gėrimu. Kaimiečiai jį gėrė nuėmę derlių, o miestų gyventojai pradėdavo skanauti paskutinį spalio sekmadienį vykstančiose mugėse.

Iki 1985 m. "Božolė" šventė buvo minima kasmet lapkričio 15 d. Siekiant suteikti daugiau progų žmonėms švęsti artėjantį savaitgalį, kasmetinė data perkelta į trečią lapkričio ketvirtadienį.

Prancūzijoje organizuojami įspūdingi božolė vakarėliai, kurių metu fejerverkai – vienas iš privalomų akcentų.

Prancūzijoje, Beaujolais regione, kasmet vyksta daugiau nei šimtas "Božolė" šventės festivalių. Vienas populiariausių Les Sarmentelles miestelyje vykstantis festivalis tęsiasi net keturias dienas. Jame kasmet organizuojami vyno degustacijos konkursai, nugalėtojas laimi tiek vyno, kiek pats sveria.

Vynuogės naujojo derliaus božolė yra skinamos rankomis ir fermentuojamos ypatingu būdu. Fermentacijos metu vynuogės spaudžiamos didelės talpos kubiluose. Vynas, siekiant sumažinti taninų kiekį, kubiluose negali būti per ilgai. Po septynių savaičių vynas jau būna paruoštas išpilstymui ir prekybai.

Paprastai kasmet pagaminama apie 50 mln. litrų "Beaujolais Nouveau "vyno.

Jei božolė ragaujate pirmą kartą, įsiminkite jo skonį, poskonį ir spalvą, kad kitąmet galėtumėte diskutuoti šventės metu: palyginti, kuo skiriasi praėjusių metų ir šių metų vynas.

Jaunas vynas tinka prie lengvų užkandžių, minkštų sūrių, įvairių mėsos gaminių: rūkytos ar vytintos dešros, kumpių.

Ilgai laikyti šio vyno nereikėtų – įprastai jį suvartoti rekomenduojama per tris mėnesius po pagaminimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuolis "Friedricho pasazas"! Organizuoja ivairius renginius. Gaila, kad negalesiu dalyvauti sventeje nes gyvenu ne Klaipedoje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių