- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tolimoji Japonija stebina savita šalies kultūra, o, kaip žinia, geriausias būdas pažinti svečią šalį – ragaujant. Įdomu ir tai, kad tradiciniu japonų gėrimu laikoma ryžių sakė, pagal visą gamybos technologiją yra artimiausia būtent alui. Iš tekančios saulės šalies neseniai grįžęs aludaris Ričardas Barakūnas dalijasi įspūdžiais iš kasmetinio alaus čempionato „International Beer Cup 2016“, kuriame teisėjavo, ir supažindina su japoniško alaus kultūra.
- Esate vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris ir kartu vienintelis aludaris iš Baltijos šalių, dalyvavęs šiame čempionate. Kaip susiklostė, kad buvote pakviestas teisėjauti net į Japoniją?
- Teisėjavimas įvairiuose alaus čempionatuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje savaime praplečia pažinčių ratą – nuolat susipažįstu su aludariais iš įvairių pasaulio kampelių, ne išimtis ir Japonija. Kelią į šią šalį man atvėrė varžybos Portugalijoje, po kurių sulaukiau kvietimo užimti teisėjo kėdę Japonijoje kasmet vykstančiame alaus čempionate „International Beer Cup“. Man tai jau ketvirtos varžybos tarptautiniu mastu ir neabejoju, kad ateityje jų tik daugės, o kartu plėsis šalių geografija.
Prestižiniu laikomas „International Beer Cup“ organizuojamas nuo 1996 metų, tačiau dėl tolimo atstumo sunkiai pasiekiamas dalyviams iš Europos. Papasakokite apie patį čempionatą, jo eigą. Kas paliko didžiausią įspūdį jums, kaip ilgamečiam aludariui?
Kaip jau įprasta alaus čempionatuose, šis taip pat vyko aklos degustacijos principu. Skirtingo stiliaus alus buvo nešamas taurėse, pažymėtose tik numeriuku, ir vertinamas pagal konkrečiam stiliui būdingas savybes.
Paprastai vertinama alaus spalva, skonis, aromatas, drumzlumas arba skaidrumas ir kitos savybės, priklausomai nuo alaus stiliaus. Šiame čempionate ypač griežtai paisoma stiliaus parametrų, o jei gėrimas jų neatitinka, yra pašalinamas.
Didžiausią įspūdį paliko čempionato organizatorių preciziškumas ir netradiciniai alaus ingredientai. Kaip šveicariški laikrodžiai pasaulyje garsėja savo tikslumu, taip ir japonai galėtų pasigirti giliu tradicijų laikymųsi, dėmesingumu detalėms. Kadangi vertinimas vyksta pasitelkiant jusles, kiekvieną taurę su alumi vertina net du teisėjai. Tokia tvarka leidžia ne tik išvengti dėl žmogiškojo faktoriaus pasitaikančių klaidų, bet ir užtikrina vertinimo objektyvumą. Alų vertino iš penkiasdešimties alaus žinovų, ekspertų ir aludarių suburta teisėjų komisija, kurios daugumą sudarė Azijos šalių atstovai, rečiau sutinkami Europos čempionatuose. Taigi, galimybė atstovauti „Kalnapilio“ daryklai ir garsinti Lietuvos vardą tokiame alaus renginyje – didelis pasiekimas man, kaip aludariui.
- Ar teko pajusti kokių Japonijos „išskirtinumų“?
- Tikrai teko ir nemažai, tačiau turbūt vienas labiausiai įsiminusių – žemės drebėjimai. Tame regione tai yra įprasta. Ne vienos degustacijos metu jautėsi nestiprūs žemės drebėjimai, kuriuos išduodavo judantys stalai, taurės. Patiems azijiečiams tai nekėlė jokios nuostabos, o man, kaip lietuviui, tai buvo visiškai svetimas reiškinys.
- Ar įmanoma trumpai apibūdinti japonišką alų? Koks jis?
- Japoniškas lager stiliaus alus yra labai silpnas ir šviesus, puikiai derantis prie šios šalies virtuvės. Japonai beveik nevalgo mėsos patiekalų. Pastaruosius keičia jūros gėrybių, ryžių patiekalais ir kitais lengvesniais valgiais, kuriuos užgeria silpnu alumi.
Šiuo metu Japonijoje vis aktualesni darosi „craft“ rūšies alūs, taigi turėjau neeilinę galimybę praplėsti akiratį ir paragauti lietuvių skonio receptoriams neįprasto alaus. Japonų aludariai gali pasigirti drąsa eksperimentuojant, nebijo naujovių. Taigi, didelį įspūdį paliko alūs, pagardinti žaliąją ir juodąją arbata, įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, žaliaisiais pipirais, kurie pasižymi ypač aitriu skoniu ir gali tapti netgi savotišku iššūkiu alaus entuziastams.
- Tarp kelių šimtų čempionato dalyvių – tik du alūs iš Lietuvos. Kaip manote, ar japonams priimtinas lietuviškas alus, jo skonis?
- Žinoma, Japonijos neaplenkia ir pasaulinės alaus tendencijos, su kuriomis atkeliauja ir tradiciniai alūs iš Belgijos, Vokietijos ar Amerikos, taip pat ir Lietuvos. Džiugu, kad neliko nepastebėti ir Lietuvos aludarių darbai – net du „Kalnapilio“ alaus darykloje verdami alūs „Grand Select“ ir „Original“ savo klasėse užėmė prizines vietas. Tai parodo, kad lietuviškas alus, jau spėjęs užsitarnauti gerą vardą Europoje, taip pačiai vertinamas ir Rytų Azijoje.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Teismas iš naujo spręs, kurios šalies teisme turi būti nagrinėjama „BaltCap“ byla3
Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti, ar investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinys dėl Šarūno Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo turi b...
-
J. Petrauskienę antrai kadencijai siūloma skirti Valstybės duomenų agentūros vadove
Valstybės duomenų agentūros vadove antrai kadencijai siūloma skirti dabartinę įstaigos direktorę Jūratę Petrauskienę. ...
-
IAE valdyboje liko tie patys nepriklausomi nariai bei valstybės tarnautoja
Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) valdyboje liko tie patys trys nepriklausomi nariai ir valstybės tarnautoja. ...
-
Teismas panaikino 4,8 mln. eurų „Alvoros“ turto areštą
Vilniaus apygardos teismas panaikino strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos pagrindinės rangovės „Alvorai“ 4,8 mln. eurų vertės turto areštą, trečiadienį pranešė „Alvora“. ...
-
„Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusi įmonė D. Matijošaičiui klausimų nesukėlė57
Viešojoje erdvėje kilus diskusijai dėl „Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusios įmonės, „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis teigia, kad jam pačiam informacija apie „Gruppa Okean“ ...
-
Birželį prasidės Jonavos aplinkkelio I etapo statybos darbai
„Via Lietuva“ praneša Birželį pradėsianti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava–Žasliai–Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbus. ...
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas1
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
„Amber Grid“ atsakomybę dėl GIPL verčia „Alvorai“, planuoja kreiptis į teismą1
Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ atsakomybę dėl Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotų rusiškų detalių verčia pagrindinei jo rangovei „Alvorai“ bei planuoja skųsti praėjusią sa...
-
Nuo ko pradėti norint pastoviai gauti dividendus?1
Vis daugiau žmonių susidomi investavimo į akcijas galimybe. Tai ganėtinai rizikingas, tačiau nemažą grąžą generuoti galintis sprendimas. Visgi prieš pradedant investuoti svarbu plėsti savo žinias ir pasidomėti visomis su įmonių akcijomis ...