Bendrovė pažadus dėl smarvės įvykdė

Dėl Dumpiuose į aplinką sklindančios smarvės visuomenės nuolat "tarkuojama" bendrovė "Klaipėdos vanduo" tesėjo savo pažadus. Po specialaus tyrimo paaiškėjo, kad šalia nuotekų priėmimo kameros pastatyti oro valymo įrenginiai "sugaudo" didžiąją dalį iš jų teritorijos skleidžiamų nemalonių kvapų.

Reagavo į skundus

Šalia Klaipėdos, Dumpių kaime, esančioje pramoninėje zonoje veikiančios įmonės jau daugiau nei 30 metų į aplinką skleidžia nemalonų kvapą turinčių medžiagų. Bene daugiausia priekaištų iš gretimų rajono gyvenviečių ir pietinės Klaipėdos miesto dalies gyventojų dėl to sulaukdavo "Klaipėdos vanduo", nors čia pat yra ir kompostavimo aikštelė, ir "Klaipėdos kartono" nuotekų valykla, veikia kitos įmonės.

Reaguodama į gyventojų skundus ir siekdama sumažinti taršą kvapais iš savo įmonės teritorijos, "Klaipėdos vanduo" dar pernai sumontavo nuotekų pritekėjimo kameros ventiliacinės sistemos ir oro valymo įrenginius.

Intensyviausi kvapai būtent ir sklido iš nuotekų priėmimo kameros, kur suteka viso Klaipėdos miesto ir dalies Klaipėdos rajono nuotekos. Jos iš uostamiesčio atiteka 8 km ilgio vamzdžiu, tad susidaro sąlygos puvimui, sieros vandenilio išsiskyrimui. Nuotekos, pasiekusios priėmimo kamerą, ir skleisdavo labai aštrų kvapą.

"Dabar iš šio nuotekų priėmimo pastato kvapai yra surenkami ir nukreipiami į oro valymo įrenginius. O anksčiau tas tvaikas pro ventiliacinę sistemą sklido į lauką, šiuo metu jis surenkamas ir išvalomas", – teigė bendrovės "Klaipėdos vanduo" Nuotekų departamento vyriausiasis technologas Vaidotas Girdvainis.

Kvapų gaudyklė veikia

Mąstant, kaip nuotekų priėmimo kamerose "sugaudyti" nemalonius kvapus, buvo įrengta nerūdijančio plieno ventiliacijos sistema su priverstiniu oro nutraukimu bei pastatytas kvapų šalinimo filtras. Praėjusių metų gruodį Vokietijoje pagamintas oro valymo įrenginys išbandytas ir pradėtas eksploatuoti.

"Mums reikėjo įsitikinti, kaip tie valymo įrenginiai veikia ir šiltuoju metų laiku, todėl paprašėme Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistų atlikti kvapų nustatymo tyrimus. Ir paaiškėjo, kad šių įrenginių efektyvumas daugiau nei 90 proc. Tikslas – pasiektas, manau, investicija pasiteisins", – pasidžiaugė V.Girdvainis.

Anksčiau nemalonius kvapus skleidė ir šalia esanti dumblo saugojimo aikštelė. Dabar situacija pasikeitė, nes dumblas yra džiovinamas, o džiovinto dumblo granulės atiduodamos atliekų tvarkytojams, todėl dumblas kvapo nebeskleidžia. Senoji aikštelė nebenaudojama nuo 2009 m. ir yra užžėlusi, tad pastaraisiais metais aštriausią tvaiką skleidė nuotekų priėmimo kamera.

Kas suvaldys kitus teršėjus?

Nepaisant bendrovės "Klaipėdos vanduo" 20 mln. eurų investicijų vien tam, kad aplinkiniai gyventojai nejaustų diskomforto, nemalonus tvaikas Dumpiuose liko, nes jį tebeskleidžia kitos čia veikiančios įmonės, tarp jų – ir kompostavimo bendrovė.

"Pietinės miesto dalies gyventojai nuo seno įpratę, kad smirdi "Klaipėdos vandens" nuotekų valykla, o iš tikrųjų mūsų įmonės įrenginiai blogų kvapų nebeskleidžia, šiuo metu dėl to galime pirštu rodyti tik į kaimynus", – pabrėžė V.Girdvainis.

Pasak bendrovės "Klaipėdos vanduo" stebėtojų tarybos pirmininko Artūro Šulco, suvaldyti oro teršėjus būtų labai paprasta, esą tereikia pradėti baudžiamąjį persekiojimą tų, kurie ten vykdo nelicencijuotą veiklą.

"Smarvę Dumpiuose, kuri pasiekia pietinę Klaipėdos dalį, skleidžia tos pačios kompanijos, kurios nelegaliai įveža atliekas į Lietuvą ir jas čia sandėliuoja. Esu tikras, kad jie turi priedangą Aplinkos ministerijoje. Tą sakau atvirai. Kol tų valdininkų kas nors nepradės persekioti baudžiamąja tvarka, nieko nebus, nes iš miesto valdžios atimti visi svertai, kaip nors pakeisti šią situaciją. Viskas yra šios ministerijos rankose", – įsitikinęs A.Šulcas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sssss

sssss portretas
Nesuprantu kam Kauno laikrastyje rasyti apie Klaipedos naujienas... ????

Vakar paryčiais

Vakar paryčiais portretas
atsibudau nuo kanalizacijos kvapo. Matyt - gaudė kvapus. O šį vakarą, - apie 23 val. dvokė Mestila.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių