FNTT tiriamos kredito unijos be klientų žinios pervedinėjo pinigus

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tiriamos kredito unijos „Baltija“ ir Namų kredito unija be klientų žinios pervedinėdavo jų pinigus. Abi unijos įtariamos pinigų švaistymu, jų veikla apribota.

„Ikiteisminis tyrimas dėl kredito unijos „Baltija“ pradėtas gavus duomenų apie kredito unijos klientų sąskaitose atliekamas įtartinas pinigų pervedimo operacijas be pačių indėlininkų žinios. Panašiai elgėsi ir Namų kredito unijos darbuotojai, kurie be kredito unijos narių žinios iš klientų sąskaitų pervedinėjo pinigus į kitų, nesusijusių su unijos veikla, asmenų sąskaitas“, - teigiama FNTT pranešime.

Anot pranešimo, „Baltijos“ kredito unijoje buvo klastojami indėlių grąžinimo dokumentai, vėliau tretiesiems asmenims pervedami pinigai išgryninami. Pareigūnų skaičiavimu, žala šioje unijoje gali siekti 3,5 mln. eurų. Tyrimas dėl kredito unijos „Baltija“ vykdytas skubos tvarka – po suderintų FNTT ir Lietuvos banko veiksmų pavyko užkirsti kelią didesnei nei 1 mln. mln. eurų vertės žalai.

„FNTT pareigūnai operacijos metu sulaikė keturis nusikalstamoje veikoje dalyvavusius asmenis – tarp jų ir „Baltijos“ kredito unijos valdybos pirmininką, ir kasininkę, kuri kratos metu nuo pareigūnų norėjo nuslėpti tyrimui reikšmingus dokumentus. Dviem unijos darbuotojams yra pareikšti įtarimai dėl daugiau kaip 1 mln. eurų iššvaistymo, taip pat – dar penkiems galimiems jų bendrininkams, padėjusiems nuslėpti iššvaistytas lėšas. Valdybos pirmininkui teismas skyrė 15 parų suėmimo“, - teigiama pranešime.

Pasak tyrėjų, Namų kredito unijoje darbuotojai galėjo neteisėtai pervesti 284 tūkst. eurų iš klientų sąskaitų į savo sąskaitas. Šiame ikiteisminiame tyrime pranešimai apie įtarimus įteikti unijos valdybos pirmininkui ir dar vienam asmeniui.

Lietuvos bankas  Namų kredito unijos veiklą laikinai apribojo pirmadienį, jai paskirtas laikinasis administratorius „Insolvensa“. Birželio pabaigoje Namų kredito unijos turtas sudarė 826 tūkst. eurų, įstaiga vienijo šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. narių ir pagal turto dydį buvo antra mažiausia kredito unija Lietuvoje.

Kredito unijos „Baltija“ veiklą Lietuvos bankas sustabdė rugpjūčio 10 dieną, jos laikinuoju administratoriumi taip pat paskirta „Insolvensa“. „Baltija“ pernai patyrė 432,1 tūkst. eurų grynųjų nuostolių - 12,2 karto daugiau nei 2015 metais (35,5 tūkst. eurų). Unijos nariams suteiktų paskolų vertė pernai padidėjo 41,7 proc. iki 4,933 mln. eurų, indėlių suma per metus padidėjo 16,7 proc. iki 8,062 mln. eurų.

FNTT nurodo, kad per pastaruosius metus baigė 4 ikiteisminius turimus dėl kredito unijų (3 ikiteisminiai tyrimai Klaipėdoje ir 1 – Vilniuje). Surašius kaltinamuosius aktus šios baudžiamosios bylos buvo perduotos nagrinėti teismams. Baigtose bylose padaryta žala siekia daugiau kaip 4 mln. eurų, o kaltinimai pareikšti 29 asmenims.

Šiuo metu FNTT tęsia dar 6 ikiteisminius tyrimus dėl kredito unijų veiklos (Klaipėdoje ir Šiauliuose po 1, Vilniuje – 4).


Šiame straipsnyje: kredito unijosFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių