Atidarytas analogų Europoje neturintis ekologiško maisto fabrikas

  • Teksto dydis:

Kooperatyvo „Grybai LT“ Širvintose įkurtas robotizuotas ekologiško maisto fabrikas, į kurį investuota 6 mln. eurų. Jame gaminama ekologiška grybų ir daržovių produkcija, naudojant unikaliai sukomplektuotas maisto ruošimo ir pakavimo technologijas. Fabriko veikla svarbi ne tik regioninei plėtrai, bet ir visos Lietuvos ekonomikai, nes čia gaminama produkcija bus eksportuojama į Europos, Azijos, JAV ir kitas rinkas.

„Ši diena svarbi ne tik kooperatyvo nariams, bet ir visam Lietuvos grybininkystės ūkiui. Šioje srityje pirmaujame Baltijos šalių regione, o fabriko įkūrimas ir atidarymas įrodo, kad galime būti ne tik didžiausi grybų augintojai Baltijos šalyse, bet ir inovatyviausi perdirbtos produkcijos gamintojai, suteikti didesnę pridėtinę vertę paruošdami supakuotus ekologiškus maisto produktus galutiniam vartotojui. Taip galime pirmauti ne tik Lietuvoje ar Baltijos šalyse, bet lygiavertiškai konkuruoti ir Vakarų rinkose“, – sakė Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos prezidentas ir fabriko idėjos autorius Kęstutis Juščius.

Siekia efektyvesnės šviežių grybų realizacijos

Fabriko įkūrimo idėja kilo siekiant užtikrinti grybų augintojų konkurencingumą rinkos svyravimų metu ir išplėsti produkcijos eksporto galimybes. „Mūsų patirtis rodo, kad esant rinkos svyravimams ar pasikeitus pagrindinėms eksporto kryptims, švieži grybai netenka savo vertės dėl trumpo galiojimo laiko. Jų konservavimas ir perdirbimas moderniomis technologijomis užtikrina produkcijos realizavimą, o ilgesnis galiojimo laikas leidžia eksportuoti į tolimesnes užsienio rinkas“, – sakė K. Juščius.

Analogų Europoje neturinčios technologijos

„Grybai LT“  fabrikas neturi analogų Europoje, nes jame kooperatyvo užsakymu unikaliai sukomplektuotos maisto produktų paruošimo ir pakavimo technologijos iš Ispanijos, Italijos, Olandijos.

Fabrike gaminami produktai pakuojami į inovatyvią lengvo plastiko pakuotę, kuri pagrįstai gali būti vadinama ateities pakuote,  nes yra draugiškesnė aplinkai nei tradicinių medžiagų pakuotės. Nuo jos pagaminimo iki panaudojimo į atmosferą išmetama gerokai mažiau CO2 nei naudojant tokio pat dydžio stiklainį arba skardinę. Be to, visi fabriko produktai gaminami be konservantų, o produktų galiojimo laikas dėl specialios apdorojimo technologijos siekia vienerius metus.

Šiuo metu fabrike gaminami ekologiški produktai iš grybų (konservuoti grybai, paruošta valgyti trinta grybų sriuba), gaminiai iš daržovių bei ankštinių kultūrų, įvairios sriubos. Ateityje planuojama plėsti asortimentą ir gaminti padažus.

Fabriko produkcija jau pasiekė užsienio rinkas

Fabrike gaminama produkcija jau eksportuojama į Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Italiją, Pietų Korėją, kur pateko į didžiausią regiono prekybos tinklą „Lotte“. Pradedama užsakomoji gamyba Suomijos rinkai, bandomosios partijos išsiųstos į JAV, Vokietiją, Olandiją, Švediją, Norvegiją, Daniją, Lenkiją, Bulgariją, Japoniją, Taivaną, Honkongą, PAR, JAE.

Širvintų fabrike gaminama ir Lietuvos ekologiško maisto prekių ženklo AUGA produkcija. „Regione nėra kito inovatyvias technologijas turinčio fabriko, kuris dirbtų su ateities maistu ir ateities pakuotėmis. Širvintų fabrikas orientuotas į gamybą globaliai rinkai. Jis įsikūręs strategiškai patogioje vietoje: šalies viduryje, tad patogu gabenti produkciją į didžiuosius Lietuvos miestus, be to, infrastruktūra leidžia greitai pasiekti ir tolimas rinkas, su kuriomis mezgame santykius“, – sakė K. Juščius.

Prisideda prie regiono plėtros

„Grybai LT“ fabrikas pastatytas per 2015-uosius metus vietoje senos apleistos duonos kepyklos. Šiuo metu fabrike dirba 20 darbuotojų, iš kurių 16 Širvintų miesto gyventojai, ateityje planuojama įdarbinti dar 20.

Fabriko vadovus pasveikino Širvintų miesto merė Živilė Pinskuvienė ir padėkojo už indėlį į regioninę plėtrą.

„Tai yra dar vienas įrodymas, kad Širvintos yra atviros verslui. Mūsų regiono vardu noriu padėkoti už sukurtas darbo vietas“, – fabriko atidarymo metu sakė miesto merė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

noris

noris portretas
Tie du zodziai,neturintis analogu,tai is rusu versti,nes ten viskas neturi analogu.....Ir kodel neparase oziai,ar tai lietuvisko kapitalo imone,ar importine.Matyt globalistams vistiek ,kur kapitala isveza.

Neparašyta

Neparašyta portretas
Ar Lietuvoje prekiauja?

Oi

Oi portretas
Bijau, kad nesibaigtų kaip su "Hesona"... Labai skanios marinuotos voveruškos buvo, bet neatlaikė firma lietuviškų mokesčių, ir po voveruškom...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių